În primele 3 luni din 2025, profitul net al grupului BRD a fost de 350 milioane lei, în creștere cu 7,2% față de aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce rata de rentabilitate a capitalurilor proprii (ROE) a atins 14,5% în T1 2025, similar cu T1 2024. Rata de adecvare a capitalului pentru BRD, la nivel individual, se află la un nivel confortabil, de 23% la sfârșitul lunii martie 2025, excluzând impactul noilor tratamente temporare reglementare (valabile până la 1 ianuarie 2026), anunță instituția bancară.
Activele totale ale băncii, la sfârșitul lunii martie 2025, erau de 85,6 miliarde lei.
Maria Rousseva: BRD rămâne dedicată construirii unei economii sustenabile
„BRD a avut un început de an bun. Primele trei luni au adus creșteri ale volumelor comerciale atât pe segmentul companiilor, cât și pe cel de retail, cu credite nete în sold mai mari cu 21% comparativ cu sfârșitul lunii martie 2024. BRD a rămas aproape de clienții săi, oferind o gamă largă de soluții de finanțare și opțiuni de economisire, concepute pentru a răspunde nevoilor lor în continuă evoluție.
Creditarea companiilor a condus creșterea, cu un plus de 32% față de aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce creditarea pe segmentul retail a continuat și ea să se majoreze, înregistrând o creștere de 14% a creditelor în sold față de aceeași perioadă a anului precedent. Producția de credite acordate persoanelor fizice a atins 3,3 miliarde RON, aproape de nivelurile record, mai mare cu 41% față de T1 2024, fiind susținută de creșterea volumului creditelor de consum și al creditelor ipotecare.
BRD rămâne dedicată construirii unei economii sustenabile, oferind finanțare pentru a sprijini tranziția energetică și atingerea obiectivelor de sustenabilitate ale României, producția de finanțări sustenabile ajungând la aproape 207 milioane EUR în T1 2025. YouBRD, aplicația noastră de mobile banking, continuă să crească atât în privința numărului de utilizatori (1,76 milioane, +19% față de aceeași perioadă a anului precedent), cât și în privința numărului de tranzacții (8,6 milioane, +20% față de aceeași perioadă a anului precedent).
Din punctul de vedere al performanței financiare, BRD a înregistrat o creștere susținută a veniturilor iar raportul cost-venit a fost îmbunătățit, beneficiind de un impuls comercial dinamic, menținut și de cheltuieli operaționale mai reduse comparativ cu ritmul de creștere a veniturilor. Calitatea activelor a rămas solidă, în timp ce nivelurile de lichiditate și capital au continuat să fie robuste, poziționând favorabil BRD pentru creșterea viitoare”, a spus Maria Rousseva, CEO, BRD Groupe Societe Générale.
Impulsul comercial rămâne ridicat pe toate segmentele de business
Creditele nete în sold, inclusiv finanțările de leasing, au ajuns la 51,6 miliarde RON, marcând o creștere de 20,5% față de sfârșitul lunii martie 2024, susținută de o activitate de creditare viguroasă pe segmentele companii și persoane fizice. Creditarea companiilor s-a remarcat ca principal motor de creștere, cu un avans anual de 31,9%, în timp ce segmentul retail a continuat să câștige tracțiune, înregistrând o creștere solidă de 13,6% în dinamică anuală, la sfârșitul lunii martie 2025.
Primele trei luni ale anului 2025 au fost solide în ceea ce privește activitatea de creditare a persoanelor fizice, producția ajungând la 3,3 miliarde RON, în creștere cu 41% față de T1 2024, bazându-se pe o performanță robustă atât a creditelor de consum, cât și a creditelor pentru locuințe.
Producția de credite de consum a totalizat 1,9 miliarde RON, în creștere cu 31% față de aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce producția de credite pentru locuințe a menținut un ritm de creștere foarte puternic, +59% față de aceeași perioadă a anului precedent, până la 1,4 miliarde RON.
Această performanță solidă a fost însoțită de o creștere a valorii medii finanțate, precum și de creșterea numărului de credite acordate, inclusiv a creditelor online (mai mult de jumătate din creditele de consum negarantate au fost acordate online, comparativ cu o treime în T1 2024).
La sfârșitul lunii martie 2025, creditele în sold pentru persoane fizice au crescut cu +13,4% față de aceeași perioadă a anului precedent. În plus, segmentul small business a contribuit la această tendință pozitivă, creditele nete în sold fiind în creștere cu 17,3% față de aceeași perioadă a anului urmare a mai multor îmbunătățiri ale ofertei standard de credite și a angajamentului băncii de a participa la inițiativele guvernamentale de sprijinire a IMM-urilor.
Activitatea de leasing și-a continuat traiectoria solidă de creștere, cu finanțări nete în sold în creștere cu +15,1% față de aceeași perioadă a anului 2024, depășind 2 miliarde de RON la sfârșitul lunii martie 2025, oferind soluții de finanțare accesibile și eficiente, adaptate nevoilor clienților.
BRD își menține angajamentul de a sprijini o economie sustenabilă și continuă să finanțeze proiecte și să se implice în inițiative cu impact pozitiv. Finanțările sustenabile noi au cumulat 206,8 milioane EUR în T1 2025.
Pentru companii, acestea au acoperit diverse sectoare, precum energie curată, mobilitate verde, finanțare albastră (blue finance) prin sprijinirea colectării, tratării și distribuției apei, energie regenerabilă și agricultură sustenabilă. Pentru segmentul retail, finanțările au vizat achiziționarea de imobile cu clasa de eficiență energetică A, construite înainte de sfârșitul anului 2020, credite pentru studii și împrumuturi pentru proiecte finanțate din fonduri UE sau ajutoare de stat dedicate clienților companii mici.
Mai mult, sfârșitul primului trimestru al anului 2025 marchează un an de la încheierea acordului de securitizare (SRT) între BRD și IFC. În această perioadă, banca a înregistrat o producție totală de credite de 58,7 milioane EUR, destinate sprijinirii antreprenoriatului feminin de tip IMM dîn România.
În privința economisirii, baza de depozite a crescut la sfârșitul lunii martie 2025 cu 5,2% față de aceeași perioadă a anului 2024. Depozitele retail, sursa stabilă și principală de finanțare, au înregistrat o creștere de 4,3% față de aceeași perioadă a anului precedent, susținută de intrări mai mari în conturile curente ale persoanelor fizice.
Depozitele companiilor au înregistrat o creștere anuală de 6,8%, susținută de clienții IMM, cu o creștere de 14,5% a soldului depozitelor față de aceeași perioadă a anului precedent. BRD Asset Management oferă acces pentru peste 161.000 de clienți la o varietate de clase de active și strategii prin cele 12 fonduri de investiții administrate, care au marcat o creștere solidă de 52,6% față de aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la active administrate (AuM) de 6,9 miliarde RON la sfârșitul lunii martie 2025. BRD Asset Management și-a consolidat în continuare poziția de lider pe piața OPCVM, atingând o cotă de piață de 24,63% la sfârșitul lunii martie 2025.
Combinarea serviciilor tradiționale din sucursale cu interacțiunea la distanță BRD asigură disponibilitatea produselor și serviciilor sale printr-o combinație de prezență fizică și interacțiune la distanță. La data de 31 martie 2025, rețeaua băncii a ajuns la 358 de sucursale (comparativ cu 391 la 31 martie 2024) și un număr în creștere de zone self-service, disponibile 24/7, care acoperă peste 60% din rețea (217 față de 201 la 31 martie 2024).
Interacțiunea digitală cu clienții continuă să crească, așa cum se reflectă în numărul tot mai mare de utilizatori ai aplicației mobile YouBRD, care a ajuns la 1,76 milioane (+19% față de aceeași perioadă a anului precedent, la sfârșitul lunii martie 2025) și în numărul mai mare de tranzacții efectuate prin aplicație (+20% față de aceeași perioadă a anului precedent, la sfârșitul lunii martie 2025). De asemenea, funcționalitățile aplicației YouBRD sunt îmbunătățite constant. Oferind o gamă extinsă de produse disponibile pentru vizualizare pentru persoanele fizice autorizate (ce include acum depozite, conturi curente și de economii persoanele fizice autorizate, YouBRD oferă o flexibilitate și o comoditate mai mare în gestionarea tranzacțiilor financiare.
Programul de loialitate cashback disponibil în YouBRD, introdus în iunie 2024, se bucură de o rată de penetrare tot mai mare, cu aproape 750.000 de clienți înscriși în program la sfârșitul lunii martie 2025 și 2,3 milioane RON acordați sub formă de cashback clienților BRD de la momentul lansării până la finalul lunii martie 2025.
BRD materializează rezultate bune în termeni de profitabilitate și eficiență
Venitul net bancar al Grupului BRD a crescut în T1 2025 cu 9,7% față de aceeași perioadă a anului precedent, fiind susținut de creșterea veniturilor nete din dobânzi și a veniturilor nete din comisioane. Veniturile nete din dobânzi au înregistrat un avans de 5,9% față de aceeași perioadă a anului precedent, datorită efectului pozitiv al volumelor, determinat de creșterea creditelor atât pe segmentul retail, cât și pe segmentul companiilor. Cheltuielile cu dobânzile au scăzut pe bază anuală ca urmare a ajustării costurilor de finanțare la nivelurile mai scăzute ale ratelor dobânzilor.
Veniturile nete din comisioane au înregistrat un avans puternic, crescând cu 29% față de aceeași perioadă a anului precedent, datorită veniturilor mai mari asociate activităților legate de carduri, custodie, transferuri și activități de creditare, incluzând și un venit excepțional legat de comisioane asociate tranzacțiilor, fiind însă temperate de costurile asociate operațiunii de transfer sintetic al riscurilor semnificative (SRT).
Alte venituri bancare au rămas cvasi-constante (-1,2% față de aceeași perioadă a anului 2024), ca urmare a unor componente care s-au compensat reciproc: venituri mai mari din schimburi valutare, contrabalansate de rezultate mai mici din instrumente derivate și alte instrumente de tranzacționare ca urmare a unui efect de bază.
Cheltuielile operaționale au crescut în T1 2025 cu 8,3% față de aceeași perioadă a anului precedent, reflectând contextul inflaționist persistent și competitivitatea ridicată de pe piața muncii.
Cheltuielile cu personalul au crescut cu 8% față de aceeași perioadă a anului precedent, ca urmare a ajustărilor salariale și a altor beneficii. Alte costuri (excluzând taxa pe cifra de afaceri și contribuția cumulată la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare și Fondul de Rezoluție) au crescut în principal din cauza cheltuielilor legate de servicii IT&C și consultanță. Pentru 2025, contribuția cumulată la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare și Fondul de Rezoluție a crescut la 49,6 milioane RON, de la 43,1 milioane RON în T1 2024. Taxa de 2% pe cifra de afaceri a fost de 32,4 milioane RON pentru T1 2025, comparativ cu 30,4 milioane RON în T1 2024, datorită veniturilor mai mari înregistrate în perioada analizată.
Venitul operațional brut al Grupului BRD a ajuns la 507 milioane RON în T1 2025 (+11,3% față de aceeași perioadă a anului 2024), în timp ce raportul cost/venit (C/I) s-a îmbunătățit la 53,1% în T1 2025, față de 53,8% în T1 2024. Excluzând taxa pe cifra de afaceri și contribuțiile cumulate la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare și Fondul de Rezoluție, raportul C/I ar fi de 45,5% în T1 2025 (față de 46,3% în T1 2024), înregistrând o scădere de 81 puncte de bază față de anul precedent.
Calitatea portofoliului de credite a rămas solidă în T1 2025, cu o rată a creditelor neperformante (NPL)1 aproape de nivelul minim record, ajungând la 2,2% la sfârșitul lunii martie 2025 (sub media sistemului bancar, de 2,5% la sfârșitul lunii februarie 2025), în timp ce (77,8% la sfârșitul lunii martie 2025). Evoluția costului net al riscului confirmă tendința de normalizare, cu o alocare netă de provizioane de 79 milioane RON în T1 2025 (comparativ cu 54 milioane RON în T1 2024), determinată de avansul comercial pe segmentul retail, în timp ce segmentul companiilor continuă să beneficieze de recuperări ale creditelor neperformante.