Bancile sunt in goana dupa profit. De cand cu criza financiara, bancile „au inventat” comisioane pentru aproape orice. Daca nu se dau credite, se „impun” comisioane, pare a fi deviza bancilor. Comisioane de deschidere a contului, de incasare a banilor in cont, de administrare, de inchidere, pentru lucrul cu monede, pentru comunicarea dobanzilor, toate cresc considerabil profiturile bancilor. Comisioane pentru credite, carduri, conturi si lipsta poate continua. De exemplu, un client cu un salariu mediu incasat prin cardul de salariu, poate pierde intre 200-400 lei anual, arata unele calcule.
Mai grav este ca bancile nu renunta la aceste taxe. Din contra, ele se inmultesc. De exemplu, comisionul pentru banii incasati in cont a fost „inventat” de curand.
E normal?
Insa, aceste comisioane nu au o justificare, pentru ca operatorul Sistemului National de Plati nu percepe taxe pentru incasarile in cont. Analistii spun au fost introduse doar din dorinta bancilor de a-si mari profiturile.
Si au dreptate!
Astazi, BCR, cea mai mare banca din sistem, a facut publice rezultatele bancii, la noua luni. Profitul bancii a crescut cu peste 8 procente, numai din comisioane. Potrivit unui comunicat de presa, „venitul net din comisioane a crescut semnificativ cu 8,2% pana la 515,4 milioane lei (116,9 milioane euro) in primele noua luni din 2013, de la 476,4 milioane lei (107,5 milioane euro) in primele noua luni din 2012 cu accent continuu pe tranzactiile bancare”
ANPC spune ca nu poate interveni in aceste cazuri. Singura solutie pentru clienti este mutarea la o alta banca.