Posibilitatea de a contesta anumite chestiuni legate de titlurile executorii va fi curând eliminată din reglementarea contestației la executarea silită civilă, printr-un proiect de act normativ care a fost recent adoptat în Parlament. Când acesta va intra în vigoare, anularea clauzelor abuzive, de exemplu, va trebui cerută mereu printr-o acțiune separată, fără posibilitatea de a mai cere acest lucru odată cu contestația la executare. Modificarea este vădit în dezavantajul datornicilor executați silit, potrivit avocatului Ion Militaru, citat de Avocatnet.ro
„Această modificare lovește din plin în debitorii executați, în baza unor contracte de credit, de bănci/ IFN-uri/ recuperatori de creanțe, întrucât nu mai pot invoca pe calea unei contestații la executare, cu titlu de exemplu, anularea clauzelor abuzive din contractele de credit. Aproape de fiecare dată, o contestație la executare în astfel de situații cuprindea și de un capăt de cerere, prin care se solicita anularea clauzelor abuzive. După intrarea în vigoare a acestor modificări, debitorii nu se vor mai putea folosi de această pârghie pentru a anula clauzele abuzive din contractele de credit și, în schimb, vor trebui să recurgă la o acțiune pe cale separată, de drept comun. Această modificare pune o piedică debitorilor care, pe de o parte, vor trebui să suporte costul unui litigiu în plus și, pe de altă parte, vor trebui să aștepte mai mult timp pentru clarificarea relațiilor dintre ei și creditori, știut fiind faptul că o contestație de executare se judecă «de urgență și cu precădere» față de o acțiune de drept comun”, spune Ion Militaru, avocat, despre această modificare.
Printr-un proiect căruia i-au dat recent votul final, parlamentarii vor să modifice Codul de procedură civilă eliminând un beneficiu pe care datornicii îl folosesc acum în cadrul contestațiilor la executarea silită și prin care supun atenției judecătorilor anumite nereguli din contractele cu băncile, instituțiile financiare nebancare (IFN) sau recuperatorii de creanțe. Mai exact, atâta vreme cât au la dispoziție alte căi de a contesta/anula chestiuni precum clauzele abuzive din acele contracte, acest lucru nu se va mai putea face odată cu contestația la executare silită.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă care cuprinde acest aspect ar trebui acum promulgat prin decret de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru ca modificările sale să intre în vigoare.
Citeste integral AICI