Mâine, 7 august, la sediul BNR va avea loc o nouă ședință de politică monetară cu două opțiuni: va menține sau va reduce rata dobânzii de politică monetară?
Economiștii ING se așteaptă ca Banca Națională să mențină rata de politică monetară la 6,75%. Însă, pe masa Consiliului de Administrație al BNR se poate afla și decizia de tăiere a dobânzii cheie, cu încă 0,25%, după ce BNR va actualiza datele privind inflația – în creștere in luna iulie, preconizează economiștii BCR, din cauza accizelor mai mari la carburanți.
Chiar dacă majoritatea analiștilor Bloomberg consideră că BNR va păstra dobânda cheie, economiștii BCR se așteaptă la o scădere de 0,25 puncte procentuale a ratei cheie în luna august, urmată de alte 2-3 tăieri, astfel rata de dobândă de politică monetară va ajunge la 6,00%, în final de an.
Analiștii ING se așteaptă ca PRUDENȚA să rămână scenariu de bază și consideră că următoarea reducere a ratei dobânzii se va lua în sedinta din luna noiembrie când BNR va prezenta și Raportul asupra inflației.
Valentin Tătaru, ING: Chiar dacă ușa e deschisă pentru o tăiere a ratei cheie în august, oficialii BNR vor acționa cu precauție
„În concluzie, chiar dacă ușa e deschisă pentru o tăiere a ratei cheie în august, ne menținem opinia că oficialii BNR vor acționa cu precauție înainte de o nouă relaxare. Acesta nu este un ciclu obișnuit de relaxare a politicilor și credem că banca vrea mai multă consistență între creșterea salariilor, cererea internă și ținta de inflație”, consideră Valentin Tătaru, economistul șef ING Bank România.
Tot mai multe motive pentru a păstra dobânda cheie la nivelul actual, inclusiv turbulențe economice și bursiere, un nou conflict armat
- Inflația a scăzut vizibil, dar inflația serviciilor este încă ridicată, iar creșterea salariilor nu arata semne de încetinire (salariile reale sunt în teritoriu pozitiv de aproape un an și jumătate).
- Sunt semnale că avem o temperare a consumului, dar activitatea de creditare continuă să rămână destul de puternică, mai ales pentru creditele de consum (inclusiv carduri). De altfel, vânzările cu amănuntul din iulie au crescut cu 1,8% față de lună în iunie, după contracția cu 0,3% lunar din aprilie. Vânzările au crescut cu 1,6% în termeni trimestriali, după 5,1% din primul trimestru. În termeni anuali, consumul cu amănuntul din Romania a crescut cu 7,0% în prima jumătate a anului. Pentru referință, vânzările cu amănuntul au crescut cu 1,8% pentru tot anul 2023 față de 2022.
- Există incertitudini cu privire la gradul de relaxare a politicilor pe piețele de bază, dar și în regiune – Polonia.
- Presiunile inflaționiste și incertitudinile rămân, iar banca centrală nu vrea să compromită progresele realizate până acum. Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, cel mai rău scenariu ar fi unul în care BNR decide reducerea ratelor și ulterior este obligată să le crească, din nou.
- Escaladarea recentă din Orientul Mijlociu și impactul potențial asupra capitalurilor și prețul petrolului
- Derapajul fiscal de la jumătatea anului a fost confirmat la 3,6% din PIB, iar ținta oficială de 5,0% devine irelevantă acum. Considerăm că politica fiscală este, în general, o constrângere importantă pentru rate mai mici ale dobânzilor pe termen scurt și mediu, economiștii Valentin Tataru și Frantisek Taborsky.
În concluzie, economiștii ING consideră că BNR va apela la prudență.
”Tindem să credem că BNR va mai aștepta până la următoarea tăiere de dobândă, pe care o vedem mai probabilă în luna noiembrie”, precizează Valentin Tătaru.
ING continuă să anticipeze că la sfârșitul anului rata cheie va fi de 6,50%, deci întâlnirea din noiembrie va însemna o altă reducere a ratei de 25 pb. Dacă însă decizia BNR din 7 august aduce o reducere a dobânzii, atunci ING consideră că acesta va fi ultima din acest an.
BCR: dobânda cheie de 6%, în final de an
Economiștii BCR anunțau atunci că își mențin opinia privind deciziile BNR care va efectua încă trei tăieri de câte 25 de puncte de bază anul acesta, astfel rata de dobândă de politică monetară se va situa la 6,00%, în finalul acestui an.
Însă, Ciprian Dascălu, economistul sef al BCR, nu exclude posibilitatea ca banca centrală să facă o tăiere mai puțin anul acesta, dacă evoluția inflației necesită acest lucru, în condițiile în care BNR rămâne data dependent.
Totodată, economiștii se așteptă ca rata anuală a inflației să coboare, la finalul anului, la 4,0% cu riscuri în sus din cauza evoluției prețurilor bunurilor energetice, în special prețul gazelor naturale.