Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Protectia Consumatorilor renunta la Darea in Plata si da dreptul clientilor de a-si vinde singuri imobilul ipotecat
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > Protectia Consumatorilor renunta la Darea in Plata si da dreptul clientilor de a-si vinde singuri imobilul ipotecat
Stiri de top

Protectia Consumatorilor renunta la Darea in Plata si da dreptul clientilor de a-si vinde singuri imobilul ipotecat

bankingnews.ro
Last updated: 21/01/2016 9:26
bankingnews.ro 9 ani ago
Share
SHARE

Autoriatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a lansat in dezbatere publica noua versiune a Ordonantei privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile. Prezenta ordonanta transpune prevederile Directivei 2014/17/UE a Parlamentului European si vine intr-o varianta ce a suferit modificari importante.

Modificarea care schimbat total legea implica renuntarea la articolul 47 (vechea varianta) care dadea posibilitatea clientilor sa scape de credit daca predau casa ipotecata bancii.

Articolul care spunea “riscul de creditare se imparte intre creditor si consumator iar returnarea sau transferarea catre creditor a garantiei sau a veniturilor obtinute din vanzarea garantiei este suficienta pentru rambursarea totala a creditului” a fost modificat spre finalul anului trecut, incluzand anumite conditii ce trebuiau indeplinite de consumatori pentru a putea beneficia de aceasta reglementare similara darii in plata.

Acum insa, acesta prevedere privind darea in plata a disparut (noua varianta),  ultima forma a Ordonantei vorbind numai despre executarea silita si pasii ce se impun. Astfel, banca va avea  de indepinit mai multe cerinte, iar executarea silita este ultima masura la care se recurge. Toate demersurile bancii in vederea ajutarii debitorului, precum masuri de ajustare a dobanzii sau de crestere a perioadei de creditare, trebuiesc dovedite prin acte.

Mai mult, in varianta actuala, debitorul are dreptul de a cere bancii o perioada de minim 6 luni in care isi poate vinde singur bunul ipotecat. In acest caz, ordonanta prevede implicarea ambelor parti pentru a obtine un pret cat mai corect pentru client. Interesant este faptul ca aceasta prevedere se aplica retroactiv tututor creditelor aflate in portofoliile bancilor, dand astfel posibilitatea romanilor de a-si vinde singuri bunul ipotecat.

Prin aceasta masura impusa bancilor, executarea silita va fi mai greu de aplicat.  Iata prevederile!

In caz ca debitorul intampina probleme de rambursare a ratelor lunare, banca trebuie sa dea dovada ca a intreprins o serie de masuri de informare a consumatorului si apoi de aplicare a acestor masuri. Printre masurile enumerate regasim: refinantarea, modificarea contractului – prin schmbarea perioadei de rambursarea, schimbarea dobanzii,  perioada de gratie, etc. Toate masurile adoptate de banca nu impun costuri suplimentare pentru client.

Banca il notifica pe consumator cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de declararea scandenta a creditului sau de initierea procedurii de executare silita  si il informeaza cu privire la drepturile pe care le are in aceasta situatie.

In cazul executarii silite, consumatorul are dreptul sa solicite bancii vanzarea bunului imobil ipotecat direct, banca fiind obligata sa acorde acest drept imprumutatului pentru o perioada de cel putin sase luni.

Mai mult, potrivit noilor prevederi, contractele de credit nu mai reprezinta titlu executoriu, deci bancile vor initia procese unde vor trebui sa dovedeasca instantei debitul clientului, iar executarea silita se va face dupa pronuntarea instantei.

Ce alte prevederi regasim in noua ordonanta ANPC

*Debitorul poate sa ceara conversia creditului, fara restrictii din partea bancii – Art. 32. Cursul de schimb la care se va efectua conversia este cursul de schimb publicat de BNR in ziua solicitării conversiei  sau la un curs stabilit de comun acord.

Astfel, in cazul aranjamentelor de reducere a riscului valutar, creditorul ofera consumatorului cel putin una din urmatoarele posibilitati:

  1. a) reducerea marjei dobanzii;
  2. b) reducerea comisionului de administrare.

(2) Reducerea prevazuta la lit. a) si b) trebuie sa fie semnificativa, respectiv de cel putin 10% din costul aferent ratei lunare.

(3) Reducerea costurilor se aplica atunci când valoarea totala platibila de consumator care ramâne de rambursat sau al ratelor periodice variaza cu mai mult de 20% in raport cu valoarea la care s-ar ridica daca s-ar aplica cursul de schimb de la momentul incheierii contractului intre moneda contractului de credit si moneda nationala. Banca va efectua clientului o simulare a noilor conditii de plata. Modificarile contractuale se fac fara costuri suplimentare.

* Clientii interesati de un credit vor avea acces la toate ofertele furnizate de banca, disponibile in piata la momentul cererii si vor avea la dispozitie un termen de cel putin 15 zile in care vor decide daca vor sa incheie un contract cu banca.

*Costurile imprumutului nu pot fi majorate pe perioada contractului de credit.

*Nu se va percepe comision de analiza a creditului daca imprumutul nu este acordat.

*Educatia financiara devine oligatorie bancile urmand sa organizeze cel putin anual activitati de informare si educare a consumatorilor. Totodata, institutiile de credit vor comunica de doua ori pe an la ANPC  actiunile preconizate, precum campaniile de informare, websiteurile sau materialele destinate institutiilor de invatamant.

*Nu se incheie o asigurare decat daca este considerata absolut necesara, iar bancile nu vor mai putea impune consumatorilor o companie de asigurari agreata.

*Bancile nu mai pot percepe comision de depunere numerar pentru plata ratelor de credit, indiferent daca depunerea se efectueaza de catre titular sau o alta persoana.

*Comisionul de retragere a sumelor imprumutate dispare.

*Rescadentarea sau reesalonarea ratelor si acordarea unei perioade de gratie nu mai pot fi comisionate.

*Banca poate percepe numai urmatoarele costuri:

  • Comision de analiza dosar
  • Comision de administrare credit/cont current
  • Compensatie in cazul rambursarii anticipate
  • Prima aferenta contractelor de asigurare incheiate
  • Dobanda penalizatoare
  • Alte costuri percepute de terti
  • Comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorului

*Bacile nu mai pot introduce clauzele contractuale prin care sa modifice unilateral clauzele contractuale fara incheierea unui act aditional, acceptat de consumator.

*Se interzice introducerea in contractele de credit a clauzelor care pot declara scadent anticipat creditul in cazul in care consumatorul nu si-a indeplinit obligatiile.

*Bancile nu au dreptul sa refuze incasarea ratelor de credit in moneda in care s-a acordat creditul.

*Conditii dure pentru recuperatorii de credite. Bancile nu vor mai putea sa vanda creditele performante catre acestia, doar catre alte banci. Mai mult, ele nu vor mai putea cesiona creantele catre companii la care sunt actionari.

Cesiunea datoriilor catre o companie de recuperare creante nu se mai poate face oricum, legea stabilind clar modul si situatiile in care se poate apela la serviciile ei. Interesant este ca actul normativ face referire la practicile abuzive ale recuperatorilor de credite, stabilind comportamentul adoptat fata de client. Astfel, se interzice: utilizarea de tehnici care sa hartuiasca, oprime sau sa abuzeze orice persoana in legatura cu recuperarea creantelor dar si utilizarea, in cadrul procesului de recuperare creante, de amenintari sau alte tehnici agresive cu scopul de a vatama fizic ori psihic consumatorul ori rude ale acestuia, ori de a-i afecta reputatia sau proprietatea.

*Companiile de recuparea creante nu vor mai putea percepe comisione si dobanzi penalizatoare

Pentru a duce la indeplinire noile atributii, ANPC va suplimenta personalul cu 27 de posturi.

Ordonanta intra in vigoare in data de 21 martie 2016 si se aplica contractelor de credit incheiate dupa aceasta data. Totusi, prin derogare, prevederile art. 50-60 se aplica si in cazul procedurilor de executare silita, contractelor in cazul carora sunt inregistrate intarzieri la plata si contractelor de cesiune credite ce intervin dupa data de 21 martie 2016, indiferent de data incheierii contractelor de credit, se mai arata in documentul publicat pe site-ul ANPC.

Gabriela DINU

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: Darea in Plata, credit, riscul de creditare, casa, comision, ipoteca, rate, ANPC, executarea silita, protectia consumatorilor, credit ipotecar, conversie, dobanda, conversia creditului, credite
bankingnews.ro 19/01/2016
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By bankingnews.ro
Follow:
Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.
Previous Article Raiffeisen Bank ofera noi experiente clientilor sai cu ajutorul noului site
Next Article Rate egale si la magazin, cand platesti cu cardul. MasterCard va lansa optiunea de plata in rate

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

o zi ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

o zi ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

2 zile ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

2 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?