Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) îşi exprimă susţinerea pentru menţinerea actualului model de funcţionare a sistemului de pensii administrate privat, acesta fiind o premisă fundamentală pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii viitorilor pensionari români, potrivit Agerpres.
„În numele celor peste 430 de companii membre – americane, internaţionale şi româneşti – ce susţin prin activitatea lor economică peste 250.000 de angajaţi români şi familiile acestora, Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la orice măsuri şi politici ce ar putea afecta bunăstarea angajaţilor atât în perioada vieţii active, cât şi ulterior, la pensie, şi ar reduce în acelaşi timp potenţialul de dezvoltare a pieţei financiare româneşti. În mod specific, AmCham România îşi exprimă susţinerea pentru menţinerea actualului model de funcţionare a sistemului de pensii administrate privat, fiind un sistem de asigurări cu o sustenabilitate dovedită pe termen lung şi o premisă fundamentală pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii viitorilor pensionari români”, se menţionează în comunicat.
Reprezentanţii AmCham atrag atenţia că realităţile demografice cu care România se confruntă în prezent, respectiv îmbătrânirea accelerată a populaţiei şi amplificarea fenomenului de emigrare în special în rândul tinerilor, impun de fapt măsuri de susţinere a sistemelor care fac posibilă păstrarea nivelului de trai din perioada vieţii active şi după momentul pensionării, prin diversificarea surselor de venit la pensie.
„Aşadar, în cazul României, un sistem de asigurări sociale sustenabil pe termen lung nu este doar un deziderat, ci o necesitate, iar în mod specific Pilonul II de pensii reprezintă o sursă sustenabilă de venit, complementar veniturilor aferente pensiei publice, scopul acestui instrument financiar fiind exclusiv economisirea pentru perioada vârstei a treia. Mai mult, dincolo de impactul social în viitor, sistemul de pensii administrate privat contribuie în prezent la dezvoltarea economiei locale, investind 92% din active pe pieţele financiare din România. Este dovedit faptul că succesul ofertelor publice derulate de statul român, dar şi de companiile private, depinde de fondurile de pensii private”, se mai precizează în comunicat.
Conform sursei citate, numai în primii 10 ani de funcţionare a Pilonului II de Pensii, peste 7 milioane de români au economisit aproximativ 9 miliarde de euro, 15% din această sumă reprezentând beneficiile investiţiilor realizate de administratorii fondurilor de pensii private.
„În ciuda managementului profesionist şi randamentului real pozitiv pe toată perioada de existenţă a fondurilor, evoluţia economiilor participanţilor a fost afectată negativ de decizii politice, precum nerespectarea calendarului de creştere a alocării (în trei din cei zece ani de funcţionare a sistemului) sau chiar de reducerea acesteia, cel mai recent”, susţin reprezentanţii Camerei de Comerţ Americană în România.
AmCham România reiterează nevoia de a se renunţa la măsurile politice ‘care sacrifică obiective pe termen lung, în cazul de faţă bunăstarea viitoarelor generaţii de pensionari, în favoarea nevoilor bugetare pe termen scurt’ şi semnalează că fondurile suplimentare aduse la bugetul asigurărilor sociale de stat printr-o eventuală stopare a contribuţiilor va avea efecte negative semnificative.
„Credem că economisirea pe termen lung este singura soluţie sustenabilă şi considerăm necesar ca Guvernul, Parlamentul şi toate autorităţile abilitate să înţeleagă implicaţiile pe termen lung ale unei astfel de modificări asupra economiei în ansamblu, asupra nivelului de trai al românilor în prezent şi mai ales în viitor, cu atât mai mult cu cât pentru cei mai mulţi dintre participanţii la sistemul de pensii administrat privat acesta este singurul instrument de economisire la care contribuie. AmCham România a transmis decidenţilor un punct de vedere argumentat prin care susţine importanţa menţinerii Pilonului II de Pensii, prin intermediului unei scrisori co-semnate de Consiliul Investitorilor Străini, şi îşi exprimă speranţa în derularea unor consultări reale şi temeinic fundamentate înainte de adoptarea oricăror decizii”, se mai spune în comunicat.
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, la mijlocul lunii aprilie, că mecanismul pentru transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I ar putea fi pus pe masa Guvernului până la finalul primului semestru din acest an.
‘Se discută, sper ca în primul semestru să avem pe masa Guvernului o propunere de mecanism, un nou principiu, o altă abordare. (…) Se creează un mecanism transparent, opţional, pentru ca aceia care doresc să meargă din Pilonul II către Pilonul I să poată să o facă având toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face în zona privată. Fiecare să ştie pe ce să se poată baza, să poată fi sigur că un randament mai bun îl poate găsi în această zonă a Pilonului II şi nu în alte zone’, a spus Teodorovici.
El a precizat că va fi o concurenţă între Pilonul I şi II.
‘Este o concurenţă, un mecanism transparent şi logic. Când lansăm în piaţă un astfel de mecanism, va fi totul analizat şi nu va fi nicio oprelişte pentru administratorii de fonduri să ofere un randament mai bun. Va fi o abordare europeană, logică şi normală’, a precizat ministrul Finanţelor.
De asemenea, Teodorovici a afirmat că în multe zone statul a dovedit că nu poate să fie un administrator mai bun decât privatul, dar nu este vorba, neapărat, despre sectorul de pensii.
De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a declarat că finalizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea pilonului II de pensii reprezintă una dintre priorităţile trimestrului următor.
‘Finalizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea pilonului II de pensii reprezintă una din priorităţile trimestrului următor, iar în acest sens ne vom asigura că nicio persoană nu va avea o pensie diminuată, de la stat, dacă contribuie la pilonul II de pensii’, a afirmat Dăncilă.
Ea a precizat că a fost formată o echipă care poartă discuţii cu administratorii de pensii private şi cu asociaţiile de beneficiari.
‘Am format o echipă, care poartă discuţii cu administratorii de pensii private şi cu asociaţiile de beneficiari de aceste pensii private, pentru a crea un cadru nou, un cadru european, cu mai multă deschidere pentru economisire şi investiţii. Ne propunem ca, până la sfârşitul trimestrului II, acest nou cadru legal să obţină avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară şi apoi să poată fi aprobat în Guvern’, a mai spus Dăncilă.
Tot în aprilie, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, afirma că persoanele care doresc să treacă toată contribuţia pentru pensie la Pilonul I vor trebui să facă o cerere scrisă, în caz contrar, opţiunea exprimată pentru Pilonul II de pensii rămânând valabilă.
Guvernul a adoptat, la sfârşitul anului trecut, o ordonanţă de urgenţă care reduce contribuţia la Pilonul II la 3,75% din salariile brute începând cu anul 2018, de la 5,1%.