Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: AmCham România solicită menţinerea Pilonului II de pensii private
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri pe scurt > AmCham România solicită menţinerea Pilonului II de pensii private
Stiri pe scurt

AmCham România solicită menţinerea Pilonului II de pensii private

Gabriela Dinu
Last updated: 16/05/2018 9:50
Gabriela Dinu 7 ani ago
Share
SHARE

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) îşi exprimă susţinerea pentru menţinerea actualului model de funcţionare a sistemului de pensii administrate privat, acesta fiind o premisă fundamentală pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii viitorilor pensionari români, potrivit Agerpres.

„În numele celor peste 430 de companii membre – americane, internaţionale şi româneşti – ce susţin prin activitatea lor economică peste 250.000 de angajaţi români şi familiile acestora, Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la orice măsuri şi politici ce ar putea afecta bunăstarea angajaţilor atât în perioada vieţii active, cât şi ulterior, la pensie, şi ar reduce în acelaşi timp potenţialul de dezvoltare a pieţei financiare româneşti. În mod specific, AmCham România îşi exprimă susţinerea pentru menţinerea actualului model de funcţionare a sistemului de pensii administrate privat, fiind un sistem de asigurări cu o sustenabilitate dovedită pe termen lung şi o premisă fundamentală pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii viitorilor pensionari români”, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii AmCham atrag atenţia că realităţile demografice cu care România se confruntă în prezent, respectiv îmbătrânirea accelerată a populaţiei şi amplificarea fenomenului de emigrare în special în rândul tinerilor, impun de fapt măsuri de susţinere a sistemelor care fac posibilă păstrarea nivelului de trai din perioada vieţii active şi după momentul pensionării, prin diversificarea surselor de venit la pensie.

„Aşadar, în cazul României, un sistem de asigurări sociale sustenabil pe termen lung nu este doar un deziderat, ci o necesitate, iar în mod specific Pilonul II de pensii reprezintă o sursă sustenabilă de venit, complementar veniturilor aferente pensiei publice, scopul acestui instrument financiar fiind exclusiv economisirea pentru perioada vârstei a treia. Mai mult, dincolo de impactul social în viitor, sistemul de pensii administrate privat contribuie în prezent la dezvoltarea economiei locale, investind 92% din active pe pieţele financiare din România. Este dovedit faptul că succesul ofertelor publice derulate de statul român, dar şi de companiile private, depinde de fondurile de pensii private”, se mai precizează în comunicat.

Conform sursei citate, numai în primii 10 ani de funcţionare a Pilonului II de Pensii, peste 7 milioane de români au economisit aproximativ 9 miliarde de euro, 15% din această sumă reprezentând beneficiile investiţiilor realizate de administratorii fondurilor de pensii private.

„În ciuda managementului profesionist şi randamentului real pozitiv pe toată perioada de existenţă a fondurilor, evoluţia economiilor participanţilor a fost afectată negativ de decizii politice, precum nerespectarea calendarului de creştere a alocării (în trei din cei zece ani de funcţionare a sistemului) sau chiar de reducerea acesteia, cel mai recent”, susţin reprezentanţii Camerei de Comerţ Americană în România.

AmCham România reiterează nevoia de a se renunţa la măsurile politice ‘care sacrifică obiective pe termen lung, în cazul de faţă bunăstarea viitoarelor generaţii de pensionari, în favoarea nevoilor bugetare pe termen scurt’ şi semnalează că fondurile suplimentare aduse la bugetul asigurărilor sociale de stat printr-o eventuală stopare a contribuţiilor va avea efecte negative semnificative.

„Credem că economisirea pe termen lung este singura soluţie sustenabilă şi considerăm necesar ca Guvernul, Parlamentul şi toate autorităţile abilitate să înţeleagă implicaţiile pe termen lung ale unei astfel de modificări asupra economiei în ansamblu, asupra nivelului de trai al românilor în prezent şi mai ales în viitor, cu atât mai mult cu cât pentru cei mai mulţi dintre participanţii la sistemul de pensii administrat privat acesta este singurul instrument de economisire la care contribuie. AmCham România a transmis decidenţilor un punct de vedere argumentat prin care susţine importanţa menţinerii Pilonului II de Pensii, prin intermediului unei scrisori co-semnate de Consiliul Investitorilor Străini, şi îşi exprimă speranţa în derularea unor consultări reale şi temeinic fundamentate înainte de adoptarea oricăror decizii”, se mai spune în comunicat.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, la mijlocul lunii aprilie, că mecanismul pentru transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I ar putea fi pus pe masa Guvernului până la finalul primului semestru din acest an.

‘Se discută, sper ca în primul semestru să avem pe masa Guvernului o propunere de mecanism, un nou principiu, o altă abordare. (…) Se creează un mecanism transparent, opţional, pentru ca aceia care doresc să meargă din Pilonul II către Pilonul I să poată să o facă având toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face în zona privată. Fiecare să ştie pe ce să se poată baza, să poată fi sigur că un randament mai bun îl poate găsi în această zonă a Pilonului II şi nu în alte zone’, a spus Teodorovici.

El a precizat că va fi o concurenţă între Pilonul I şi II.

‘Este o concurenţă, un mecanism transparent şi logic. Când lansăm în piaţă un astfel de mecanism, va fi totul analizat şi nu va fi nicio oprelişte pentru administratorii de fonduri să ofere un randament mai bun. Va fi o abordare europeană, logică şi normală’, a precizat ministrul Finanţelor.

De asemenea, Teodorovici a afirmat că în multe zone statul a dovedit că nu poate să fie un administrator mai bun decât privatul, dar nu este vorba, neapărat, despre sectorul de pensii.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a declarat că finalizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea pilonului II de pensii reprezintă una dintre priorităţile trimestrului următor.

‘Finalizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea pilonului II de pensii reprezintă una din priorităţile trimestrului următor, iar în acest sens ne vom asigura că nicio persoană nu va avea o pensie diminuată, de la stat, dacă contribuie la pilonul II de pensii’, a afirmat Dăncilă.

Ea a precizat că a fost formată o echipă care poartă discuţii cu administratorii de pensii private şi cu asociaţiile de beneficiari.

‘Am format o echipă, care poartă discuţii cu administratorii de pensii private şi cu asociaţiile de beneficiari de aceste pensii private, pentru a crea un cadru nou, un cadru european, cu mai multă deschidere pentru economisire şi investiţii. Ne propunem ca, până la sfârşitul trimestrului II, acest nou cadru legal să obţină avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară şi apoi să poată fi aprobat în Guvern’, a mai spus Dăncilă.

Tot în aprilie, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, afirma că persoanele care doresc să treacă toată contribuţia pentru pensie la Pilonul I vor trebui să facă o cerere scrisă, în caz contrar, opţiunea exprimată pentru Pilonul II de pensii rămânând valabilă.

Guvernul a adoptat, la sfârşitul anului trecut, o ordonanţă de urgenţă care reduce contribuţia la Pilonul II la 3,75% din salariile brute începând cu anul 2018, de la 5,1%.

You Might Also Like

APAPR: 833.000 de români economisesc la cele 10 fonduri de pensii facultative (Pilonul 3). Câți bani au virat, când și cum îi pot retrage

APAPR: Românii au peste 30 de miliarde de euro în conturile personale din Pilonul 2 de pensii. Banii din fonduri de pensii private obligatorii sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populaţiei, după depozitele bancare

Apel video cu banca ta? BCR oferă acest serviciu și deja numără aproape 100.000 de întâlniri digitale, în ultimele șase luni. Dana Dima: Întâlnirea video face totul mai eficient și mai accesibil, fără timp pierdut pe drumuri

Apel al mediului de afaceri: România, sens unic spre viitor, via UE, NATO și OCDE

În materie de economisire, românii preferă depozitele bancare, însă nivelul de participare la piața de capital este redus. 740.000 de români cotizează și la Pilonul III de pensii private facultative

TAGGED: pensie, pensii, pensii private, Pilon II, AmCham România
Gabriela Dinu 15/05/2018
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Creditele clienților Raiffeisen Bank au crescut cu 15% în primul trimestru din 2018. Steven van Groningen: ”Avem satisfacția contribuției noastre importante la finanțarea economiei românești”
Next Article Banca Transilvania și Blugento lansează o soluţie completă de eCommerce pentru IMM-uri. Daniel Szekely: ”Antreprenorii își pot crește vânzările pe zona online cu ajutorul GoOnline”

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

APAPR: 833.000 de români economisesc la cele 10 fonduri de pensii facultative (Pilonul 3). Câți bani au virat, când și cum îi pot retrage

4 luni ago

APAPR: Românii au peste 30 de miliarde de euro în conturile personale din Pilonul 2 de pensii. Banii din fonduri de pensii private obligatorii sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populaţiei, după depozitele bancare

4 luni ago

Apel video cu banca ta? BCR oferă acest serviciu și deja numără aproape 100.000 de întâlniri digitale, în ultimele șase luni. Dana Dima: Întâlnirea video face totul mai eficient și mai accesibil, fără timp pierdut pe drumuri

5 luni ago

Apel al mediului de afaceri: România, sens unic spre viitor, via UE, NATO și OCDE

6 luni ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?