Datele BNR arata ca rata creditelor neperformante a ajuns la un nivel care “da fiori” – 21,6% la finele lunii septembrie 2013. Ce spun sefii din Banca Centrala? Ca unele banci ascund voit date oficiale! Indicatorul ar putea fi in realitate mai mare si BNR a anuntat o verificare amanutita a modului in care bancile recunosc creditele neperformante si constituie provizioane pentru acestea.
“Cand am cerut prima oara datele de la CRB (Centrala Riscurilor Bancare) si le-am comparat cu ceea ce am gasit in bilantul unor banci ne-am ingrozit. Atunci am solicitat bancilor o situatie mult mai detaliata privind incadrarea creditelor neperformante, modul in care au facut restructurarea creditelor și cum s-au platit aceste imprumuturi restructurate”, a spus Cinteza, in cadrul seminarului EU-COFILE 2013, organizat la Sinaia de Alpha Bank, BNR si ARB.
“Totusi, in ciuda cifrei vehiculate de 21,6%, care iti da fiori, despre care se spune ca este de trei ori mai mare decat in UE, in Romania nu a cazut nicio banca si nu s-a platit niciun leu de la buget pentru salvarea unor banci asa cum s-a intamplat in Vest”, a dorit sa mai precizeze Cinteza.
Potrivit oficialului BNR, unele banci au apelat la restructurari repetate ale creditelor, in unele cazuri si de 20 de ori, tocmai cu scopul de a evita incadrarea acestora la neperformante si, implicit, constituirea de provizioane. “Aceia care ascund neperformanta vor fi penalizați pe partea de capital. Iar capitalul doare cel mai tare”, mai spune Cinteza.