Din 10 martie 2025, românii care au bani economisiți și vor să investească în titluri de stat pot face și de pe platforma ghiseul.ro. Titlurile de stat Tezaur se pot achiziționa simplu, chiar și de românii din străinătate, cu cardul direct din contul personal deschis la Ghiseul.ro. Suma minimă pe care o poți investi este de 1000 lei pe trei perioade: 1 an (6.8% / an), 3 ani (7.5%/an) si 5 ani (7.8% / an).
Oferta este disponibilă între 10 martie – 4 aprilie 2025, informează Compania Națională Poșta Română.
Compania pune la dispoziția cetățenilor două canale prin care pot achiziționa titluri de stat:
-direct cu cardul, prin intermediul platformei Ghișeul.ro, beneficiind de un sistem rapid, sigur și accesibil, facilitând accesul românilor de pretutindeni la titlurile de stat Tezaur printr-un proces digital inovator;
-prin rețeaua de subunități poștale, prin metodele clasice de plată.
Astfel, românii pot subscrie, începând din 10 martie, pentru trei noi emisiuni de titluri de stat cu scadențe la 1, 3, respectiv 5 ani și dobânzi anuale de 6,80%, 7,50%, respectiv 7,80%.
Condiții pentru a cumpăra titiluri de stat prin Ghiseul.ro
Persoanele care vor să achiziționeze titluri de stat prin platforma Ghișeul.ro trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă vârsta mai mare de 18 ani la data efectuării subscrierii; să dețină carte de identitate valabilă în România; să aibă un card de debit emis în România sau în țările agreate în programul Tezaur.
Investitorul poate subscrie în cadrul unei emisiuni prin accesarea platformei Ghișeul.ro și introducerea datelor de logare (utilizator și parolă), conform regulilor acesteia. Pentru subscriere, investitorul accesează secțiunea Titluri de stat de pe platforma Ghiseul.ro, unde pot fi consultate emisiunile active și caracteristicile acestora, conform prospectului de emisiune și efectuează operațiunea de achiziție a titlurilor de stat Tezaur aferente emisiunii selectate.
Suma maximă pe care o poți investi
Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul fiecărei emisiuni, cu condiția să se încadreze în plafonul minim de 1.000 lei la o subscriere și maxim valoric de 200.000 lei pentru un cod de emisiune, în condițiile încadrării în limita de plată cu cardul.
Prin subunitățile poștale, titlurile de stat pot fi cumpărate astfel: în perioada 10 martie – 2 aprilie 2025 prin rețeaua de oficii poștale ale companiei, din mediul rural; în perioada 10 martie – 3 aprilie 2025 prin rețeaua de oficii poștale ale companiei, din mediul urban.
Avantajele titlurilor de stat
Unul dintre principalele avantaje ale titlurilor de stat este siguranța ridicată oferită de guvernele care le emit. Statul are nevoie de bani și oferă dobânzi mai bune decât băncile comerciale pentru depozite în lei. În plus, dobânda nu este impozitată și nu există costuri de administrare.
Menționăm că titlurile de stat sunt instrumente de diversificare eficientă într-un portofoliu de investiții.
Dezavantaje ale titlurilor de stat- blocarea capitalului pentru o anumită perioadă de timp
Titlurile de stat sunt o opțiune de investiție considerată sigură și stabilă, dar, ca orice alt instrument financiar, nu sunt lipsite de riscuri și dezavantaje. Sunt ideale pentru investitorii care doresc să își protejeze capitalul și care nu sunt dispuși să își asume riscuri mari. De asemenea, acestea sunt o opțiune atractivă pentru cei care vor să diversifice portofoliul și care vor să obțină randamente moderate pe termen lung.
Atentie! Răscumpărarea anticipată duce la pierderea dobânzii
Cu toate acestea, investitorii trebuie să fie conștienți și de potențialele riscuri de lichiditate. Și aici mă refer și la termenul de transfer a sumelor în cazul răscumpărării anticipate – care este sfârșitul lunii ulterioare lunii în care s-a solicitat răscumpărarea – poți avea chiar 60 de zile până încasezi banii în cont.
Apoi, ca investitor, este posibil să întâmpini sensibilele fluctuații ale dobânzilor și randamente relativ scăzute, comparativ cu alte tipuri de investiții mai riscante.