Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Să vorbim deschis despre transformarea sustenabilă a României și tranziția verde a economiei
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Top news > Să vorbim deschis despre transformarea sustenabilă a României și tranziția verde a economiei
Top newsOpiniiStiri de top

Să vorbim deschis despre transformarea sustenabilă a României și tranziția verde a economiei

Gabriela Dinu
Last updated: 25/06/2022 13:22
Gabriela Dinu 3 ani ago
Share
Gabriela Dinu, BankingNews, GreenCommunity
SHARE
Gabriela Dinu, BankingNews, GreenCommunity

Sustenabilitatea este despre planetă și despre ceea ce ai auzit aproape zilnic în ultimii ani. Ce înseamnă acest lucru? Că este despre tine, despre noi toți și despre viitorul generațiilor viitoare.

Contents
Cum putem susține societatea și mediul?Ce pot face companiile?Afacerile durabile pot ajuta planeta, comunitatea și pot genera și profitEste evident că suntem preocupați de sustenabilitate. Dar unde se situează România când vorbim de sustenabilitate?Am lansat GreenCommunity pentru a mișca România pe drumul sustenabilitățiiCu cine dezbatem teme de interes?

Investiția durabilă, investiția responsabilă ori investiția sustenabilă nu este ceva nou, dar ca orice lucru a suferit o evoluție. Ceea ce la început, acum câteva decenii, ESG însemna practic o evaluare etică a businessului, astăzi, însemnă integrarea aprofundată a factorilor de mediu, sociali și de guvernanță, prin evaluări cantitative și calitative.

Deci ne-am propus, la nivel global, să măsurăm riscurile secolului 21 care au consecințe negative asupra societății și asupra mediului și care pot afecta performanța financiară. Apoi identificăm și oportunitățile. Investițiile durabile acoperă o gamă largă de activități, de la investirea banilor în proiecte de energie verde până la investițiile în companii care demonstrează valori sociale, cum ar fi incluziunea socială sau buna guvernare, având, de exemplu, mai multe femei în consiliile lor de administrație.

Cum putem susține societatea și mediul?

Putem contribui la schimările climatice prin deciziile noastre zilnice (de exemplu ce mâncăm, ce folosim în exces, ce resurse epuizăm sau cât plastic folosim), optăm pentru acțiuni de diminuare ale amprentei de carbon sau ne implicăm în acțiuni de voluntariat.
Aceleași acțiuni adoptă și companiile, implicit băncile și companiile financiare. Și asta și datorită nouă. Da, ai citit bine!
Cum? Păi, să ne gândim la noul nostru comportament, al consumatorilor. Dacă o companie face ceva cu care nu ești de acord, tot mai mulți dintre noi renunță să mai cumpere de la acel brand și îi încurajajează și pe alții să facă același lucru.
Un studiu realizat în SUA a constatat că două treimi dintre consumatorii de toate vârstele preferă să cumpere de la companii care le împărtășesc valorile. În rândul milenialilor (persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani) această cifră crește la 83%. Deci, contăm!

Ce pot face companiile?

Mult. Sustenabilitatea este în centrul valorilor la nivel global și local, pentru a susține societatea și mediul. Pot contribui la combaterea schimbărilor climatice prin deciziile de investiție sustenabilă, acțiuni de diminuare ale amprentei de carbon sau pot ajuta dezvoltarea afacerilor responsabile cu mediul.
Atât companiile, dar și noi putem schimba modul de a face lucrurile. Putem schimba impactul nostru asupra planetei prin gesturi mici.
– reducem emisiile CO2 generate de călătoriile de business cu avionul și mașina
– reducem consumul de energie
– reducem deșeurile menajere
– ne axăm să procurăm energie 100% regenerabilă pentru toate clădirile companei
– alegem energia verde – eoliană, solară, geotermală sau hidroelectrică.

Afacerile durabile pot ajuta planeta, comunitatea și pot genera și profit

În toată această transformare pe care o traversăm, un pas important este tranziția către economia verde. Iar, băncile urmează trendul, adoptând creditarea verde și acordând o atenție specială pentru afacerile durabile. Industriile cu consum intens de carbon, cum ar fi cele ce se bazează pe cărbune, petrol și gazele, vor întâmpina greutăți în a se finanța, deoarece creditorii vor fi tot mai reticienți.

În schimb, companiile sustenabile vor avea mai multe șanse să câștige noi oportunități de business, să economisească utilizând mai puține resurse, să aibă mai puține reglementări, să rețină cei mai buni oameni și să evite să piardă bani din procesele vechi cu consum intens de carbon.

În 2021, companiile au realizat un record: 859 miliarde de dolari investiți în afaceri durabile, potrivit Reuters. Bloomberg estimează că, până în 2025, peste 53 trilioane de dolari ar putea fi investiți la nivel global în afaceri sustenabile.

Este evident că suntem preocupați de sustenabilitate. Dar unde se situează România când vorbim de sustenabilitate?

Noi toți ne dorim să adoptăm practici mai responsabile, dar mai toți suntem la început și simțim nevoia de a afla mai multe informații despre ce presupune sustenabilitatea. Nu vă ascund că multe companii sunt îngrijorate de costurile pe care le-ar putea aduce integrarea sustenabilității în afacerea lor. Dar analizele arată că banii pot veni și prin responsabilitate.
Desigur, nu putem încă funcționa ca societate fără industriile importante care, din păcate, au un preț pentru mediu (uzine chimice, mine, topitorii, etc.), dar este important să ne transformăm, să căutăm soluții tangibile pentru aceste companii.
Vom constata că există mai multe drumuri care duc spre sustenabilitate dar, în cele din urmă, impactul este cel care ne interesează. Și contează! Trebuie să găsim moduri de a lucra împreună în diferite sectoare, geografii sau culturi. Trebuie să învățăm de la natură. Ne trebuie informații pentru că vorbim de un domeniu comlex, care va funcționa doar dacă lucrăm împreună.

Am lansat GreenCommunity pentru a mișca România pe drumul sustenabilității

România durabilă începe prin transformare, atat în modul în care gândim, acționăm, raportăm, dar și în cel în care finanțăm și dezvoltăm. De la lansarea publicației GreenCommunity am constatat că este nevoie de educare și formare a societății în această direcție. Este nevoie să creștem împreună. Și ne dorim să punem umărul la transformare, la informare, la diseminare. Vrem să fim locul în care iau naștere comunitățile responsabile #green.

Totodată, ne-am propus să vorbim deschis despre cum se transformă lumea investitiilor din România, cum arată drumul către finanțarea verde, dar să vă arătăm și impactul sustenabilității asupra noastră a tuturor.

Conferința ”Finanțare sustenabilă pentru România durabilă” este primul pas! Te invităm să dezbatem despre creditarea verde, între necesitate și fantezie! Așa îmi vine să-i spun după ce am citit Raportul asupra sustenabilității financiare publicat de BNR din care am reținut acest paragraf.

„Atragerea fondurilor destinate tranziției către o economie verde ar trebui să se regăsească printre prioritățile de țară. Conform indicelui MIT (Green Future Index) privind abilitatea țărilor de a facilita tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon, România se situează pe locul 47 în anul 2022 (față de 48 anul anterior) și se regăsește în categoria țărilor al căror progres către un viitor verde este lent și inegal”, subliniază specialiștii BNR.

Și astfel vă răspund la întrebare anterioară: Unde ne găsim? La început de drum! Sau în urmă…

Așa că pentru a pune bazele unor discuții despre toate aceste teme care ne vor acapara viitorul cu siguranță, vă invit să participați alături de noi la Conferința ”Finanțare sustenabilă pentru România durabilă” din 28 iunie 2022.

Moderatorul evenimentului este Bogdan Căpraru, Profesor Universitar Doctor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și membru în cadrul Consiliului Fiscal din România.

Cu cine dezbatem teme de interes?

Sunt alături de noi Florin Dănescu (Asociația Română a Băncilor), Amalia Stamate (Banca Națională a României), Istvan Jakab (Reprezentanța Comisiei Europene în România), George Cărpușor (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), Andrei Botiș (Consiliul Român pentru Clădiri Verzi), Ioana Voinescu (BCR), Flavia Popa (BRD Groupe Société Générale), Marius Gavrea (ING Bank), Adrian Codîrlașu (UniCredit Bank), Ionuț Encescu (First Bank).

Ca să ne cunoaște și să dezbatem, te rog să-mi dai un email la gabriela.dinu@greencommunity.ro, cu subiectul ”Participare Conferinta” și următoarele specificații: Nume, Companie, Funcție, Telefon și Email. O să primești o confirmare individuală pentru participare și programul conferinței.

Vă aștept să construim GreenCommunity!

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: George Cărpușor, BNR, sustenabilitate, Andrei Botiș, Florin Danescu, Ionuț Encescu, Romania durabila, banking, Marius Gavrea, business, Ioana Voinescu, investitii, economie verde, Flavia Popa, finantare sustenabila, BankingNews.ro, creditare verde, Gabriela DINU, Conferinta ”Finantare sustenabila pentru Romania durabila!, Adrian Codîrlaşu, Amalia Stamate, Istvan Jakab
Gabriela Dinu 25/06/2022
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Raiffeisen Bank listează a treia emisiune de obligațiuni verzi la BVB. Romulus Mircea: Ne bucură interesul ridicat al investitorilor pentru emisiunile noastre, ceea ce ne arată că sustenabilitatea joaca un rol tot mai important
Next Article CEC Bank lansează o campanie promoțională cu dobânzi majorate pentru depozitele la termen în lei

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

2 zile ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

2 zile ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

2 zile ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

2 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?