Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a recunoscut ieri ca banca centrala a vazut doar partea buna a cresterii creditarii in anii de boom si a avut o atitudine „excesiv de binevoitoare” fata de bancile cu capital strain, trecand cu vederea ca batalia pentru cote de piata poate afecta „sanatatea” sistemului bancar, iar cresterea excesiva de credite (pe banda, cu buletinul!) nu duce la stabilitate financiara. Si asta dupa ce o instanta judecatoresca a declarat BNR responsabila de practicile abuzive ale bancilor prezente in Romania.
„Dezvoltarea excesiva a creditului s-a produs intr-o viziune benigna, excesiv de binevoitoare fata de bancile cu capital strain, uitand ca au guvernanta proprie, iar batalia pentru cote de piata poate ajunge la ritmuri periculoase. in anii 2006-2008 am avut intalniri cu sefii de banci straine care voiau sa ajunga repede de la cote de piata de 5% la 15-25%. Toate cotele de piata adunate erau vreo 200%. Cand transmiti managerilor locali asemenea mesaje, trebuie sa ciulesti urechile. Le-am ciulit, noi cei de la BNR, dar cred ca un pic cam tarziu si am vazut doar partea buna a dezvoltarii excesive a creditului”, a declarat Isarescu, cu ocazia lansarii cartii „Cum a trecut Europa Emergenta prin criza din 2008/2009”, editata de Bas B. Bakker, seful diviziei regionale Europa Emergenta de la Fondul Monetar International, si Christoph Klingen, adjunctul aceleiasi divizii.
Isarescu a explicat ca, de regula, creditul in valuta scapa de sub instrumentele clasice ale politicii monetare. Astfel, intarirea politicii monetare determina, in mod paradoxal, cresterea creditului in valuta.
„Cand ai preponderent banci straine alimentate prin linii de finantare ieftine de la bancile – mama, intarirea politicii monetare duce paradoxal la cresterea creditului in valuta: se apreciaza cursul de schimb, iar creditul in valuta pare mai ieftin. Strangi partea cea mai putin riscanta a creditarii (in lei) si o lasi pe cea riscanta, care scapa de sub control si incepe sa se dezvolte rapid.”
O alta „scapare” a BNR amintita de Isarescu, pe langa reactia intarziata la comportamentul bancilor cu capital strain prezente in Romania, a fost analiza slaba a investitiilor straine.