Intr-un inteviu acordat ziarului Bursa, profesorul-avocat Gheorghe Piperea ne explica de nu vede cu „ochi buni” uniunea bancar- europeana. Domnia sa afirma ca Uniunea nu va aduce un plus mediului de afaceri, nu vor exista beneficii si prin urmare Romania ar trebui sa stea departe de aceasta „parte negativa a Fortei”. Mai mult, Piperea puncteaza un lucru deja stiut, dar ignorat de unele institutii financiare: daca bancile cu probleme nu au fost salvate prin bail-out ar trebui vandute altor proprietari mai competitivi sau lichidate. Si managerii lor ar trebui sa platesca, si doar asa increderea in banci poate fi salvata.
„Nu sunt foarte optimist, intrucat modelul bancar european este unul fundamental gresit. Bancilor europene li se permite sa amestece activitatea bancara cu cea de intermediere pe piata de capital (investment banking, broker, trader) si cu cea de asigurare, ba chiar si cu activitatea de gestiune a portofoliilor de garantii imobiliare preluate in contul creantelor (real estate management) si de colectare a creantelor (debt collection). S-a vazut cat de toxic poate fi acest amestec odata cu „speta” ASF. Or, tocmai aceasta este cauza fundamentala a crizei declansate de falimentul Lehman Brothers din septembrie 2008.”
….
„In orice caz, nu stiu daca bancile germane sau bancile britanice vor fi atat de incitate sa contribuie la fondul de solidaritate care se va constitui din contributiile tuturor bancilor din uniune pentru salvarea celor insolvente. Mai ales ca sunt banci care au trecut prin multe incercari de salvare, unele cu bani de la stat, altele cu levierul BCE (care a impus, in acest scop, sacrificiul drepturilor cetatenilor greci, ciprioti, spanioli pentru regularizarea datoriilor catre banci).
In concluzie, nu cred ca vor fi consecinte benefice. Romania ar trebui sa stea departe de aceasta „parte negativa a Fortei”. Ma tem, insa, ca jocurile au fost deja facute. Dl. Isarescu a decis deja sa ne afilieze acestei aliante a overlorzilor sistemului, desigur, fara sa ne intrebe.”
Integral aici