BNR a publicat Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației, în primul trimestru al anului 2023, ce indică o înăsprire considerabilă a standardelor de creditare pentru împrumuturile acordate companiilor și populației.
În primul trimestru din 2023, instituțiile de credit din România au înăsprit standardele de creditare pentru toate categoriile de împrumuturi acordate sectorului real, evoluție influențată de așteptările privind situația economică generală, deciziile de politică monetară sau macroprudențială și de situația actuală sau așteptată a capitalului băncii, potrivit celui mai recent sondaj al BNR in rândul celor mai importante 10 bănci din piață.
Potrivit datelor BNR, în T1, cererea pentru împrumuturile imobiliare a scăzut, românii au optat pentru credite de consum și carduri de credit. Ce spun băncile că urmează?
Pentru T2 2023, majoritatea băncilor (peste 67 la sută) anticipează menținerea constantă a standardelor de creditare atât pentru împrumuturile acordate companiilor nefinanciare, cât și pentru cele acordate populației. Băncile autohtone consideră că riscul de credit pentru 7 din cele 10 sectoare aferente companiilor nefinanciare a crescut în primul trimestru al anului 2023. Cel mai riscant sector este considerat, în continuare, cel energetic, urmat de industrie și construcții.
T1 2023 a fost marcat de o cerere mai redusă pentru creditare din partea companiilor nefinanciare, comparativ cu trimestrul precedent. În cazul populației, cererea pentru credite de locuințe și terenuri a scăzut, iar cea pentru creditele de consum a fost moderat mai ridicată. Pentru T2 2023, băncile estimează o cerere mai mică pentru credite din partea segmentului IMM, în timp ce pentru corporații aceasta este preconizată să rămână neschimbată.
În ceea ce privește populația, băncile se așteaptă ca cererea pentru creditele de locuințe și terenuri să se reducă, iar solicitările pentru credite de consum să rămână relativ constante.
Potrivit datelor BNR, 70% dintre băncile respondente consideră că prețul pe metru pătrat al unei locuințe a rămas constant în T1 2023, în timp ce 28,3 la sută dintre acestea consideră că acesta s-a majorat într-o anumită măsură. Așteptările pentru următorul trimestru sunt de menținere a prețului mediu, conform a 92,8 la sută dintre bănci.
În T1 2023, cererea de credite pentru achiziționarea locuințelor și terenurilor a scăzut moderat conform a 43,7 la sută dintre bănci, 28,1 la sută indicând chiar o reducere substanțială a acesteia, pe când 28,2 la sută au menționat o cerere nemodificată.
Pentru următoarele trei luni așteptările cu privire la cererea de credite ipotecare sunt mixte.
46,1 la sută dintre bănci se așteaptă ca cererea să se reducă și mai mult, în timp ce 41,3 la sută nu anticipează modificări privind solicitările de credite imobiliare.
Băncile au avut opinii contrastante privind cererea pentru credite de consum în T1 2023, respectiv 45,9 la sută dintre acestea consideră că cererea a fost moderat mai mare, 30,4 la sută au menționat o cerere mai scăzută, pe când 23,7 la sută consideră că cererea a rămas constantă. Pentru creditele de consum cu ipotecă, 61,9 la sută dintre respondenți au indicat o cerere neschimbată, iar 21,7 la sută au susținut că aceasta s-a diminuat.
Solicitările pentru carduri de credit au crescut ușor (48,1 la sută), în timp ce 44,4 la sută dintre bănci consideră că cererea a fost constantă.
Cum explică băncile modificarea standardelor de creditare
Pentru T2 2023, se preconizează menținerea neschimbată a cererii pentru toate subcategoriile de credite de consum ale populației.
Sondajul BNR este efectuat trimestrial, în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie. Are la bază un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piață aferentă creditării companiilor și populației. Aceste instituții dețin aproximativ 80 la sută din creditarea acestor sectoare.