Bogdan Suditu, Conferențiar Universitar Doctor Facultatea de Geografie – Universitatea din București și Preşedintele Comisiei Tehnice de Urbanism din Primăria Municipiului București, se declară un vehement critic al programului Prima Casă, care a contribuit, în opinia sa, la dezvoltarea disfuncțională a marilor orașe din România.
”Printr-un credit imobiliar, respectiv, prin achiziția unei locuințe, contribuim în bine sau în rău la dezvoltarea bună sau rea a orașului. Sunt un vehement critic a ceea ce a devenit programul Prima Casă, care având un mecanism incomplet și fiind foarte general, a mutat foarte multe dezvoltări imobiliare acolo unde avizele se iau mai ușor, terenul este mai ieftin, iar controlul referitor la investițiile publice este mai slab”, a subliniat Bogdan Suditu, în cadrul conferinței ”Orașul la scară umană – Manifest pentru regenerare urbană durabilă”, organizată de publicația GreenCommunity.
Preşedintele Comisiei Tehnice de Urbanism din Primăria Municipiului București a explicat că astfel ”o generație întreagă de oameni a fost mutată la periferiile orașelor, la niște periferii fără străzi, fără școli sau grădinițe, fără parcuri și care, în cele mai fericite cazuri, au apă sau canalizare”.
Bogdan Suditu a mai precizat că ”oamenii care cumpără acolo, împinși de programul Prima Casă, nu-și vor schimba niciodată buletinul pe comuna din jurul Bucureștiului, oricare ar fi ea, în așa fel încât fiind cetățean activ să voteze primarul care promite că va face mai bine. Își va păstra buletinul de București ca să poată să-și ducă copilul la grădiniță sau la școală”.
Peste 330.000 de români au luat un credit Prima Casă din 2009 până în prezent
Lansat în 2009 sub numele de Prima Casă, rebotezat între timp ”Noua Casă”, programul guvernamental a adunat până în prezent 330.875 de garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totală de 31,3 miliarde de lei. Pentru anul 2023, plafonul alocat programului Noua Casa va fi in valoare de 1,5 miliarde lei.
Noua Casă are adresabilitate mult mai largă decât Programul Prima Casă, deoarece principala noutate este posibilitatea achiziționării unei locuințe de valoare mai mare, care satisface nevoia de spațiu și oferă clienților un confort sporit, tendințe remarcate pe parcursul pandemiei (2020-2021). De asemenea, suma maximă care poate fi împrumutată a crescut la 119.000 de euro. Referitor la avansul minim necesar, acesta este între 5 și 15%, diferențiat în funcție de tipul locuinței.
Băncile spun că interesul românilor pentru creditele Noua Casă este tot mai scăzut
Creditul guvernamental Noua Casă a rămas asociat, în general, generației tinere, înregistrând o mică scădere raportată la numărul de solicitări. Această scădere a cererilor poate fi cauzată și de dobânzile variabile din acest Program, a menționat, în urmă cu câteva săptămâni, Dana Dima, Vicepreşedinte Executiv Retail şi Private Banking al BCR.
„Practic, în acest moment, produsul standard al BCR – Casa Mea – și am observat și în piață acest trend – ocupă o cerere mult mai importantă. Dacă în anii anteriori cererea era aproximativ egală – 50% credit guvernamental, 50% credit standard – astăzi clienții optează pentru un credit standard în proportie de 80%.
Produsul BCR beneficiază de are o dobândă fixă, asigurări și poate fi accesat și de cei interesați de „green” – avem produsul Casa Mea Natura. Observăm o creștere a clienților care aplică pentru asigurările de viață, și nu numai. Se găsesc în George, deci sunt la un click distanță, dar interesul a crescut și pentru că oamenii au conștientizat valoarea și importanța acestora, mai ales când vorbim de asigurarea de locuintă asociată creditelor imobiliare”, a explicat Dana Dima.
Potrivit oficialului BCR, în prezent se observă o creștere a sumei medii imprumutată de clienți BCR, în special pentru că și pretul locuintelor a crescut în orașele mari. Creșterea este vizibilă în cazul produsului standard – 14%, și una modestă de doar 7% pentru sumele imprumutate prin Programul Guvernamental Noua Casă. Acest trend se va regăsi, cel mai probabil, și în 2023, punctează Dana Dima.
Despre proiectul ”Orașul la scară umană”, marca GreenCommunity
Dezbaterea și expoziția "Manifest pentru regenerare urbană durabilă" reprezintă un eveniment satelit al festivalului Romanian Design Week 2023. Evenimentul este organizat de GreenCommunity, prezentat de UniCredit Bank, cu susținerea partenerilor FIP Consulting, Speedwell, Exim Banca Românească și Ordinul Arhitecților din România – Filiana București.
”Orașul la scară umană – Manifest pentru regenerare urbană durabilă” a adus în fața comunității un dialog între autorități din administrația locală, specialiști în urbanism și arhitectură, dezvoltatori imobiliari și reprezentanți ai societății civile pe tema reorganizării, revitalizării și reinventării spațiilor din oraș. Speakerii dezbaterii, moderate de Teodora Tompea (jurnalist DIGI24), au fost: Bogdan Suditu (Conferențiar Universitar Doctor Facultatea de Geografie – Universitatea din București și Preşedinte Comisia Tehnică de Urbanism din Primăria Municipiului București), Stelian Bujduveanu (Viceprimar General Municipiul București), Radu Mihaiu (Primar Sector 2 București), Irina Meliță (Vicepreședinte Ordinul Arhitecților din România – Filiala București), Maria Duda (Arhitect BAZA. Deschidem Orașul), Jan Demeyere (Co-founder & Partner Speedwell), Radu Andronic (Director general FIP Consulting) și Andrei Corbet-Nits (Arhitect Doctorand SDA Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – București).
Conferința și expoziția organizate de GreenCommunity, în perioada 20 – 22 mai 2023, la POINT, reprezintă cel de-al doilea episod al seriei de evenimente ”Orașul la scară umană”, prin care publicația promovează concepte de sănătate urbană prin dezbaterea unor probleme ale orașului cu impact asupra calității vieții locuitorilor.