Cea mai simpla lectie de educatie financiara pe care trebuie sa si-o insuseasca toti romanii este reprezentata de faptul ca denumirea monedei nationale este LEU, nu RON, sintagma tot mai des folosita in societate. Banca Nationala a Romaniei trage un semnal de alarma in acest sens, subliniind importanta folosirii corecte a elementului de identificare a banilor romanesti.
Practic, de la momentul denominarii (2005), Romania a trecut la leul nou – abreviat RON, iar o parte a populatiei si a firmelor a inteles ca aceasta este noua denumire si o foloseste zilnic, fara sa tina cont ca moneda nationala a Statului Roman este LEUL.
Simpozionul „Educatia Financiara – Prioritate in noul model de business al bancilor„, organizat de publicatia online www.BankingNews.ro la Institutul Bancar Roman, a constituit un prilej optim pentru Corneliu Cojocaru, Expert Principal in cadrul Directiei de Comunicare a Bancii Nationale a Romaniei, de a transmite publicului larg necesitatea „reinscaunarii denumirii LEU a monedei nationale in locul uzurpatorului RON”.
„Educatia este principalul vector asupra caruia trebuie sa ne concentram cu totii ca sa putem asigura, pe termen lung, o dezvoltare durabila, economica si sociala, a Romaniei. Un segment nodal il reprezinta ridicarea, pe toate palierele de varsta, cu pasi cat mai repezi, a nivelului de cunoastere si intelegere a notiunilor financiare. Am in vedere chiar notiuni de baza incepand, de exemplu, cu reinscaunarea denumirii LEU a monedei nationale in locul uzurpatorului RON. Am observat tot mai des in ultima vreme cum ministri, oameni de afaceri sau diverse persoane folosesc termenul RON atunci cand anunta statistici, bilanturi si bugete sau cand vorbesc pur si simplu despre banii lor”, a precizat Corneliu Cojocaru.
Publicatiile online www.BankingNews.ro si www.iLikeBanking.ro au organizat, ieri – 19 noiembrie 2014, la Institutul Bancar Roman, simpozionul cu tema „Educatia financiara – Prioritate in noul model de business al bancilor„, concept ce a alcatuit cadrul pentru initierea unor discutii aprofundate pe marginea unui subiect care suscita interes in Romania.
Structurat sub forma unui seminar, evenimentul a facilitat o intrevedere captivanta si stimulativa intre specialisti din domeniul bancar si mediul academic, reprezentanti ai unor organizatii non-guvernamentale, ai societatii civile si mass-media, studenti si elevi etc. Evenimentul a beneficiat de sustinerea Partenerilor Institutionali – Institutul Bancar Romania si Asociatia Romana a Bancilor – si de BCR, Volksbank, Romanian International Bank si ACCA, in calitate de Parteneri.