Cultura nu ia vacanță – dimpotrivă, pleacă la drum. În vara anului 2025, Fundația9, creată de BRD Groupe Société Générale, marchează 9 ani de activitate printr-un turneu național unic: Caravana9, o serie de evenimente culturale care reînvie comunitățile din nouă orașe ale României. Proiecții de film în aer liber, expoziții, ateliere și cine comunitare transformă spațiile urbane în hub-uri culturale vii, la doar câțiva pași de casă.
Caravana9 construiește o rețea vie de mici centre culturale în mișcare la Timișoara, Suceava, Eforie Sud, Călărași, Reșița, Drobeta Turnu-Severin, Victoria, Siret și Brașov
Caravana9 nu parcurge kilometri, ci distanțele dintre oameni. La aniversarea a 9 ani de Fundația9, Caravana9 transformă orașele în care ajunge în spații culturale vii, unde expozițiile, filmele, atelierele, tururile ghidate, dezbaterile și cinele comunitare readuc oamenii împreună. Nu toate vacanțele încep departe — uneori, cele mai îndepărtate călătorii încep la câțiva pași de casă.
Prima oprire a caravanei a avut loc miercuri, pe 9 iulie, la Timișoara, unde Fundația9, în parteneriat cu EUNIC România, a redeschis House of European Institutes (HEI), într-o locație nouă. Vila Mal și-a deschis ușile pentru public cu „ATÂTA S-A PUTUT”, o expoziție colectivă despre greșeală, un laborator al numărului 6 din revista Scena9. Expoziția și atelierele Care-i faza cu arta contemporană? sunt deschise publicului gratuit până pe 10 august.

Între 10 iulie și 19 august, la Suceava, în parteneriat cu asociația Un Concept Luna, se deschide expoziția „FRONT”, o incursiune în realitatea războiului, a eticii fotografiei și a felului în care violența este reprezentată în imagine. Expoziția reunește lucrări ale fotojurnaliștilor Larisa Kalik și Vadim Ghirda.
Programul Caravana9 include:
🟡 ATÂTA S-A PUTUT, o expoziție colectivă despre greșeală, care poate fi vizitată la Timișoara, Siret și Brașov.
🟡 FRONT, o expoziție puternică de fotografie de război, care va fi deschisă la Suceava.
🟡 Proiecția filmului cult „Balanța” de Lucian Pintilie, restaurat în format digital 4K, prezent în Eforie Sud, Călărași, Reșița, Drobeta Turnu-Severin, Victoria, Siret și Brașov.
🟡 „Care-i faza cu arta contemporană?”, un program de tururi ghidate și ateliere care apropie publicul tânăr de arta contemporană, organizat în toate orașele Caravanei.
🟡 Dezbateri despre greșeli și soluții în cultură, educație și societate, moderate de editorii Scena9 și Școala9 în Timișoara, Călărași, Siret, Brașov.
🟡 Cine comunitare, un obicei născut la Rezidența9 și dus mai departe în țară — mese lungi, povești, roade locale și conversații care leagă comunitățile.
🟡 Biblioteca mobilă , cu revistele Scena9, ziarul REZOLVAT și alte publicații independente care circulă din mână în mână.

Fiecare oraș are o poveste. Fundația9 o spune împreună cu parteneri locali
Micile centre culturale mobile din fiecare oprire sunt gândite și puse în mișcare alături de comunități și organizații locale. Programul verii continuă alături de parteneri de cursă lungă, după cum urmează:
Timișoara (9 iulie–10 august 📍 HEI – House of European Institutes),
Suceava (10 iulie–19 august 📍 Un concept Luna),
Eforie Sud (12–13 iulie 📍 Eforie Colorat),
Călărași (19–20 iulie 📍 Muzeul Municipal Călărași),
Reșița (31 iulie–3 august📍 MKBT),
Drobeta Turnu-Severin (8 august📍Front la Dunăre),
Victoria (10 august 📍 Primăria Victoria),
Siret (18 august – 18 septembrie, Centrul Cultural Siret),
Brașov ( 9 noiembrie – 30 noiembrie 📍 Centrul Multicultural al Universității Transilvania).
Detalii complete despre program și calendar sunt disponibile pe pagina oficială a Caravanei9.
Caravana9 este posibilă datorită susținerisusținerii BRD – Groupe Société Générale, ca parte a angajamentului său pentru cultura și educația din România și a Ayvens, partenerul de mobilitate. Prin acest demers, BRD continuă să investească în inițiative care deschid spații de dialog și cunoaștere în comunitățile locale.