Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Topul băncilor după active din 2024 aduce schimbări majore în bankingul românesc: UniCredit Bank a făcut un salt de patru poziții și a ajuns pe locul al treilea, CEC Bank a coborât de pe podium, BRD a ajuns pe 5, iar ING Bank a căzut pe 7. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank și-au consolidat pozițiile din clasamentul pe 2023
Share
Notification Show More
Latest News
Zeci de studenți la competitia UniCredit Fintech Hackathon: 48 de ore intense pentru viitorul bankingului, la Romanian Creative Week. Giuseppe Castelbuono: ”Ne dorim să devenim banca viitorului și, de aceea, trebuie să încurajăm tânăra generație să creeze, să gândească liber și să colaboreze”
Stiri de top
BCR și Mastercard aduc Metallica mai aproape de fani, prin acces exclusiv la presale în George
Stiri de top
Grupul ProCredit sprijină tranziția energetică prin finanțarea cu 16,3 milioane de euro a unui proiect fotovoltaic de 34,2 MW în județul Sibiu. Ștefan Manole: ”Ne bucurăm să sprijinim investiții care contribuie direct la tranziția către o economie sustenabilă”
Stiri de top
BNR lasă ușa deschisă pentru scăderea dobânzii, chiar dacă inflația urcă spre 5% – analiză ING
Stiri de top
Patria Bank finalizează în timp record noua raportare RMO cerută de BNR. Alexandru Bălan: Obținerea raportării la nivel de secunde arată un nivel de performanță al întregului sistem și ne ajută să fim prompți și eficienți
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Top news > Topul băncilor după active din 2024 aduce schimbări majore în bankingul românesc: UniCredit Bank a făcut un salt de patru poziții și a ajuns pe locul al treilea, CEC Bank a coborât de pe podium, BRD a ajuns pe 5, iar ING Bank a căzut pe 7. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank și-au consolidat pozițiile din clasamentul pe 2023
Top newsAnalizeStiri de top

Topul băncilor după active din 2024 aduce schimbări majore în bankingul românesc: UniCredit Bank a făcut un salt de patru poziții și a ajuns pe locul al treilea, CEC Bank a coborât de pe podium, BRD a ajuns pe 5, iar ING Bank a căzut pe 7. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank și-au consolidat pozițiile din clasamentul pe 2023

Cornel Dinu
Last updated: 10/04/2025 12:17
Cornel Dinu 2 luni ago
Share
Credit foto: shutterstock.com
SHARE

Topul băncilor după active, care reflectă nu doar mărimea instituțiilor de credit, ci și capacitatea acestora de a opera pe piața financiară și de a îndeplini diverse funcții economice, cum ar fi finanțarea activităților economice sau protejarea economiilor clienților, a suferit modificări importante în 2024.

Contents
Banca Transilvania a terminat 2024 cu o cotă de piață de 21% și va ajunge să dețină aproape un sfert din piața locală, prin integrarea OTP BankDoar 2 puncte procentuale o mai despart pe BCR de UniCredit BankEvoluția CEC Bank din 2024 arată că banca de stat rămâne în cărți pentru podiumPremierele topului băncilor după active din 2024#EDUBanking: De ce este important Topul băncilor după active

Surpriza clasamentului de anul trecut o constituie ascensiunea UniCredit Bank, care a reușit, prin integrarea Alpha Bank, să ajungă pe podiumul topului. Activele totale de 103,5 miliarde de lei ale băncii cu acționariat italian includ activele Alpha Bank, care a fost preluată în noiembrie 2024 când a fost efectuată plată procesului de fuziune, și activele subsidiarelor UniCredit Consumer Finance și UniCredit Leasing.

Dacă avem în vedere că activele cele 2 entități de credite de consum și leasing ale Grupului UniCredit nu sunt foarte mari (după evaluarea publicației BankingNews oprindu-se undeva la 3 miliarde de lei) și că CEC Bank a comunicat pentru 2024 active de 99,25 miliarde de lei, este clar că UniCredit Bank a urcat pe locul al treilea în clasament.

Banca Transilvania a terminat 2024 cu o cotă de piață de 21% și va ajunge să dețină aproape un sfert din piața locală, prin integrarea OTP Bank

Banca Transilvania a raportat la finalul anului trecut active totale de 184,3 miliarde de lei, ceea ce se traduce într-o cotă de piață de 20,9%, când activele totale ale sistemului bancar erau, potrivit Băncii Naționale a României, de 881,6 miliarde de lei. Robustețea băncii cu sediul central în Cluj-Napoca va fi reliefată după ce vom avea primele rezultate financiare din 2025, când Banca Transilvania se va apropia de o cotă de piață după active de 24% prin integrarea activelor OTP Bank, care a fost finalizată pe 28 februarie a.c.

Este foarte probabil ca la sfârșitul anului 2025, Banca Transilvania să dețină un sfert din piața locală, luând în considerare faptul că cea mai mare instituție de credit a avut an de an și o creștere organică importantă, dincolo de achizițiile pe care le-a efectuat în ultima perioadă. În aceste condiții, Banca Transilvania se va afla la peste 10 puncte procentuale față de BCR, o diferență confortabilă, care îi poate asigura pentru o perioadă îndelungată supremația în România. Spre exemplu, BCR ar avea nevoie de achiziția unei bănci de talia BRD, pentru a amenința primul loc.

Doar 2 puncte procentuale o mai despart pe BCR de UniCredit Bank

Creșterea considerabilă consemnată de UniCredit Bank, prin integrarea Alpha Bank, a făcut banca cu acționariat italian să se apropie la numai 2 puncte procentuale de BCR, ocupanta locului al doilea din topul celor mai mari bănci din România după active.

Este pentru prima dată când o bancă se află la o distanță atât de mică față de BCR, fapt care ne arată că instituția de credit care aparține Grupului Erste trebuie să tureze motoarele pentru a române pe locul secund al clasamentului. Iată cum competiția se încinge mai mult ca niciodată.

Evoluția CEC Bank din 2024 arată că banca de stat rămâne în cărți pentru podium

Activele nete ale Grupului CEC au crescut cu 19% față de perioada similară a anului trecut, de la 83,61 miliarde de lei la 99,33 miliarde lei. În cazul Băncii, activele nete au crescut de la 83,55 miliarde lei la 99,25 miliarde lei, care se traduce într-o cotă de piață de 11,2%.

Cu alte cuvinte, CEC Bank a crescut vertiginos în 2024, dar nu suficient cât să se mențină pe podiumul clasamentului celor mai mari bănci locale. Totuși, dacă viteza creșterii organice consemnată de banca de stat în 2023 și 2024 se va menține și în 2025, există posibilitatea ca CEC Bank să se întoarcă pe poziția a treia a topului, mai ales că a fost deja aprobată o majorare a capitalului social cu un miliard de lei.

Aceste schimbări semnalate au făcut ca BRD Groupe Société Générale să coboare pe locul 5 al clasamentului, cu active de 85,9 miliarde de lei și o cotă de piață de 9,74%. Îi urmează Raiffeisen Bank, cu active totale de 82 miliarde de lei și o cotă de piață de 9,3%. ING Bank a ajuns pe poziția a 7-a a clasamentului, cu active de 78 miliarde de lei și o cotă de piață de 8,85%.

Premierele topului băncilor după active din 2024

  • Este pentru prima dată când cota de piață a BRD Groupe Société Générale coboară sub pragul de 10%. Cu active de 85,9 miliarde de lei, BRD avea la 31 decembrie 2024 o cotă de 9,74%. Niciodată în istoria sa, banca cu acționariat francez nu a mai fost în situația înregistrată anul trecut. Cea mai bună clasare a BRD a fost în anul 2006, când instituția de credit înregistra o cotă de piață de 16,3%. Criza financiară din 2008 a surprins BRD cu o cotă de 15,7%, însă din acel moment banca s-a înscris pe o pantă descendentă, până în 2021 când cota de piață cobora pentru prima dată sub 11%, respectiv 10,47%. În perioada 2021 – 2023, BRD a reușit să se mențină peste pragul de 10%, cu mențiunea că în 2023 a pierdut podiumul clasamentului în favoarea CEC Bank. Anul 2024 nu a venit numai cu cea mai mică cotă de piață din istoria sa, ci și cu cea mai slabă clasare în topul celor mai mari bănci după active, respectiv poziția a cincea.
  • UniCredit Bank, prin preluarea activelor Alpha Bank, reușește să depășească pentru prima dată în istoria sa în bankingul românesc pragul de 10% pentru cota de piață. UniCredit Bank a preluat Alpha Bank în noiembrie 2024 când a fost efectuată plata pentru înțelegerea dintre cele două instituții de credit, iar din acel moment a fost demarat procesul de fuziune, care va fi definitivat prin aprobarea efectivă a Băncii Naționale a României, decizie preconizată pentru luna august 2025. În esență, UniCredit Bank cu activele Alpha Bank și activele subsidiarelor UniCredit Consumer Finance și UniCredit Leasing avea la finalul anului trecut active totale de 103,5 miliarde de lei și o cotă de piață de 11,7%. Dacă va adopta o politică agresivă de dezvoltare organică, rămânând totodată deschisă altor oportunități de achiziție de active, UniCredit Bank poate deveni un competitor direct pentru BCR pentru ocuparea locului secund din clasament. În acest moment diferența între cotele de piață ale UniCredit Bank și BCR este de numai 2 puncte procentuale.
  • Anul 2024 ne-a arătat că ING Bank nu mai poate ține pasul cu evoluția efervescentă pe care a consemnat-o o lungă perioadă de timp. În 2019, printr-o creștere organică agresivă, reușise pentru prima dată să atingă o cotă de piață de peste 9%, care a propulsat-o pe locul al patrulea în topul băncilor după active. A reușit să se mențină în zona pozițiilor 4-5, până în 2023, însă evoluțiile înregistrate anul trecut de UniCredit Bank și Raiffeisen Bank a făcut ca ING Bank să fie aruncată până pe locul al șaptelea al clasamentului, poziție pe care a ocupat-o ultima dată în 2016.

#EDUBanking: De ce este important Topul băncilor după active

Mărimea și influența pe piață, stabilitatea financiară, profitabilitatea și capacitatea de creditare sunt principalele atuuri ale băncilor care se clasează cât mai sus în clasamentul după totalul activelor.

Practic, băncile cu active mari sunt considerate de obicei jucători majori pe piața financiară, având o influență semnificativă asupra economiei. Totodată, aceste instituții de credit au adesea mai multe resurse pentru a face față crizelor economice sau financiare. Ele pot fi considerate mai stabile, deoarece au un portofoliu diversificat de active.

În același timp, o bancă cu active mari poate, în general, să acorde mai multe împrumuturi și să genereze mai mult venit din comisioane și dobânzi, ceea ce îi poate permite să obțină profituri mai mari.

You Might Also Like

Zeci de studenți la competitia UniCredit Fintech Hackathon: 48 de ore intense pentru viitorul bankingului, la Romanian Creative Week. Giuseppe Castelbuono: ”Ne dorim să devenim banca viitorului și, de aceea, trebuie să încurajăm tânăra generație să creeze, să gândească liber și să colaboreze”

BCR și Mastercard aduc Metallica mai aproape de fani, prin acces exclusiv la presale în George

Grupul ProCredit sprijină tranziția energetică prin finanțarea cu 16,3 milioane de euro a unui proiect fotovoltaic de 34,2 MW în județul Sibiu. Ștefan Manole: ”Ne bucurăm să sprijinim investiții care contribuie direct la tranziția către o economie sustenabilă”

BNR lasă ușa deschisă pentru scăderea dobânzii, chiar dacă inflația urcă spre 5% – analiză ING

Patria Bank finalizează în timp record noua raportare RMO cerută de BNR. Alexandru Bălan: Obținerea raportării la nivel de secunde arată un nivel de performanță al întregului sistem și ne ajută să fim prompți și eficienți

TAGGED: top banci active, BCR, CEC Bank, top banci 2024, ING Bank, Alpha Bank, OTP Bank, Topul bancilor, top banci, Unicredit Bank, Raiffeisen Bank, topul bancilor dupa active, Banca Transilvania, BRD
Cornel Dinu 07/04/2025
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article CEC Bank se apropie de pragul de 100 de miliarde de lei active, dar pierde podiumul celor mai mari bănci din România. Banca de stat a făcut profit de 668 milioane de lei și a dat, în 2024, 75.000 de credite noi, în valoare de 15,2 mld lei
Next Article BNR nu are dileme în privința deteriorării mediului economic internațional. În acest nou context, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, ne transmite că tăierea dobânzii nu este o opțiune sigură în acest an: ”Pe datele actuale, dacă inflația își respectă traiectoria prognozată sau măcar apropiată, cu semnele de întrebare ridicate în continuare, există șanse să avem o scădere a dobânzii cheie. Dar sunt atât de multe incertitudini încât nu aș sublinia acest aspect”.

– Publicitate –

UCFin banner

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Zeci de studenți la competitia UniCredit Fintech Hackathon: 48 de ore intense pentru viitorul bankingului, la Romanian Creative Week. Giuseppe Castelbuono: ”Ne dorim să devenim banca viitorului și, de aceea, trebuie să încurajăm tânăra generație să creeze, să gândească liber și să colaboreze”

2 zile ago

BCR și Mastercard aduc Metallica mai aproape de fani, prin acces exclusiv la presale în George

2 zile ago

Grupul ProCredit sprijină tranziția energetică prin finanțarea cu 16,3 milioane de euro a unui proiect fotovoltaic de 34,2 MW în județul Sibiu. Ștefan Manole: ”Ne bucurăm să sprijinim investiții care contribuie direct la tranziția către o economie sustenabilă”

3 zile ago

BNR lasă ușa deschisă pentru scăderea dobânzii, chiar dacă inflația urcă spre 5% – analiză ING

4 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?