Conferința ZF Bankers 2016 a adus în prim-plan o declarație surprinzătoare venită din partea unui oficial al BRD, conform căreia banca analizează diminuarea avansului la credite ipotecare, la doar câteva luni după ce îl majorase din cauza legii privind darea în plată. Motivul invocat de reprezentantul BRD pentru această posibilă decizie este scăderea dramatică a creditarii. Se teme cumva BRD că va pierde locul al doilea în funcție de active ocupat în prezent în sistemul bancar românesc?
Cum principala competitoare, Banca Transilvania, situată pe poziția a treia în topul băncilor după active, deține produse ipotecare cu avans mai mic și condiții de creditare mai accesibile, este posibil ca BRD să încerce să-și ”remodeleze” produsul de finanțare ipotecară standard pentru a-l face mai atractiv. Datele financiare din 2015 arată că Banca Transilvania a performat peste așteptări și s-a apropiat periculos de locul secund. Numărul clienţilor BT a crescut cu 14%, până la 2,15 milioane. Cu un profit de 2,4 miliarde Banca Transilvania şi-a adjudecat primul loc în topul celor mai profitabile bănci din România. Activele administrate de Banca Transilvania au crescut cu 32% în 2015, ajungând la 47 miliarde lei.
BRD schimbă macazul în funcție de interese: scăderea avansului, pentru business
BRD, a doua cea mai mare bancă locală după active, analizează posibilitatea de a reduce avansul la creditele ipotecare standard de la nivelul de 35% din prezent, a declarat Gheorghe Marinel, vicepreşedinte retail BRD SocGen în cadrul conferinţei ZF Bankers 2016.
„Analizăm posibilitatea de a reduce avansul. Vrem să vedem unde ne-am putea poziţiona cu avansul pentru ca un credit ipotecar să fie suportat de clienţi, iar noi să ne putem acoperi riscul de a primi casa sau terenul înapoi. Este o analiză fină, trebuie să identificăm foarte bine tipologia clientului înainte de a lua o decizie”, a declarat Gheorghe Marinel, potrivit Ziarului Financiar.
Oficialul BRD nu a avansat nicio cifră legate de cât au scăzut vânzările de credite imobiliare standard după intrarea în vigoare a legii dării în plată. BRD avea, la 31 decembrie 2015, active în administrare de 49 miliarde lei, raportând un profit de 467 milioane lei, echivalentul unui ROA de 0,9%. Deşi banca a înregistrat un profit operaţional de 1,2 milirde lei, costul ridicat al riscului, în valoare de 654.659 lei, a micşorat profitul net al băncii.
Ce spune prima bancă din sistem despre asumarea deciziilor
Deși bancherii prezenți la eveniment au dorit să tragă un semnal de alarmă față de diminuarea agresivă a creditării ipotecare, nu toți s-au referit la asumarea deciziilor luate în cazul condițiilor de finanțare imobiliară în urma aprobării legii privind darea în plată așa cum a făcut oficialul celei mai mari bănci locale.
Cea mai interesantă declarație a fost oferită de Dana Demetrian, vicepreşedinte pe retail în cadrul BCR, care a punctat: ”Dacă jucăm la ruletă, atunci jucăm la ruletă. Altfel, trebuie să analizăm corect lucrurile”.
„Majorarea avansului nu a fost o decizie de pe o zi e alta, ci s-a discutat cu luni înainte. Dacă luăm o decizie şi blocăm o piaţă trebuie să ne asumăm toţi responsabilitatea”, a declarat reprezentatul BCR, făcând referire și la deciziile politice din ultima vreme.
Este clar că cererea în cazul creditelor ipotecare standard s-a prăbușit și ca atare vânzările tuturor băncilor pe segmentul finanțărilor de profil au scăzut, însă deciziile trebuie asumate. Ce mesaj transmiți clienților atunci când de la o lună la alta mărești sau scazi avansul la credite ipotecare? Cum vor percepe clienții această indecizie?
Gabriela DINU