Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a anunţat că a testat cu succes versiunea digitală a francului pentru a efectua tranzacţii majore între instituţiile financiare dar nu a decis dacă va emite propria sa monedă digitală, transmite Reuters.
Experimentul, cunoscut ca „proiectul Helvetia”, a fost realizat cu operatorul Bursei elveţiene SIX şi Banca Reglementelor Internaţionale (BIS). Obiectivul a fost folosirea monedelor digitale bancare centrale (CBDC) pentru aşa numitele tranzacţii angro între instituţiile financiare, pentru a tranzacţiona active pe Bursa planificată de SIX, care va fi specializată în versiunile digitale ale activelor convenţionale.
De asemenea, a fost examinată conectarea viitoarei platforme SIX dedicată activelor digitale, cum ar fi criptomonedele, cu actualul sistem de plăţi elveţian.
Oficialii Băncii Elveţiei s-au declarat sceptici în legătură cu monedele digitale, cum ar fi proiectul Diem al Facebook (fostul Libra), apreciind că ar putea submina capacitatea SNB de a conduce politica monetară şi a de a-şi îndeplini obiectivul privind stabilitatea preţurilor, scrie Agerpres.
Andrea Maechler, membru al Consiliului director al SNB, a declarat că proiectul a arătat că monedelor digitale bancare centrale sunt fezabile din punct de vedere tehnic şi legal dar asta nu înseamnă că Banca Naţională a Elveţiei se angajează să emită una.
„Răspunsul simplu este nu, nu suntem pregătiţi să emitem una. Prima fază a proiectului Helvetia a fost un success, dar rămân probleme importante”, le-a spus jurnaliştilor oficialul SNB.
Următorul stadiu este în desfăşurare şi va fi finalizat până în trimestrul trei din 2021, fiind examinate şi plăţile transfrontaliere, a explicat Benoit Coeure de la BIS.
ȘI BCE vrea să experimenteze versiunea digitală a monedei euro
Pandemia a accelerat „tranziția la un nou normal digital”, a impus si metode de plată dematerializate, acum tot mai căutate în Europa – o evoluţie care ar urma să persiste, apreciază specialiștii.
Și cum se așteaptă la ”explozia” plăţilor dematerializate, BCE mizează un ”euro digital”, o formă electronică a monedei Băncii Centrale Europene şi care să existe în paralel cu numerarul.
Chiar Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, declara că „UE nu își poate permite să rămână în urmă în dezvoltarea metodelor de plată digitale.”
O consultare, menită să afle aşteptările marelui public, ale sectorului financiar şi instituţăiilor, urmează să dureze trei luni, iar ”testele” urmează să fie efectuate timp de şase luni.
BCE va decide, apoi, ”către jumătatea lui 2021” lansarea sau nu a unui euro digital.
Şi ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, este de părere că europenii ar trebui să depună eforturi susţinute pentru a veni cu o soluţie la plăţile digitale, deoarece există o cerere imensă pentru monedă digitală din partea consumatorilor şi a companiilor.
„În ceea ce priveşte versiunea digitală a monedei euro, cred că trebuie depuse eforturi susţinute, nu trebuie să aşteptăm. Trebuie să putem decide oricând că ar trebui să facem ceva în privinţa introducerii unei monede euro digitale”, a declarat Scholz, la o conferinţă online dedicată plăţilor în Europa în viitor.
Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.
La începutul lui noiembrie, Parisul, Roma, Madridul şi Haga au cerut reguli foarte stricte în vederea desfăşurării criptomonedelor pe teritoriul european, deoarece plățile digitale aduc noi riscuri care trebuie luate în considerare.
„Eurosistemul nu a luat până acum o decizie cu privire la introducerea unui euro digital. Dar, la fel ca multe alte bănci centrale din întreaga lume, explorăm avantajele, riscurile și provocările operaționale ale acestui lucru”, spune Lagarde.