Adrian Vasilescu, consilier de stategie la BNR, a confirmat în direct la Digi24, ca Banca Națională a primit invitația venită de la Ministerul de Finanțe prin care Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, a fost invitat la discuții despre dobânda ROBOR.
Potrivit consilierului BNR, scrisoarea a primit și un răspuns prin care Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a fost informat că „o discuție atât de serioasă necesită o întâlnire oficială în cadrul Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială”, a explicat Vasilescu.
Potrivit acestuia, Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a fost convocat și se așteaptă decizia în privința unei date convenabilă pentru toate părțile.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunţa recent că îi va face o invitaţie guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, să vină la Ministerul de Finanţe pentru a discuta deschis, deoarece a auzit din piaţă că ar fi presiuni „agresive” din partea BNR către bănci pentru a nu se scădea indicele ROBOR.
După şedinţa de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naționale a României din 8 ianuarie 2019, Guvernatorul declara că încă nu a primit o invitație oficială.
„N-am primit niciun fel de document”, a afirmat Mugur Isărescu, în briefing-ul de presă după prima şedinţă de politică monetară din acest an.
Declarația Ministrului de Finanțe de la TV
„Am să fac o invitaţie domnului guvernator să vină la Ministerul de Finanţe. Dânsul n-a mai fost cred că de mulţi ani de zile pe la Finanţe. Am tot fost eu anul trecut şi în cadrul unor şedinţe oficiale, dar şi în discuţii bilaterale. Acum o să-l invit eu la Finanţe, alături de preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi împreună vor trebui să-mi răspundă la nişte întrebări tocmai pentru a evita situaţiile care se întâmplă azi în zona sistemului bancar. Să îi ascult dacă mai au şi alte doleanţe, dar să pun şi eu nişte întrebări la care vreau să am şi câteva răspunsuri.(…) Cred că este momentul ca domnul guvernator să vină şi la Finanţe şi să discutăm deschis. Pentru că aud din piaţă, în ultimele zile, de când a apărut Ordonanţa 114 (privind unele măsuri fiscal-bugetare n.r.) că sunt presiuni agresive din partea Băncii Naţionale, eu sper să nu fie adevărat, către bănci pentru a nu se scădea ROBOR”, a declarat Teodorovici la Antena 3.