Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Tehnic, zona euro este în recesiune. Cum văd economiștii de la Banca Transilvania, Raiffeisen Bank și BCR performanţa economică a României în acest an
Distribuie
Notification Afișați mai multe
Cele mai recente știri
Cu ce probleme vine bogația când nu ești pregătit. Criza locuințelor din Irlanda îi forțează pe tineri să trăiască în dormitoarele copilăriei
Analize
Leii tăi rămân în cont, majorarea IRCC este minimă, fără impact asupra ratelor
Stiri de top
First Bank, banca unde fiecare are oportunitatea de a fi pe primul loc, a lansat campania de employer branding ‘My First’ semnată de Cheil Centrade
Stiri de top
BNR anunță un IRCC în creștere
Stiri de top
Cum arată viața atunci când NU avem linişte financiară. Mirela Oprea, psihoterapeut: Plătim o taxă cognitivă când suntem săraci
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Ne găsiți și pe
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > Tehnic, zona euro este în recesiune. Cum văd economiștii de la Banca Transilvania, Raiffeisen Bank și BCR performanţa economică a României în acest an
Stiri de top

Tehnic, zona euro este în recesiune. Cum văd economiștii de la Banca Transilvania, Raiffeisen Bank și BCR performanţa economică a României în acest an

Gabriela Dinu
Actualizat: 09/06/2023 12:58
Gabriela Dinu 4 luni în urmă
Distribuie
Bani (Sursa foto / INQUAM Photos/ Octav Ganea)
Distribuie

România ar putea înregistra anul acesta o creştere economică de 3%, care nu este mică dacă o comparăm cu alte state din regiune, spune Ionuţ Dumitru, economist şef Raiffeisen Bank. De altfel, în piață mai sunt previziuni optimiste care vorbesc de o creștere economică de peste 2,6%.

Contents
Ionuţ Dumitru: Noi ne aşteptăm însă ca performanţa economică României să rămână destul de bună. Avem o prognoză de 3% creştere economicăRecesiune? Nu putem discuta despre aşa ceva în momentul de faţăAndrei Rădulescu: Economia ar putea crește cu 2,8% în acest anBCR preconizează o crește economică de doar 2,1% în acest anCe merge prost și ce merge bine în economieConsumul, principalul motor de creștereComisia Europeană estimează că PIB-ul României va crește cu 3,2%, anul acesta

Spre exemplu, și așteptările economiștilor Băncii Transilvania prevăd o creștere de 2,8%, în acest an, dar avem și analiști pesimiști, sau ponderați, care vorbesc despre o creștere de doar 2,1%, precum cei de la BCR.

Ionuţ Dumitru: Noi ne aşteptăm însă ca performanţa economică României să rămână destul de bună. Avem o prognoză de 3% creştere economică

„Nu ştiu dacă putem spune că e din ce în ce mai mică (creşterea economică – n.r.) Putem spune că e o decelerare într-adevăr la nivelul creşterii economice, o decelerare care era aşteptată de toată lumea, în condiţiile în care am avut anul trecut un şoc foarte puternic generat de preţurile foarte mari la energie pe plan global, războiul din Ucraina, plus creşterea dobânzilor, şocul inflaţionist care a dus la creşterea puternică a dobânzilor peste tot în lume. Era inevitabil că activitatea economică va încetini. Noi ne aşteptăm însă ca performanţa economică României să rămână destul de bună. Avem o prognoză de 3% creştere economică pentru anul acesta, care aparent pare mică, dar nu e deloc mică în comparaţie cu alte state din regiune. România poate să aibă o creştere economică mai bună şi cred că lucrul ăsta ar trebui să ne bucure”, a spus Ionuţ Dumitru la Conferinţa Anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

Recesiune? Nu putem discuta despre aşa ceva în momentul de faţă

Întrebat dacă economia ar putea intra în recesiune anul acesta, economistul a spus că „nu putem discuta despre aşa ceva în momentul de faţă”.

Andrei Rădulescu: Economia ar putea crește cu 2,8% în acest an

Și economiștii de la Banca Tranilvania au așteptări mari când vorbesc despre economia noastră, raportat la așteptările din zona euro. „Economia României ar putea crește cu 2,8% în acest an, cu 3,7% în 2024 și 4,0% în 2025”, conform prognozelor macroeconomice semnate de Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică la BT.

Analistul arată că acest scenariu are la bază perspectivele de continuare a ciclului investițional post- pandemie, iar formarea brută de capital fix ar putea urca cu dinamici anuale de 5,6% în 2023 și 2024, respectiv 7,2% în 2025, cu impact de antrenare în economiei.

BCR preconizează o crește economică de doar 2,1% în acest an

Creșterea economică va decelera probabil la sub potențial în 2023, arată o analiză BCR. Economiștii se așteapă la o creștere de doar +2,1% a/a, din cauza cererilor externe mai slabe din zona euro. Aceștia notează ca va fi tot mai greu „ca politicile interne să găsească un echilibru strâns între sprijinirea economiei, lupta contra inflației și consolidarea finanțelor publice”.

Totuși, economiștii BCR preconizează că investițiile vor continua să susțină creșterea PIB-ului în acest an, în timp ce consumul gospodăriilor va rămâne principalul contributor la creșterea PIB. Bancherii estimează o revenire a creșterii PIB pentru 2024 la 4,2% a/a.

Ce merge prost și ce merge bine în economie

După cum arată majoritatea cifrelor, activitatea economică din România a rămas destul de rezistentă în primul trimestru. În timp ce producția industriala ramane pe un teritoriu negativ, se pot observa date destul de robuste în construcții și servicii. Putem observa cifre „decente” în consumul privat (+6,8% în martie 2023).

Întrebat care ramuri ale economiei ar putea relansa avansul economiei, Ionuţ Dumitru a explicat că anul trecut dar şi la începutul acestui an au fost două sectoare care au mers foarte bine, şi anume serviciile şi construcţiile.

Industria a mers foarte slab anul trecut, în special în contextul în care au existat creşteri de preţuri foarte mari la energie şi foarte multe industrii sau sectoare industriale mari consumatoare de energie au fost puternic afectate.

Consumul, principalul motor de creștere

Așa cum era de așteptat, consumul a rămas principalul motor, dar investițiile au continuat să aibă o contribuție considerabilă, iar economiștii din bănci se așteaptă să o continue pe tot parcursul anului.

Principalul motor al creșterii PIB în 1T23 a rămas consumul gospodăriilor, care a adăugat +4,5% la creșterea de 2,3% a/a. Cum urmează sezonul estival și perioada vacanțelor, populația va tinde să cheltuiască într-o proporție mult mai mare, deci consumul își continuă trendul.

Serviciile au contribuit cu +2,2 pp la creșterea anuală a PIB în T1, din care comerțul cu amănuntul a reprezentat +0,9 pp, TIC a reprezentat +0,5 pp, activitățile profesionale, științifice și tehnice +0,5 pp.

Construcțiile au avut o contribuție pozitivă de +0,3 pp, industria a avut o contribuție negativă de -0,5 pp, iar contribuția agriculturii a fost zero.

Comisia Europeană estimează că PIB-ul României va crește cu 3,2%, anul acesta

Reamintim ca în primul trimestru, PIB-ul țării noastre a crescut cu 2,3% față de perioada similară a anului trecut, arată datele INS. Economia românească a înregistrat, astfel, unul dintre cele mai mari avansuri din Europa.

Banca Mondială a menţinut, recent, la 2,6% estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, în timp ce Fondul Monetar Internaţional a indicat un avans al PIB de 2,4%.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estima, în primăvara acestui an, un avans economic de 2,8% pentru 2023, considerat a fi unul prudent, pe fondul unei inflaţii încă ridicate, dar cu premise favorabile determinate de un comportament bun al serviciilor, ceea ce ar putea conduce ulterior la îmbunătăţirea estimărilor.

Citeste și

Tehnic, zona euro se află în recesiune. ING: este greu de argumentat că acesta este un mediu recesional

You Might Also Like

Leii tăi rămân în cont, majorarea IRCC este minimă, fără impact asupra ratelor

First Bank, banca unde fiecare are oportunitatea de a fi pe primul loc, a lansat campania de employer branding ‘My First’ semnată de Cheil Centrade

BNR anunță un IRCC în creștere

Cum arată viața atunci când NU avem linişte financiară. Mirela Oprea, psihoterapeut: Plătim o taxă cognitivă când suntem săraci

ING Bank pierde teren în fața CEC Bank și Raiffeisen Bank și coboară pe locul 6 în topul băncilor din România după active. Banca olandeză a făcut profit de 750 milioane de lei în primul semestru al anului

TAGGED: PIB, crestere economica, economia, recesiune, Banca Mondiala, consumul, Ionut Dumitru, Andrei Radulescu, Banca Transilvania, BCR, FMI
Gabriela Dinu 09/06/2023
Distribuie articolul
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
De Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Articolul precedent Euroins a intrat oficial în faliment. Polițele mai sunt valabile până pe 8 septembrie 2023
Articolul următor În primele 3 luni din 2023, cererea pentru împrumuturile imobiliare a scăzut. Românii au optat pentru credite de consum și carduri de credit. Ce urmează?
- Publicitate -
Ad image
- Publicitate -
Ad image
- Publicitate -
Ad image
- Publicitate -
Ad image

Alte articole

Leii tăi rămân în cont, majorarea IRCC este minimă, fără impact asupra ratelor

9 ore în urmă

First Bank, banca unde fiecare are oportunitatea de a fi pe primul loc, a lansat campania de employer branding ‘My First’ semnată de Cheil Centrade

3 zile în urmă

BNR anunță un IRCC în creștere

3 zile în urmă

Cum arată viața atunci când NU avem linişte financiară. Mirela Oprea, psihoterapeut: Plătim o taxă cognitivă când suntem săraci

3 zile în urmă

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?