Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat marţi că Guvernul colaborează cu Banca Naţională a României (BNR), chiar dacă „ne mai şi criticăm între noi”, astfel că nu e nevoie de o mediere – oferită de preşedintele Klaus Iohannis – între cele două instituţii.
„Nu e un război între BNR şi Guvern. Noi colaborăm – asta nu înseamnă că nu ne mai şi criticăm între noi. Nu cred că e nevoie să avem şi o astfel de discuţie, există o relaţie între cele două instituţii”, a spus Eugen Teodorovici.
Întrebat dacă va merge la mediere, la Cotroceni, ministrul Finanţelor a răspuns: „Doamna prim-ministru va primi o invitaţie la Cotroceni şi va decide în consecinţă. Iar noi, ca miniştri, ne vom conforma”.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că va fi mediator între Guvern şi Banca Naţională a României, urmând să invite cele două părţi la Cotroceni.
Insă, atacul PSD supra BNR există.
În urmă cu cinci zile, președintele PSD, Liviu Dragnea, a atacat dur BNR, afirmând că declaraţii ale reprezentanţilor acesteia, ale preşedintelui şi ale liderilor opoziţiei „prea sunt coordonate”.
„Încerc să înţeleg, prea seamănă, prea sunt coordonate unele acţiuni de la BNR, unele declaraţii ale preşedintelui, ale liderilor din opoziţie, ştiri false. Poate cineva e nervos că România chiar începe să-şi folosească potenţialul propriu în propriul interes. Îi dă la picioare şi României, şi nouă, şi mie în primul rând, normal, preşedintele partidului”, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.
Însă, mesajele către BNR vin incă din anul 2017.
In luna noiembrie, Premierul de atunci Mihai Tudose declara că „în luna aprilie BNR a redus depozitele obligatorii ale băncilor comerciale de la 10 la 8%, iar acest lucru a „disponibilizat” 500 de milioane de euro, „dintre care 280 deja au plecat din ţară”.
Tot atunci Premierul Tudose acuză BNR că nu a intervenit pentru a opri deprecierea leului. Banca Nationala ar fi trebuit să intervină şi nu a făcut-o, susținea premierul. El a mai spus că va trebui să aibă o discuţie „foarte serioasă şi foarte aşezată” cu Banca Naţională. „Am o parte din explicaţie, altă parte vă recomand să vorbiţi cu Banca Naţională, care ar trebui să fie mai atentă la aceste lucruri. Banca Naţională poate şi trebuie să intervină, nu a făcut-o”, declara premierul, întrebat despre deprecierea leului.
Pe parcusul mandatului sau, premierul a atacat constant conducerea Bancii Nationale si bancile comerciale.
Cea mai cunoscuta declaratie a sa ramane aceasta:
Premierul României, Mihai Tudose, un nou atac la adresa băncilor: Am refuzat să îmi pun leafa pe card. Terente era copil pe lângă voi, chiar era băiat bun
Iar atacul premierului Tudose a continuat pana la finalul mandatului sau.
Dupa plecarea sa, atacurile la adresa BNR au venit din partea Presedintelui partidului aflat la guvernare.
În 20 februarie 2018, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara că va trimite Băncii Naționale a României o scrisoare pentru a primi explicații cu privire la nivelul foarte ridicat al inflației.
„E bine să întrebaţi şi Banca Naţională. Eu o să trimit o scrisoare domnului guvernator şi aştept nişte răspunsuri. Aş vrea să văd şi care a fost implicarea BNR în asta pentru că e o chestie foarte serioasă. Trebuie nişte răspunsuri.”, afirma Liviua Dragnea.
În 16 aprilie, Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara că este îngrijorat de creşterea indicelui ROBOR, afirmând că va accepta invitaţia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, de a avea o discuţie pe această temă.
La finalul lunii martie, Liviu Dragnea „taxa” din nou Banca Naţională şi declara că „politica monetară a BNR trebuie realizată în urma unui dialog constant cu Guvernul și cu Parlamentul” și preciza că vor fi făcute publice atât scrisoarea pe care i-a transmis-o guvernatorului Băncii Naționale, cât și răspunsul pe care l-a primit de la acesta.
„Nu vreau să intru în dialog deocamdată, cu guvernatorul BNR” a spus Dragnea.
În 29 martie, Guvernatorul Mugur Isărescu s-a dus în Parlament pentru a explica de ce inflaţia a scăpat de sub control, dar nu a avut cui. Doar trei senatori au fost prezenţi.
Guvernatorul a venit la Parlament în contexul în care şefii coaliţiei de guvernământ i-au trimis o scrisoare în care cereau să li se explice de ce a crescut nivelul inflaţiei.