Pentru ca economiile pe care le ai sa-ti aduca un profit trebuie sa te informezi ca tipul de depozit pe care il alegi nu e purtator de comisione mai mari decat dobanda primita de la banca. Astfel, asigura-te ca nu vei avea nevoie de acei bani pana la scadenta si daca asa ceva se va intampla, ca poti avea acces facil la bani.
1. Rata dobanzii
Cu cat dobanda este mai mare, cu atat depozitul este mai atractiv. Insa trebuie sa te uiti si la comisioane, cum ar fi cel pentru retragerea banilor sau cel lunar, de administrare. Unele banci nu practica astfel de comisioane.
2. Maturitatea
Cu cat termenul este mai lung, cu atat dobanzile sunt mai mari. In randul romanilor, cele mai populare sunt depozitele pe una sau trei luni. Unele banci ofera si depozite cu termen flexibil, avand posibilitatea sa retragi banii fara sa pierzi dobanzile accumulate si fara sa platesti comision la denuntarea depozitului. Astfel, daca initial alegi un depozit cu scadenta de 6 luni, ai posibilitatea retragerii banilor dupa 4 luni, fara sa pierzi dobanda.
3. Capitalizarea
Cum este platita dobanda la depozitul pe care vrei sa-l constitui? Se plateste lunar sau la scadenta? Se capitalizeaza sau nu? Capitalizarea dobanzilor inseamna ca banca iti va plati dobanda la dobanda. Avantajul constituirii unui depozit cu capitalizare a dobanzii consta in faptul ca, prin capitalizare, dobanda se adauga la sold si dobanda aferenta va fi mai mare. Pentru un depozit cu plata dobanzii la scadenta, din momentul constituirii unui nou depozit, soldul pentru la care se va aplica dobanda va fi acelasi.
4. Impozitul
Veniturile din dobanzi, inclusiv cele ale persoanelor fizice, sunt considerate venituri impozabile si asupra lor se aplica impozitul pe venit, de 16%. Atentie! Impozitul se aplica doar la dobanzi, nu la suma depusa. De asemenea, bancile sunt obligate prin lege sa retina acest impozit si sa-l vireze fiscului. Prin urmare, o dobanda de 3,6% devine 3,02% dupa retinerea impozitului. Pentru a calcula castigul net pe care vi-l aduc dobanzile, trebuie sa inmultiti procentul anuntat de banca cu 0,84.
5. Comisioanele
Unele banci nu practica niciun fel de comisioane la depozite, altele insa isi taxeaza clientii. Pot aparea si comisioane pentru retragerea de numerar: la scadenta sau dupa aceasta data. Daca retragi sume din depozit, inainte de scadenta, unele banci iti pot percepe un comision de penalizare.
6. Accesibilitate
Cat de usor ai acces la sumele din depozit? Poti sa-l alimentezi sau poti sa retragi sume pe parcurs? Daca vrei sa prelungesti depozitul, trebuie sa te duci la banca, sau poti face astfel de operatiuni prin Internet Banking? Daca retragi banii in ziua urmatoare datei sandente, institutia iti poate percepe un comision.
Iata cateva intrebari la care ar trebui sa cauti raspunsuri atunci cand iti alegi banca la care iti pastrezi economiile. Sumele depozitate sunt garantate prin lege in limita a 100.000 de euro, in conformitate cu plafonul de garantare de catre Fondul de Garantare al Depozitelor in sistemul bancar.
Articol realizat de specialistii Volksbank.