- Rezervele internaționale au crescut cu 7.6% lună/lună și cu 12.6% an/an la 40.3 miliarde euro în luna ianuarie, nivel record, conform BNR. Componenta valutară a urcat cu un ritm lunar de 7.8% și cu 11.2% an/an la 35.5 miliarde euro, iar valoarea rezervei aur s-a majorat cu 5.5% lună/lună și cu 24.2% an/an la 4.8 miliarde euro. Nivelul actual al rezervelor internaționale este confortabil, inclusiv în scenariul incidenței unui șoc economic advers, potrivit analiștilor.
- La prima licitație din februarie Ministerul de Finanțe a redeschis o emisiune de titluri scadente în septembrie 2031 și s-a împrumutat cu 902.7 milioane RON (peste volumul programat de 700 milioane RON), la un cost mediu anual de 4.50%, în scădere cu 22 puncte bază comparativ cu nivelul de la licitația din ianuarie.
- Programul Start-up Nation prin care un antreprenor poate obține 200.000 de lei de la stat pentru o afacere nouă va avea noi condiții. Și asta pentru că unii beneficiari au luat banii apoi au scos proiectele la vânzare. Banii vor merge, mai degrabă, spre afaceri inovative, IT sau cercetare, decât spre restaurante, cafenele sau saloane de înfrumuseţare. În plus, antreprenorul va trebui să pună o parte din propriii bani în proiect.
Pe lista modificărilor regăsim obligația beneficiarului de a co-finanța proiectul, puncte mai multe pentru românii din diaspora și cursuri de antreprenoriat pentru cei fără studii în domeniu. Anul acesta, doar 5000 de firme pot fi infiintate cu bani alocați din buget: 1 miliard de lei, jumătate față de anul trecut.
4. Noi reglementări pentru fondurile Pilonului II. Administratorii de pensii private prin intermediul fondurilor Pilon II vor putea investi în noi clase de active şi vor putea să deţină până la 15% dintr-o societate, în creştere de la 10%, potrivit noilor reglementări valabile de la 1 februarie, potrivit ASF. Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România vor putea să-şi diversifice portofoliul de investiţii. Mai precis, acestea vor putea investi 15% din active în acţiuni şi obligaţiuni care rezultă în urma unor parteneriate public-private, precum proiecte de infrastructură, 10% în investiţii private de capital, chiar şi companii nelistate, şi 3% în acţiuni imobiliare listate. De asemenea, noile reglementări ale ASF permit ca fondurile să poată deţină până la 15% dintr-o companie, în urcare de la 10% anterior, în contextul în care unele se apropie de cel din urmă prag.
5. Statisticile Băncii Naționale a României indică scăderea generalizată a marjelor nete de dobândă practicate în sectorul bancar în luna decembrie, pe fondul perspectivelor de politică monetară (externe și interne) și aspectelor structurale sectoriale. Marjele medii anuale au evoluat divergent în 2019 (creștere la RON vs. scădere la EUR).