Curtea de Conturi a sesizat DNA cu privire la posibile deturnari de fonduri si obtinere ilegala de fonduri de catre cele doua banci pentru locuinte din Romania- BCR BpL si Raiffeisen BpL. Prejudiciul total estimat de inspectorii Curtii depaseste 328 milioane de lei, circa 80% din suma fiind pusa in seama BCR BpL. Reclamatia la DNA a unor institutii bancare de catre o autoritate a Statului reprezinta o premiera in Romania, scrie HotNews.ro.
Curtea de Conturi a constatat prejudicii de 268,78 milioane lei la BCR Banca pentru Locuinte, de 59,97 milioane lei la Raiffeisen Banca pentru Locuinte si de 55,09 milioane lei la Ministerul Dezvoltarii, valoarea totala a prejudiciilor din acest caz fiind de 383,8 milioane lei (85,3 milioane euro, la cursul actual), potrivit Curtii de Conturi.
In urma acestor controale, activitatea celor doua banci pentru locuinte a fost suspendata. Pe baza acestor acuzatii, Curtea de Conturi a sesizat DNA, prin adresa 40495 din 8 iunie 2016.
Curtea de Conturi acuza cei doi actori ai pietei- BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte ca au „gestionat un mecanism” prin care au acordat primele oferite de stat in mod ilegal si ca si-ar fi vandut produsele catre minori si varstnici, lucru interpretat ca fiind interzis de lege. Modelul de afaceri al bancilor pentru locuinte presupune ca cei care economisesc 1.000 de euro pe an primesc de la stat 250 de euro, iar la aceasta suma se adauga si bonificatia primita de la banca.
Reactia BCR Bpl pentru HotNews.ro:
„Banca a respectat mereu si va respecta legea de functionare a sistemului de economisire creditare in scop locativ.
Suntem in proces de a demonstra aceasta in justitie. Am actionat in instanta Curtea de Conturi a Romaniei pentru interpretarea proprie, pe care o consideram fara legatura cu legea.
Consideram ca exista o intelegere complet gresita a Curtii de Conturi din Romania asupra modului cum functioneaza sistemul de economisire creditare in domeniul locativ (Bauspar).
In mod particular, daca s-ar considera acest tip de interpretare a Curtii de Conturi din Romania (inexplicabil si nemaintalnit la nivel european) s-ar trage in mod eronat concluzia ca toate sistemele de economisire creditare in domeniul locativ (Bauspar) din Europa “obtin ilegal fonduri”, pe cand in realitate aceste sisteme functioneaza de peste 100 de ani, chiar cu sprijinul guvernelor statelor dezvoltate, precum o schema de imbunatatire a conditiilor de locuit ale cetatenilor, indiferent de varsta si de conditie sociala.
Am depus toate eforturile pentru a demonstra principiile si meritele sistemului de economisire – creditare pentru o tara precum Romania, care din nefericire se situeaza pe ultimul loc din Uniunea Europeana in ceea ce priveste calitatea locuintelor. Avem incredere ca in final bunul simt economic si spiritul constructiv de intelegere a legii de functionare a sistemului de economisire creditare va castiga in detrimentul unor interpretari nefondate”, au transmis HotNews.ro reprezentantii BCR BpL.
Curtea de Conturi acuza BCR BpL si Raiffeisen BpL ca au „gestionat un mecanism” prin care au acordat primele oferite de stat in mod ilegal
Sesizarea Directiei Nationale Anticoruptie vine ca urmare a controlului incheiat de inspectorii Curtii la cele doua banci pentru locuinte (incheiate prin Procesul-verbal de constatare nr.88856/ 26.10.2015 in cazul BCR BpL si respectiv Procesul-verbal de constatare nr.23815/18.09.2015 pentru Raiffeisen Bank) control extins ca urmare a unui audit efectuat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (care achita banii pentru prima de Stat oferita de cele doua BpL-uri).
Citeste integral AICI