[dropcap]F[/dropcap]ebra aurului i-a cuprins pe mii de romani, in ultimii ani. Atrasi de cresterea cotatiilor, pe plan international, multi au sperat la un castig mare si sigur, insa comisioanele bancare ajung in unele cazuri sa le manance aproape tot profitul. De castigat au doar cei care cumpara metalul galben, la momentul potrivit, si au rabdare sa-l vanda, dupa cativa ani. Unii romani care au cumparat lingouri de aur de la banci sau din magazine, sperand ca vor avea castiguri mari si sigure, nu au nici pe departe profiturile asteptate. In realitate, castigul este chiar mai mic decat daca si ar fi tinut banii intr-un depozit bancar.
Timpul face diferenta intre castig si deziluzie
Cine a optat pentru investitia in aur in 2011 si l-a vandut zilele trecute s-a ales cu un profit de doar 5%, in timp ce dobanzile pentru economii ajung si la 8%. Castigurile reale ale clientilor sunt mult mai mici pentru ca in aceasta investitie sunt multe comisioane. Pentru un castig de 250 de euro, clientii ar trebui sa cumpere aur de aproximativ 4.000 de euro. Dar profitul e mic, daca aurul este vandut dupa un an. E mai scump cu doar 10 lei pe gram. Asta in timp ce pretul oficial al metalului galben a crescut in ultimul an de aproape 5 ori mai mult. Din investitia in aur se castiga doar pe termen lung, spun bancherii. Cine a cumparat acum 3 ani de pilda, cand pretul era mic, poate aduna profituri si de aproape 50%.
„Cea mai mare cantitate este detinuta de un client care a cumparata treptat cam 36 kg aur, a declarat Alina Piciore, Head of Corporate & Retail Sales – Treasury & Capital Markets Division la Piraeus Bank. Foarte important: aurul poate fi vandut bancii de la care l-ai cumparat, BNR nu mai cumpara aur de la populatie din anul 2000. „Am contabilizat o cantitate de 1000 de kg de aur tranzactionata in decurusul anului 2011, a declarat Sorin Mititelu, Head of Retail Division la Banca Romaneasca, pentru Pro TV.
Ce va urma? Vestile sunt bune!
„Anul 2012 va incepe cu o perioada de consolidare pentru metalul pretios, nivelul de 1.680 dolari pe uncie fiind unul important in determinarea trendului acestuia. Ne asteptam ca acesta sa fie depasit in prima parte a anului, sprijinit de criza datoriilor suverane, nivelul scazut al ratelor de dobanda, cumpararile bancilor centrale si lipsa unor alternative mai interesante pentru investitie”, a declarat Alina Piciorea, sef vanzari Corporate si Retail, Trezorerie in cadrul Piraeus, pentru Business 24. Estimarile arata ca pana la sfarsitul anului, pretul aurului va mai creste cu inca 25%.