Majorarea salariilor unor categorii de bugetari cu 15% de la 1 ianuarie 2017, masura votata de comisiile parlamentare reunite de munca si buget, reprezinta un risc pentru stabilitatea financiara a Romaniei, printre efectele posibile numarandu-se cresterea costurilor de finantare pentru statul roman si devalorizarea leului, arata un raport publicat miercuri de Banca Transilvania.
„Presiunea populismului se intensifica inainte de alegerile generale – legislativul ar putea aproba majorarea salariilor cu 15% in educatie si sanatate de la 1 ianuarie 2017. Implementarea acestei masuri constituie un risc pentru competitivitate si pentru stabilitatea financiara, putand sa determine majorarea costurilor de finantare si presiuni de depreciere a monedei nationale,” se arata in raportul BT.
Masura a fost imediat criticata atat de reprezentantii guvernului, cat si de economisti
„Eu am crezut totuși că în România anului 2016 suntem un pic mai evoluați. Nu mă așteptam ca toți să fie sfinți în campania electorală, nu am ajuns la acest grad de poezie, dar mă așteptam la un pic de decență. Dar nu s-a învățat nimic, nimic. Acestea sunt gălețile, sunt puii, este exact același lucru la o altă scară. Este cumpărare de voturi în prag de alegeri, prin niște deal-uri pe care tu aproape că știi sigur că nu poți să le livrezi”, a declarat Dragos Pislaru, ministrul Muncii.
„Implementarea deciziilor mentionate anterior si lipsa unor masuri compensatorii ar duce deficitul bugetar pentru anul viitor la 4,4% din PIB, in conditiile in care deja sunt programate mai multe reduceri de taxe prociclice incepand cu ianuarie 2017, prin Codul Fiscal”, au avertizat analistii ING, intr-un raport publicat marti.