În a șasea sedinta de politică monetară din 2021, Consiliul de Administraţie al BNR, a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50% pe an, de la 1,25%pe an, începând cu data de 6 octombrie 2021. Decizia a fost determinată, în principal, de accelerarea recentă a presiunilor inflaționiste (peste prognoza BNR) și anticipațiilor privind dinamica prețurilor de consum. Inflația actuală a ajuns la 5, 25% și cel mai probabil ținta BNR va fi depășită până la finalul anului. Recent, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, explica că „dobânda este cel mai puternic instrument și ultimul”. Prin măsura adoptată astăzi, mesajul BNR este unul clar- intervine în piață și aplică ultimul instrument de domolire a inflației.
De altfel, în scenariul de bază, BNR prognoza, pe termen mediu, o inflație de 5,6%, la finalul acestui an și 3,4% pentru anul viitor. Însă, incertitudinile au dus la estimări ratate inclusiv de Băncile Centrale. BCE încă menține ipoteza unui inflații „tranzitorii” si consideră că presiunile prețurilor se vor diminua în 2022. Dar analiștii economici pun la îndoială acest lucru, datele revizuite ale economiștilor din băncile comerciale vorbesc despre o inflație de peste 7%, dacă ne uităm la estimările Raiffeisen Bank, sau de 6%, in cazul economistilor BCR.
Însă, analiștii se așteptă ca majorarea prețurilor din piața energiei și a gazelor naturale să continue și să se manifeste, din nou, în perioada octombrie-ianuarie 2022, chiar dacă există incertitudini privind traiectoria acestor preturi. În acest context inflaționist, BNR vine si adoptă ultima măsura in lupta cu inflatia.
Ce va urma?
Într-un comentariu pentru #BankingNews, Adrian Codîrlașu, Vicepresedinte Asociatia #CFA Romania, ne explică decizia BNR și ce va urma în perioada următoare. Potrivit economistului CFA, vor urma și alte majorări de dobândă pentru a tempera consumul si implicit inflatia, iar noi toți ne vom împrumuta mai scump. Iar acest scenariu in care vor urma si alte majorari de dobanda este sustinut de economistii de la Este Bank, care si-au revizuit prognoza si se asteapta ca urmatoarea crestere sa vina chiar luna urmatoare.
„Conform ulimului sondaj al CFA Romania (august 2021), anticipatiile erau de cel putin doua majorari ale ratei de politica monetara in urmatoarele 12 luni. Decizia vine in contextul in care atat la nivel locat cat si global ratele de inflatie cresc semnificativ peste tintele asumate de catre bancile centrale. La acesta evolutie se adauga crestere accelarata a preturilor produselor energetice (gaze naturale, electricitate, combustibil).
Desi aceste preturi nu fac parte din inflatia Core (inflatia pe care o poate gestiona o banca centrala), vor fi, pe de o parte efecte de runda a doua – adica incorporarea majorarilor de preturi ale produselor energetice in toate celelalte preturi ale bunurilor si serviciilor. Pe de alta parte, vor exista si efecte asupra anticipatiilor inflationiste (in sensul cresterii acestora).
Aceste efecte le poate influenta Banca Centrala prin majorarea ratei de dobanda, si de aici decizia BNR. Impactul majorarii ratei de dobanda de politica monetara a BNR se va vedea in special pe piata monetara, unde ratele de dobanda se vor majora. Insa se poate vedea si in cresterea costurilor de finantare in lei ale guvernului. De asemenea, la nivel de economie, aceasta decize, urmata probabil si de alte majorari de rata de dobanda de politica monetara de catre BNR va avea un impact in temperarea dezechilibrelor macroeconomice: temperand cresterea consumului cu impact pozitiv asupra soludului contului curent”, ne-a declarat Adrian Codîrlașu, Vicepresedinte CFA Romania.
Luată prin surprindere, Erste Bank revizuiește prognoza pentru România. Banca vede o noua majorare a dobânzii în 9 noiembrie
După decizia BNR, ERSTE BANK a revizuit prognoza privind inflația. Revizuirea vine după ce Banca Centrală deja a semnalat că este pregătită să continue ciclul monetar inițiat în perioada următoare, pentru contracararea forțelor inflaționiste.
Astfel, Erste reactionează imediat și anunță că, cel mai probabil, următoarea creștere a dobânzii cheie va fi luată chiar în următoarea ședință de politică monetară. BNR și-a majorat rata politicii cheie cu 25 pb până la 1,50% și s-a angajat să mențină un control ferm asupra lichidității pieței monetare. Creșterea vine mai devreme decât ne așteptam și a fost o surpriză față de estimările pieței, explică Erste Bank.
„Întrucât BNR pare să analizeze șocul actual al pandemiei, ne așteptăm ca acesta primă creștere a dobânzii cheie sa fie urmată de o altă creștere de 25 de puncte de bază, în cadrul ședinței din 9 noiembrie, pentru a proteja cursul de schimb în următoarele două luni când nu vor exista intalniri ale CA al BNR”, se precizează în raport.
Noua estimare a ERSTE Bank vorbeste de atingerea tintei actuale a inflatiei (stabilita la 2,5%) până la jumătatea anului 2022, și nu până la sfârșitul anului 2021, așa cum estimează BNR, date fiind actualele incertitudini politice.
Citește și
Banca Națională ar putea decide majoarea dobânzii cheie, chiar de astăzi, 5 octombrie