Dupa cinci ani de criza si 100.000 de dosare de insolventa, bancile din Romania spun ca intrarea in incapacitate de plata a clientilor a devenit un fenomen banal, la ordinea zilei, care nu le mai sperie. Problema acestor firme este insa ca nu se pot „insanatosi“ fara fluxuri noi de capital, iar bancile evita in prezent preluarea de actiuni in schimbul creditelor pentru a nu se asocia cu eventuale falimente. De cealalta parte, investitorii din afara se tin deocamdata departe de firmele cu probleme, astfel ca practicienii in insolventa propun formarea unor fonduri specializate care sa furnizeze capital de lucru in firmele viabile, sub forma unor credite super garantate. Acestea au fost noile realitati din domeniul insolventelor in jurul carora s-au desfasurat ieri discutiile in cadrul seminarului „Restructurarea, o masura de insanatosire a companiilor“, organizat de Ziarul Financiar in parteneriat cu Casa de Insolventa Transilvania.
„Daca acum câtiva ani era un «baubau», insolventa a devenit acum un lucru banal, nu mai este o spaima“, a sustinut ieri Gianina Lazanu, director in Directia de recuperare creante in cadrul bancii BRD Groupe Société Générale.
Opinia directorului BRD a fost impartasita si de catre Mircea Cotiga, director recuperare si prevenirea fraudelor in cadrul UniCredit Tiriac Bank, care a spus ca nu se mai nelinisteste când un client il „ameninta“ cu insolventa, deoarece in ultimii ani bancile au invatat cum sa gestioneze aceste dosare.
„Insolventa in zona de real estate ofera multe posibilitati, dar trebuie sa evaluezi corect oportunitatile“, a declarat reprezentantul UniCredit, banca in portofoliul careia s-au aflat o serie de proiecte precum City Mall, Tiago Mall Oradea sau Alia Apartments, care au ajuns in faliment sau insolventa.
In ciuda mesajului curajos transmis de catre banci, situatia mediului de business local ramane fragila, in conditiile in care aproape 20% din firmele active au ajuns in incapacitate de plata si nu au sustinere financiara pentru a fi repuse pe picioare.