2012 a fost primul an in care s-a observat o accelerare a vanzarilor de credite ipotecare in lei, numarul clientilor care au preferat ales finantarea in moneda nationala fiind de circa 2.000, potrivit unor calcule efectuate de Ziarul Financiar pe baza diferentei de sold raportata de BNR. Datele, prezentate de www.zf.ro, arata ca soldul creditelor ipotecare in lei s-a majorat cu 20%, avansul fiind de 2,5 ori peste cel inregistrat de imprumuturile in valuta, conform datelor BNR. Ca valoare nominala, creditele in valuta continua totusi sa reprezinte majoritatea vanzarilor de ipotecare datorita dobanzilor mai atractive.
Creditele in lei, inca prea costisitoare!
Unele banci au incercat sa impinga in ultima vreme creditul de retail spre lei, dar clientii se feresc din cauza diferentialului mare de dobanda.
[quote_left]NOU: „Topul bancilor dupa reteaua de ATM-uri si POS-uri in 2012” – o analiza prezentata in exclusivitate de BankingNews despre numarul de ATM-uri si POS-uri din portofoliul a 20 banci autohtone. Pentru informatii unicat CLICK AICI![/quote_left]Chiar daca bancile care au decis sa acorde credite doar in moneda nationala, au anuntat saptamana trecuta reduceri de dobanzi, diferentle dintre dobanzile la lei si euro sunt semnificative. BCR si ING sunt bancile ce au scazut in aceasta luna dobanzile la creditele ipotecare in lei. Vorbim de reduceri cuprinse intre 0,4 procente si 0,9 puncte procentuale. Intre DAE peste 9% la un imprumut in lei si un DAE de 5%, la euro, clientul alege, inca, euro.
Atunci cand interesul este mare si cauti oferte ale bancilor, observi ca la imprumuturile in moneda nationala te incadrezi mai greu sa iei un credit, iar avansul cerut de banci, iti ruineaza economiile. Asa ca cei mai multi romani cauta sa acceseze un credit garatant de stat – Prima Casa, cel mai accesibil imprumut, datorita avansului minim si dobanzilor mai mici. Insa si aici diferentele de dobanda ii inspaimanta pe multi clienti.
Intre o dobanda efectiva de 8,50% pentru un credit in lei la CEC Bank, cea mai buna din piata, si cea mai buna dobanda la euro, oferita de Raiffeisen Bank – 4,44%, e o diferenta mare, suportata de client. Care acum se gandeste: ce credit aleg? Pe ce moneda pariez? Merita sa accesez un credit in acest moment? Daca aleg euro, ce risc valutar voi suporta?
Se pare insa ca romanii si-au invatat lectia si merg la banca sa se imprumute in moneda in care isi castiga veniturile.