Rata de credite neperformante din Romania se va reduce sub 17% dupa implementarea noului sistem de raportare la nivel european, care prevede includerea titlurilor de stat in portofoliul bancilor, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Anul trecut rata creditelor neperformante s-a situat la 21,87% la nivelul sistemul bancar romanesc.
„Pana acum la nivel european se utilizau instrumente diferite de masurare. Aceste instrumente nu vor mai fi diferite pentru ca Autoritatea Bancara Europeana a stabilit ghidurile de calcul pentru indicatori, astfel ca la final de an vom folosi aceeasi unitate de masura pentru toate tarile. Din simularile pe care le-am facut la Banca Nationala, exista elemente care vor duce la o scadere a ratei creditelor neperformante, undeva pe la 17% din total sistem”, a spus Olteanu la conferinta „Restructurarea, o masura de insanatosire a companiilor”, organizata de Ziarul Financiar.
Noul instrument are in vedere includerea in portofoliul bancilor si a titlurilor de stat. „Am fost prudenti pana acum in a include titlurile de stat in calcul, ci doar titlurile private. Va fi o reducere din punct de vedere contabil, dar acest indicator va face mai atractiva Romania in ochii investitorilor care vor sa vina pe piata de distressed”, a aratat Olteanu, potrivit Mediafax.
In opinia sa, este de asteptat ca pe termen mediu nivelul creditelor neperformante sa se plafoneze. „In momentul in care vom marca o crestere a creditarii, ne-am putea astepta la o scadere a creditelor neperformante. In mod evident criza s-a simtit si in Romania si in Uniunea Europeana. Cea mai mare parte a portofoliului de credite a devenit neperformanta, odata cu efectele crizei”, a adaugat Olteanu.
In opinia sa, bancile continua „curatenia din portofoliu”, mentionand insa ca doar 5% din creditele neperformante au fost acordate dupa declansarea crizei. Oficialul BNR a apreciat, de asemenea, ca vor mai aparea credite neperformante, insa nivelul acestora va fi foarte mic.
„Curatenia intr-o banca nu se termina niciodata, apar tot timpul credite neperformante. Vor mai aparea credite neperformante, dar creditele neperformante date dupa criza reprezinta sub 5% din total. Bancile au devenit mai atente, dar si companiile atunci cand s-au angajat in noi credite. Vom urmari ca in continuare provizionarea sa se mentina, pentru ca aceasta da siguranta deponentului”, a mai spus Olteanu.