Curtea Constituţională (CCR) amană decizia privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei la cursul istoric, după ce Executivul a semnalat că actul normativ încalcă mai multe prevederi ale legii fundamentale. Președintele CCR, Valer Dorneanu, a anunțat că legea va fi dezbătută din nou pe 18 ianuarie, deoarece judecatorii inca analizeaza retroactivitatea legii.
Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat, la iesirea din sala de sedinta, ca a fost nevoie de amanare pentru a aprofunda solutia si a o corela cu cea care a fost data in cazul legii darii in plata.
„Vrem ca in privinta unor puncte, cum ar fi – unul foarte delicat – cel cu retroactivitatea, sa nu dam solutii care sa nu fie foarte corelate. Pentru a vedea intai care o sa fie motivatia definitiva in acea exceptie (Legea darii in plata – n.r.), am amanat pe 18 ianuarie. (…) Asteptam motivarea, pentru ca unele chestiuni s-au pus in ambele legi, intr-un fel am decis la retroactivitate si am spus ca problema aceasta trebuie corelata cu principiul impreviziunii si intr-un fel retroactivitatea se topea acolo. Dincoace, retroactivitatea pare a tine exclusiv de aceasta lege, dar vrem sa vedem cum corelam cele doua motivari„, a explicat presedintele CCR.
Executivul considera ca legea opereaza retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului in conditiile in care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de indatorare si un plafon.
Conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii nu va intra in vigoare inainte ca magistratii Curtii Constitutionale sa verifice daca legea respecta sau nu Constitutia.
Guvernul considera ca aplicarea legii si la creditele in derulare contravine principiului neretroactivitatii si previzibilitatii legii, consacrate de Constitutie. Pe de alta parte, spune ca aceste principii pot fi incalcate, daca exista un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputatilor anterior adoptarii proiectului.
Cabinetul Ciolos a cerut ca legea sa fie aplicata doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de pana la 150.000 de euro (echivalent in franci elvetieni) si cu un grad de indatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputatii au adoptat insa proiectul in unanimitate, fara a tine cont de opinia Executivului.
Obiectiile Guvernului exprimate in dialogul cu Parlamentul au fost reluate in sesizare. „Guvernul a avizat pozitiv in Parlament legea conversiei in franci elvetieni in conditiile in care forma votata ar fi pastrat caracterul social al initiativei parlamentare. Legislativul insa nu a tinut cont de aceasta opinie transmisa de Guvern si legea adoptata a depasit cadrul social motiv pentru care Guvernul contesta aceasta forma la CCR”, au declarat surse guvernamentale pentru News.ro.
Initial, la propunerea lui Viorel Stefan, presedintele Comisiei de finante-banci, deputatii au introdus conditia privind gradul de indatorare, precum si un plafon de 250.000 de franci elvetieni, insa, dupa dispute politice si cu debitorii cu credite in franci elvetieni, modificarile au fost retrase.