O treime din cele mai importante companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti mizeaza in acest an pe planuri ambitioase de afaceri, care constau in cresteri semnificative ale profiturilor sau in reveniri pe profit, pe fondul unui avans puternic al afacerilor, arata o analiza a casei de brokeraj Tradeville.
Este cazul si unor banci listate la Bursa
7 dintre cele mai importante 21 de companii de la BVB care si-au publicat Bugetele de Venituri si Cheltuieli (BVC) tintesc rezultate semnificativ mai bune decat anul trecut.
Banca Transilvania (TLV), si-a planificat pentru acest an cresteri importante ale rezultatului net
Alte 4 companii si-au propus sa revina pe profit, pe fondul cresterii puternice a afacerilor, chiar si de doua ori. Este vorba si de banca cu actionariat francez BRD-GSG (BRD).
“Desi in cea mai mare parte planurile pentru 2014 ale companiilor de la BVB sunt marcate de prudenta, o treime din ele au planuri ambitioase in raport cu rezultatele de anul trecut. Pe de alta parte, unele companii tind sa publice bugete conservatoare, iar ulterior rezultatele sa indice o depasire semnificativa a cifrelor din buget”, spune Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville.
Chiar daca in ultimii doi ani BRD-GSG nu si-a indeplinit planurile anuntate, analistii Tradeville sunt optimisti in privinta capacitatii bancii de realiza acest lucru in 2014, intrucat noua conducere s-a preocupat de intarirea structurii bilantului in 2013, astfel incat din 2014 sa se poata raporta rezultate financiare pozitive.
Cateva companiile au planuri pentru 2014, cu bugete egale ca in 2013. Insa, majoritatea companiile nu au planuri spectaculoase pentru 2014, planificandu-si venituri similare cele din 2013. in ceea ce priveste profiturile, cativa manageri sunt chiar mai pesimisti fata de anul trecut, avand in buget reduceri semnificative ale profiturilor, uneori de 50%. Totusi, aceasta poate fi in unele cazuri o tehnica de asteptare a conducerii, practicata si in pietele dezvoltate.
Exista si societati care au in bugete cifre de afaceri similare anului 2013, insa cu profituri in scadere semnificativa. Este cazul Banca Comerciala Carpatica (BCC) care si-a planificat cifre aproape similare cu cele din 2013, insa capitolul profit prevede o scadere cu 11%