Exista o serie de dezbateri intre analistii de banking care considera ca deliberarile despre „razboiul” pe cash sau sfarsitul sucursalei traditionale sunt subiecte false ale momentului. Discutiile despre „dezintegrarea” sistemului bancar ar trebui sa atraga atentia bancherilor, si nu numai. Deja au aparut primele pareri si primele „tabere”: traditionalisti versus noii operatori.
Traditionalistii cred ca pot tine pasul cu schimbarile tehnologice rapide, ca vor supravietui „valulului tehno”. Nou-venitii sustin ca bancherii traditionali au mentalitatea gresita si, la fel ca Nokia sau Kodak, vor avea probleme de mentinere in piata si vor disparea.
Traditionalistii sustin ca sunt protejati de reguli si regulamente. Noile companii declara ca pot aduce modele de afaceri bazate pe urmatoarele tehnologii, ca pot „sparge” barierele unor mentalitati si vor lua locul unor institutii financiare.
Pe ce se bazeaza noii operatori? Sustin ca in cazul in care nucleul este putred, atunci si restul este putred. Ei sustin ca „bancile sunt impiedicate de patrimoniu, blocate in mentalitati trecute, si nu au nici o sansa daca nu vor reconstrui”, potrivit analistilor de la American Banker.
Adevarul este la mijloc: noile companii tehno, vor „musca” din piata bancara. Pentru ca banca poate fi „pur” digitala. Insa, piata bancara „numara” sute de ani de traditie si nu va disparea. Total.
Sectorul bancar va continua sa existe. Dar cate banci individuale vor fi in masura sa faca schimbarile necesare pentru a ramane intr-o piata in continua schimbare? Multe companii inovatoare din tehnologie vor rasturna puterea mega-bancara si vor anihila incet unele banci, sustin alti analisti bancari.
E timpul pentru tehnologie. Si schimbare de viziune pentru ca „dezintegrarea” sistemului bancar are deja loc.
Esecul de a inova poate aduce „un deces” pentru banci
Unele start-up-uri se vor antrena si mai mult in „era tehnologica”. Decat sa stea si sa astepte, bancherii ar face bine sa tina seama de sfaturile venite din partea analistilor de piata. „Face-ti munca grea pentru a transforma infrastructurile vechi, culturile si modele”.
E prea tarziu sa anuntam ca sistemul bancar este prea mare pentru „dezintegrare”. Aceasta se intampla deja!
In cadrul simpozionului „EU platesc cu cardul”, organizat de BankingNews.ro, reprezentantii BNR au atentionat bancile despre noii veniti in piata de banking
Acest mesaj de continuare a dezvoltarii pietei de banking, inclusiv de carduri, a venit si de la BNR. De la BNR a venit si atentionarea: bancile si operatorii de carduri pot oricand sa piarda “teren” in piata pe care activeaza. Mai mult, cineva poate sa iti i-a locul! Oricand!
“Daca incepem sa ne plangem si discutam despre iesirea de pe piata a unor banci mici, despre limitarea produselor si a dezvoltarii ulterioare, s-ar putea sa ajungem intr-o situatie pe care nu o vom mai putea controla. (…) Este foarte posibil ca, daca opozitia dumneavoastra de a dezvolta, de a cauta in continuare sursele necesare pentru a dezvolta, piata cardurilor va fi franata, sa nu cumva sa ne trezim in doi-trei ani cu banci din tari care sunt dezvoltate din perspectiva instrumentelor de plata electronica, care vor veni fara probleme, printr-o simpla notificare, sa-si prezinte serviciile pe teritoriul Romaniei”, a declarat Ruzandra Avram, sef serviciu in cadrul Directiei Stabilitate Financiara din BNR, in conferinta “EU platesc cu cardul”, organizata de www.bankingnews.ro.
Gabriela DINU