Chiar daca Romania se misca greu pe palierul proiectelor dezvoltate din fonduri europene, avand printre cele mai reduse grade de absorbtie a banilor de la Uniunea Europeana, unele banci comerciale continua sa ramana interesate de acest domeniu.
Cele cateva institutii de credit dispuse sa finanteze proiectele derulate din fonduri europene aloca resurse pentru dezvoltarea activitatii pe acest segment de piata interesant si promitator, prin promovarea produselor si serviciilor specifice, formarea unor specialisti si deschiderea unor sucursale dedicate fondurilor europene.
Potrivit datelor obtinute de publicatia online www.BankingNews.ro, cele mai active banci pe palierul fondurilor europene – BCR, CEC Bank, Banca Transilvania si UniCredit Tiriac Bank – consemneaza rezultate impresionante, cele patru banci acordand pana în prezent credite în valoare de peste 4 miliarde de euro pentru proiecte derulate cu fonduri europene.
Institutiile de credit amintite au aprobat peste 32.000 de finantari în perioada ianuarie 2008 – decembrie 2014 pentru proiecte dezvoltate cu bani europeni.
BCR detine cel mai mare portofoliu de finantari pentru proiecte din fonduri europene
Finantarile acordate de BCR începand cu anul 2008 pentru proiecte cu fonduri nerambursabile se ridica la peste 1,2 miliarde de euro pentru circa 1.200 de proiecte. Împrumuturile au fost accesate în proportie de 37% în domeniul proiectelor de infrastructura, productie si servicii (30%), agricultura si dezvoltare rurala (25%) si alte tipuri de proiecte (resurse umane, programe transfrontaliere, etc.) – aproximativ 8%.
Cel mai mare proiect cu fonduri europene finantat de BCR este constituit de extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata, în valoare de peste 100 milioane de euro. Loredana Rautu, sef Departament Programe de Finantare, Directia Sector Public si Finantarea Infrastructurii din cadrul BCR, subliniaza faptul ca noua arhitectura a fondurilor europene si a programelor operationale este centrata pe cele 11 domenii/prioritati tematice stabilite în Acordul de Parteneriat încheiat de Romania cu Uniunea Europeana. În aceste conditii, domeniile cele mai active vor fi CDI, cresterea competitivitatii IMM-urilor, a sectorului agricol, pescuitului si acvaculturii, proiectele de infrastructura de mediu si transport si proiectele de resurse umane.
”În opinia noastra, rolul bancilor în noua arhitectura a fondurilor europene se va centra pe solutii de finantare personalizate pentru beneficiarii proiectelor finantate din fonduri nerambursabile (credite de co-finantare/pre-finantare, scrisori de garantie bancara pentru obtinerea prefinantarii din grant, conturi speciale pentru proiect) si implicarea ca intermediari financiari în derularea instrumentelor financiare în cadrul programelor operationale unde a fost prevazuta utilizarea acestor instrumente de tipul garantie de portofoliu, credite cu partajarea riscului/credite cu subventii de dobanda (PO Competitivitate, PO Regional, PO Capital Uman, PNDR) precum si altor instrumente financiare dezvoltate la nivel european”, a precizat Loredana Rautu.
70% din finantarile CEC Bank au vizat proiecte din sectorul public si agricultura
Imprumuturile furnizate de CEC Bank pentru proiectele derulate cu fonduri europene totalizeaza 5,1 miliarde de lei (peste 1,1 miliarde de euro). Suma este aferenta perioadei ianuarie 2008 – decembrie 2014, iar valoarea granturilor se situeaza la 9,2 miliarde de lei. Ponderea finantarilor pe sectoare, la 31 decembrie 2014, este distribuita în agricultura (27%), industrie (11%), constructii (3%), servicii (6%), sectorul public (43%) si alte sectoare de activitate (10%).
CEC Bank a derulat numeroase proiecte importante, printre cele mai reprezentative fiind cele pentru un proiect de reabilitare a sistemului de termoficare urbana, în cadrul POS Mediu care a însemnat acordarea unei sume de 60 milioane de lei si alt proiect ce a vizat reabilitarea sistemului de termoficare urbana, în cadrul POS Mediu, pentru care s-au acordat 79 milioane de lei. În opinia Ramonei Ivan, Director Directia Relatii Externe si Finantari Structurale din cadrul CEC Bank, modalitatea de finantare pe viitor va fi una cunoscuta deja, respectiv utilizarea granturilor.
Se preconizeaza însa lansarea de noi forme de sprijin ale mediului de afaceri prin dezvoltarea de instrumente financiare dedicate, atat sub forma de instrumente financiare de creditare cu partajarea riscului, cat si de garantare cu limita pe portofoliu, schema de garantare cu garantii individuale, facilitate de co-investire. În acest fel, se obtine un efect de multiplicare a fondurilor europene alocate pentru o anumita masura, oferind posibilitatea unui numar mai mare de companii private de a beneficia de finantare. Totodata, se asigura si selectia mai rapida si mai riguroasa a aplicantilor, precum si structura completa de finantare bancara, necesara implementarii proiectului, înca din momentul selectarii proiectului.
Prin aceste instrumente financiare se preconizeaza sustinerea unei palete largi de beneficiari eligibili. Ponderea semnificativa a investitiilor va fi prezenta în sectorul privat (îndeosebi IMM-uri), sustinut preponderent prin Programul Operational Regional, dar se preconizeaza si pe celelalte programe operationale (PNDR, PO Competitivitate, POS DRU prin Fondul Social European). De asemenea, se va acorda o atentie deosebita finantarii sectorului public prin abordarea unei strategii integrate de dezvoltare urbana care sa rezolve problemele economice, sociale, de mediu, climatice si demografice si prin actiuni directionate catre regenerarea economica a comunitatilor defavorizate din mediul urban, cum ar fi constructii/modernizari/reabilitari locuinte sociale, investitii în infrastructura de sanatate si educatie, stimularea activitatilor de economie sociala etc.
”Un aport important al bancilor în accesarea fondurilor europene este constituit de implicarea continua în identificarea de solutii flexibile, care sa confere atractivitate produselor dedicate acestui segment de activitate, în functie de necesitatile de finantare ale aplicantilor si în concordanta cu noutatile legislative în domeniu. În ultimii doi ani s-a intensificat colaborarea dintre sistemul bancar si autoritatile de management, în scopul definirii cadrului de derulare a noii perioade de programare. Reuniunile pe aceasta tema au avut loc atat în cadrul întalnirilor bilaterale multiple, cat si prin pozitionarea Asociatiei Romane a Bancilor ca membru în cadrul Comitetului de Monitorizare privind Acordul de parteneriat 2014-2020, Comitetele de monitorizare POC si PNDR”, a declarat Ramona Ivan.
Oficialul CEC Bank considera ca actiunile institutiilor de credit sunt directionate în prezent pe optiunile de interventie prin instrumente financiare, care ofera o sustinere importanta pentru beneficiari. ”Bancile vor fi în continuare alaturi de investitori, avand în vedere ca experienta si expertiza specifica activitatii bancare permit finantarea business-ului sustenabil si reprezinta o pretioasa carte de vizita si în actuala perioada de programare. Este indicat sa învatam cu totii din experienta actualei perioade de programare si din analiza cauzelor care au produs anumite întarzieri. Va trebui ca toti cei care au dovedit experienta si expertiza în managementul fondurilor europene sa fie pregatiti si sa aiba vointa necesara sa-si asume responsabilitati sporite. În sistemul bancar romanesc exista, cu siguranta, determinarea necesara”, a evidentiat Ramona Ivan.
În opinia sa, o provocare continua a autoritatilor romane este respectarea tuturor termenelor asumate în dialogul cu oficialii europeni si o anumita predictibilitate în dialogul cu mediul de afaceri. ”Nu în ultimul rand, as aminti regandirea conceptului de fonduri europene pentru o mai buna întelegere a notiunii de finantare nerambursabila de catre potentialii beneficiari – cui se adreseaza, ce se urmareste (crearea de noi locuri de munca, îmbunatatirea accesului la educatie, cresterea investitiilor în cercetare-dezvoltare, eficienta energetica, promovarea de tehnologii si standarde de mediul înconjurator, cresterea alocarilor pentru sectorul privat în cercetare-dezvoltare si sectorul industrial din zona IT, energetic)”, a completat directorul Directia Relatii Externe si Finantari Structurale din cadrul CEC Bank.
Banca Transilvania a depasit pragul de un miliard de euro pentru creditele destinate beneficiarilor de fonduri europene
Finantarile acordate de Banca Transilvania însumeaza peste 1 miliard de euro, ce au sustinut peste 3.000 de proiecte destinate beneficiarilor de fonduri europene. Oficialii BT afirma ca institutia de credit înregistreaza o crestere semnificativa a solicitarilor pe AgriBusiness si sectorul productiv, aceste domenii reprezentand mai mult de jumatate din portofoliul de proiecte sustinute de Banca Transilvania.
Cel mai mare proiect derulat cu fonduri europene finantat de Banca Transilvania vine din domeniul productiv, respectiv fabricarea hartiei, cu o valoare totala ce depaseste 75 milioane de lei si are ca destinatie achizitia de echipamente prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice. O alta investitie semnificativa derulata din bani europeni si sustinuta de Banca Transilvania este construirea unei platforme de cercetare farmaceutica, un proiect în valoare de 71 milioane de lei.
Vorbind despre importanta bancilor în accesarea fondurilor europene dar si dezvoltarea relatiei banci – autoritati pentru cresterea gradului de absorbtie, Leonard Cornoiu, director Directia Programe Europene din cadrul Bancii Transilvania, sustine ca ”în primul rand, trebuie pastrat rolul bancilor în evaluarea ex-ante a depunerii proiectelor înainte de a intra în competitie pentru banii europeni, validand astfel criteriile financiare si de piata pentru o implementare eficienta si pentru un impact economic crescut”.
În al doilea rand, în opinia sa, proiectele aprobate ar trebui sa beneficieze de un pachet eficient de instrumente de inginerie financiara, dar care sa fie adoptat rapid, astfel încat sa se deruleze simultan cu utilizarea granturilor. ”De asemenea, pentru un impact în cresterea absorbtiei banilor europeni, acest pachet sa fie dimensionat corect în comparatie cu bugetul total de granturi si autoritatile sa fructifice expertiza bancilor comerciale care sunt deja implicate în instrumente similare”, a subliniat Leonard Cornoiu.
UniCredit Tiriac Bank a dat credite pentru proiecte derulate cu fonduri europene de 850 milioane de euro
UniCredit Tiriac Bank a început activitatea pe segmentul finantarilor pentru proiecte derulate cu fonduri europene la jumatatea anului 2009, iar de atunci se remarca o evolutie importanta, astfel încat în prezent valoarea facilitatilor de credit aprobate (inclusiv scrisori de confort) depaseste pragul de 850 milioane de euro. Numarul de proiecte care au beneficiat de credite aprobate de UniCredit Tiriac Bank a trecut peste pragul de 1.000 de unitati. În ceea ce priveste garantia JEREMIE, initiativa finantata în Romania prin POS CCE, Axa Prioritara 1, Domeniul Major de Interventie 1.2 “Accesul IMM la finantare”, din resurse financiare provenind din Fondul European de Dezvoltare Regionala, UniCredit tiriac Bank a construit un protofoliu în valoarea de 85 milioane de euro transferand avantaje consistente în ceea ce priveste dobanda si cerintele de garantii unui numar de peste 300 de IMM-uri.
Cele mai mari proiecte derulate cu fonduri europene finantate de UniCredit Tiriac Bank au valori individuale ce depasesc 20 milioane de euro si au fost în cadrul masurii 4.2. din POSCCE “Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi” si în cadrul masurii 4.1 din POR “Dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala”. Valentin Boldeiu, Team Leader EU Funds Financing în cadrul UniCredit Tiriac Bank, se arata încrezator în perspectivele absorbtiei de fonduri europene în Romania în noua perioada de programare 2014 – 2020 si asteapta cu interes finalizarea marilor proiecte de constructii programate în infrastructura publica cu finantare europeana din bugetul 2007-2013 si demararea proiectelor cu finantare europeana din bugetul 2014-2020, cu contributii europene.
”Sunt prea putini bani alocati pentru mediul privat, doar 3 miliarde de euro pentru companiile private beneficiare directe de fonduri, respectiv 10% din totalul fondurilor alocate Romaniei (fara a lua în calcul platile directe pe hectar). În comparatie cu celelalte state din Europa Centrala si de Est este foarte putin. Sunt state care au alocat peste 15%-20%”, a precizat Valentin Boldeiu. Potrivit domniei sale, cele mai importante banci din Romania se uita cu mare interes pe acest sector pentru ca este o zona în care investitiile au crescut. UniCredit Tiriac Bank participa activ la îmbunatatirea absorbtiei fondurilor europene în Romania, prin propunerea de solutii în cadrul asociatiilor si comisiilor de specialitate, cum ar fi Asociatia Romana a Bancilor, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania si Consiliul Investitorilor Straini.
Valentin Boldeiu subliniaza faptul ca este necesara optimizarea principiilor bugetare prin constructie bugetara multi-anuala si prin asumarea raspunderii de catre stat pentru termenele de plata din contractele de finantare publica (plata penalitatilor atunci cand autoritatile nu executa platile la timp). Totodata, oficialul UniCredit Tiriac Bank este de parere ca se impune implementarea unei baze de date în care bancile si alte institutii sa poata verifica daca un client dispune de ajutoare de minimis. Pe de alta parte, posibilitatile de atingere a unei rate de absorbtie cat mai ridicate sunt direct legate, în opinia lui Valentin Boldeiu, de impulsionarea implementarii proiectelor desfasurate de beneficiari publici (de la autoritati publice locale care dezvolta proiecte de o mai mica valoare în cadrul PNDR si pana la Companii Nationale/autoritati centrale), precum si de flexibilizare alocarilor bugetare pentru derularea platilor în cadrul proiectelor.
NOTA – Este interzisa republicarea datelor acestei analize, realizata de publicatia www.BankingNews.ro, fara citarea sursei.