Concentrările economice sunt, în general, benefice pentru funcţia economiei, iar în acest an ne vom uita cu atenţie la trei operaţiuni ce urmează să aibă loc pe zona bancară, în comerţul alimentar, respectiv în telecomunicaţii, a declarat, marţi, la o conferinţă de specialitate, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
„De obicei, concentrările economice n-au fost foarte preocupante pentru noi. Continui să cred că multe din pieţele noastre sunt prea fragmentate şi le prinde bine o concentrare, deci să avem mai puţini jucători, mai mari, mai eficienţi, capabili să concureze pe piaţa naţională şi pe piaţa internaţională, să ofere servicii şi produse mai bune şi mai ieftine. Concentrările sunt, în general, benefice pentru funcţia economiei, dar sunt şi pieţe în care deja gradul de concentrare a ajuns destul de mare.
Ne vom uita cu atenţie la operaţiunile de pe piaţa bancară. Cel puţin din ceea ce se vehiculează în presă, ne aşteptăm la un număr de trei operaţiuni, pe care le vom analiza în următoarele luni. Avem o concentrare foarte mare pe piaţa de comerţ alimentar – o încercare a Mega Image de a cumpăra de a cumpăra Profi. Şi aici o vom analiza cu atenţie, fiind probabil cea mai importantă concentrare a anului, cel puţin din ce ştim în momentul de faţă. De asemenea, avem rămasă de anul trecut încercarea Deutsche Telekom de a-şi vinde firma din România. Vom vedea cum o va vinde, în ce condiţii. În funcţie de cine cumpără, vom vedea cine analizează, dacă este atributul nostru sau atributul Comisiei Europene. În orice caz, e o şansă foarte mare să ne mutăm la patru jucători de piaţa de telefonie mobilă, la trei jucători. Nu e automat o tragedie, dar e o schimbare importantă va trebui analizată”, a menţionat Chiriţoiu.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, a susținut că avem un an electoral complicat din punct de vedere economic.
„Vedem mult mai multă intervenţie din partea guvernului decât în alţi ani. Jobul nostru nu e să oprim Guvernul de la a face intervenţiile pe care le consideră necesare, ci să consiliem Guvernul, să-l sprijinim ca intervenţiile pe care le decide fie să nu producă un rău pieţei concurenţei, fie să fie în aşa fel desenate încât să minimizeze impactul negativ asupra funcţionării economiei”.
Domnia sa consideră că în prezent preţurile la energie se apropie normal și intervenția statului trebuie regândită.
„Mecanismul acesta foarte scump pe care l-a desenat statul român de a interveni în piaţa de energie e în momentul de faţă în regândire”, a afirmat Chiriţoiu, conform Agerpres.
Plafonarea RCA și Legea transportului alternativ, pe masa Consiliului Concurenței
„Avem intervenţia la alimente, plafonarea adaosului comercial la o serie de produse de bază. Să vedem, în următoarea lună, dacă va fi extinsă şi în ce formă va fi extinsă această intervenţie. De asemenea, avem o plafonare a RCA care expiră în perioada următoare şi iarăşi va trebui să vedem dacă e extinsă şi în ce formă va fi extinsă.
O nouă preocupare este războiul între taximetria clasică şi transportul alternativ. Sunt o serie de propuneri pe care taximetria clasică le face, nu la legea lor, ci la Legea transportului alternativ. Asta discutăm acum: ce ar vrea taxiurile să schimbe la Legea transportului alternativ? E ceva nou, pentru că de obicei oamenii vin cu propuneri la legea care-i afectează direct pe ei. Acum sunt propuneri ale unei industrii la legea altei industrii. E un subiect arzător. Ministrul Transporturilor a pus un proiect de OUG în consultare publică, pe 8 martie, şi va trebui discutat în perioada următoare”, a mai explicat Bogdan Chiriţoiu.