Orice plan de ţară nu poate fi dus la îndeplinire fără un plan de finanţare, însă importanţa creditării, la nivel macro, în economia României este una redusă, chiar dacă indicatorii de creditare au crescut rezonabil în 2016, cu o singură cifră, a declarat miercuri, la Romanian Financial Conference, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor Florin Dănescu, potrivit Agerpres.
Intermedierea financiară (creditul neguvernamental raportat la PIB) a scăzut în prezent la 28% faţă de 41%, iar activele financiare reprezintă azi numai 54% din PIB, deşi ajunseseră la un nivel de 70%, a arătat Dănescu, care a menţionat, spre comparaţie, că intermedierea financiară în Uniunea Europeană depăşeşte 100% din PIB-ul european, iar activele financiare reprezintă 300% din PIB.
‘Astăzi, în industria bancară se cere să fim perfect competiționali cu prețurile din Europa, când ponderea creditului neguvernamental în PIB reprezintă 28%. Acest 28% în România poate însemna mult din PIB. Cât are Europa? 120% din PIB, creditul neguvernamental. Europa s-a dezvoltat prin credit, prin asigurări, a știut să le folosească, să le protejeze, să le apere. La Federația Băncilor Europene am șansa enormă să mă întâlnesc cu reprezentanții națiunilor dezvoltate. Vorbesc cu o reprezentată a Marii Britanii care îmi spune: ‘Da, Florin, știu despre ce vorbești, asta ni se întâmpla acum 65 de ani’. Noi plătim acum prețul celor 50 de ani de comunism și vrem să ardem niște etape prin conflict, din păcate. Industria e industrie, funcționează după aceleași reguli. România este, probabil, singura țară din Europa care nu a plătit bani publici pentru industria bancară’, a subliniat Dănescu.
‘Economia europeană s-a dezvoltat pe model bancar, prin credit. În România, dacă privim la nivel macro importanţa creditării în economie, ca motor multiplicator al rezultatului economic, trebuie să fim îngrijoraţi’, a afirmat Florin Dănescu. În opinia sa, printre cauze se numără perspectiva negativă a creditării în ultimii doi ani şi perspectiva socială.
Reprezentantul ARB a dat ca exemplu segmentul IMM-urilor, care asigură două treimi din locurile de muncă şi sunt un motor principal al creşterii economice – din cele 450.000 de IMM-uri active din România, 80% nu au utilizat niciodată un credit bancar sau alt tip de finanţare externă.
Practic, băncile ‘se luptă’ pe numai 40.000 de IMM-uri care accesează credite, din cele 450.000 active. Pe de altă parte, rata creditelor neperformante pe segmentul IMM-urilor a atins şi niveluri de 35%.