Stiai ca denumirea monedei nationale este „LEU” si nu te-ai intrebat niciodata de ce folosim „expresia” RON? De ce „uzurpatorul” RON, denumire venita odata cu denominarea monedei nationale, in 2005, este folosit si de catre ministri, jurnalisti si mai toti oamenii de rand?
De unde incepe educatia financiara? De la baza: moneda nationala se numeste Leu
„Educatia financiara poate incepe chiar cu reinscaunarea denumirii de Leu a monedei nationale in locul ‘uzurpatorului’ RON. Ii aud inclusiv pe unii oficiali cum vorbesc, atunci cand anunta statistici, bilanturi sau bugete, despre RON, ceea ce nu este normal”, a declarat Cornel Cojocaru, consilier principal in cadrul Directiei Comunicare din BNR, in cadrul seminarului dedicat educatiei financiare organizat de publicatia www.BankingNews.ro la Institutul Bancar Roman.
Romania a trecut la leul nou – abreviat RON – in 2005, insa romanii au inteles ca aceasta este noua denumire si o folosesc zilnic, fara sa tina cont ca moneda nationala a Statului Roman este Leul.
Leul, „sta tolanit” peste „uzurpatorul” RON
Tot ieri, Guvernatorul Mugur Isarescu facea cateva „aprecieri” de bine la adresa Leului si arata ca moneda nationala „s-a tolanit” si mai tare, ignorand total campania electorala. Ce a vrut sa spuna Guvernatorul, in limbaj popular?
Populatia a scapat treptat de teama deprecierii monedei nationale, intrucat leul „sta tolanit” in intervalul 4,4-4,44 lei/euro de aproape jumatate de an, fara a inregistra fluctuatii nici macar in campania electorala.
„Dupa un timp, publicul a vazut ca directia leului nu e numai in sensul deprecierii, e si in apreciere, sta tolanit leul in intervalul 4,40-4,44 (lei/euro – n.r.) de aproape jumatate de an, adica mai putin de 1%. Mai misca asa usor din coada, dar sub 1%”, a afirmat Isarescu miercuri, in deschiderea seminarului Colocvii de Politica Monetara organizat de Banca Centrala.
Ce au in comun cele doua stiri? Educatia financiara, facuta pe intelesul tuturor
Ma bucur doar ca sistemul bancar, riguros si impunator, accepta expresii degajate, care insa pot face diferenta. Diferenta intre o stire banala, cu statistici si cifre multe, si una atractiva, din care auditorul sigur a retinut ca „leul sta tolanit peste RON” si nu invers.
Gabriela DINU