Comisia Naţională de fundamentare a Planului Naţional de aderare la zona euro se va întruni la începutul lunii decembrie pentru a prezenta proiectul de trecere la euro, iar data propusă pentru adoptare a monedei euro este 2024, potrivit unor surse apropiate discuţiilor. Se confirmă astfel declarațiile făcute de Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la începutul lunii noiembrie.
„În 2024. Aşa este calendarul oficial”, afirma, în 2 noiembrie, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, în cadrul unor declaraţii de presă. Oficialul de la Finanţe a mai spus că, în decembrie, va fi prezentat calendarul cu toate etapele.
Proiectul de adoptare a monedei euro include planul de acţiune, inclusiv propunerea de calendar, şi studiul în baza căruia s-a luat decizia că începând cu anul 2024 România poate folosi moneda euro, dacă ajunge la un PIB pe cap de locuitor de peste 70% faţă de cât este cel al zonei euro.
Studiul prevede că acest grad de convergenţă poate fi atins, dacă România îşi menţine, până atunci, un ritm de creştere economică anuală de aproximativ 4%, care este considerat sustenabil, iar economia zonei euro nu creşte cu mai mult de 2%, anual.
Mugur Isărescu a vorbit miercuri, 21 noiembrie, despre convergență și dozarea eforturilor.
Guvernatorul atrage atentia Guvernului, chiar înainte de întrunirea ce va avea loc în decembrie, că este nevoie de un mix coerent de politici esenţiale pentru a menţine economia pe un parcurs ascendent, fără a tensiona excesiv echilibrele macroeconomice
Forţarea convergenţei ca şi trenarea convergenţei sunt deopotrivă nocive, a afirmat Guvernatorul.
„Trebuie să ne dozăm bine eforturile. Convergenţa nu este un sprint de 100 de metri, este un maraton de câteva decenii şi dacă vrem ca această ţară să nu mai păţească ce a păţit în diverse cicluri, nu, adică după ce i-am tot depăşit pe alţii să ne pomenim că suntem mai în coadă la nivelul istoriei, trebuie să ne gândim la acest maraton. El trebuie pregătit. Ne trebuie rezistenţă şi curaj, într-adevăr. În primul rând rezistenţă, răbdare”, a explicat Mugur Isărescu, citat de Agerpres.
”Dacă nivelul optim al convergenţei reale pentru asigurarea succesului aderării la zona euro este încă subiect de controverse, şi Comisia din care fac parte îşi va publica probabil în decembrie raportul privind convergenţa la zona euro, menţinerea convergenţei pe direcţia cea bună precum şi sustenabilitatea sa sunt în viziunea chiar mea mai importante ca nivelul acesteia. Pentru a nu deraia, procesul de recuperare a decalajelor trebuie să se desfăşoare într-un ritm adecvat astfel încât câştigurile pe acest front oricât de spectaculoase să nu fie afectate precum Sabia lui Damocles de pericolul unei deteriorări abrupte. Forţarea convergenţei ca şi trenarea convergenţei sunt deopotrivă nocive, iar un mix coerent de politici este esenţial pentru a menţine economia pe un parcurs ascendent fără a tensiona excesiv echilibrele macroeconomice. O să spuneţi că este o frază de tip românesc, dar ea este importantă. Adică o frază cam aşa: nici prea prea, nici foarte foarte”, a spus, miercuri, Mugur Isărescu , la conferinţa „România 2030: Cum recuperăm decalajele faţă de Europa occidentală?”.
”Mai rău decât a avansa încet pe drumul convergenţei sau de a bate pasul pe loc este de a rătăci drumul. Suntem în pericolul acesta. A fi şi a rămâne pe calea ce bună în demersul de recuperare a decalajelor este ceea ce ar trebui să ne preocupe permanent dacă ne dorim să păstrăm coerenţa procesului de integrare economică”, a mai precizat Isărescu.