CEC Bank a contribuit, în cei zece ani de când România este membră a Uniunii Europene, la atragerea a 14 miliarde de lei din fondurile europene puse la dispoziția țării, a declarat miercuri președintele CEC Bank, Radu Ghețea.
„În acești ani (de când România este membră UE — n.r.) am participat la procesul de utilizare a fondurilor europene și am acordat 34.000 de credite pentru utilizarea acestora. 14 miliarde de lei au intrat în România cu cofinanțare venită din partea CEC Bank”, a explicat Ghețea.
Totodată, el a amintit că, în ultima zi a anului 2006, ultima în care România a fost în afara UE, Guvernul de la acea vreme a luat decizia de a opri procesul de privatizare la CEC și a majorat capitalul social al băncii cu 500 de milioane de lei. „Aceea a fost singura participare în numerar pe care statul a făcut-o în această instituție în ultimii 10 ani. În plus, am avut dreptul să reținem profit, astfel că 520 de milioane de lei din profitul băncii au fost utilizați pentru majorarea capitalului în acești ani”, a adăugat președintele CEC Bank, citat de Agerpres.
El a amintit și de procesul de trecere a CEC de la casă de economii la bancă comercială, dar și de perioada de criză pe care a traversat-o odată cu întreaga economie.
Însă, în cei zece ani banca a înregistrat profit, la fel și în primele nouă luni ale acestui an, iar președintele băncii speră ca anul 2016 să se încheie tot pe profit.
La nivelul sistemului bancar, președintele CEC Bank susține că, în ultimul deceniu, România a reușit să țină pasul cerințelor europene la un nivel înalt, atât din punctul de vedere al reglementării și supravegherii din partea Băncii Naționale a României (BNR), dar și în ceea ce privește calitatea produselor și serviciilor oferite de bănci.
În plus, Ghețea a mai amintit că atunci când România a avut nevoie de finanțare, sistemul bancar a reușit, prin subsidiarele băncilor străine dar și prin cele cu capital românesc să concentreze fondurile necesare, chiar dacă acestea au fost criticate ca fiind nocive pentru sistem.
„S-a dovedit că aceste fonduri nu au fost nocive, și au fost folosite pentru finanțarea economiei și a nevoilor populației. Iar atunci când nu a mai fost nevoie de aceste fonduri, cu sprijinul BNR, dar și al instituțiilor financiare internaționale, FMI și CE, fondurile s-au retras din România, dar nu în devălmășie ci într-un program bine stabilit. Acum asistăm la o înlocuire a fondurilor venite sub formă de împrumuturi din afară cu fonduri de pe piața locală”, a subliniat președintele CEC Bank.
El s-a referit și la condițiile interne din această perioadă, în care „sistemul bancar a trebuit să își ajusteze activitatea la câteva provocări de natură legislativă, și anume inițiative legislative cu iz electoral și populist”.
„Încă mai sunt ecouri, dar am convingerea că sistemul bancar românesc va trece și peste acest obstacol creat în ultima perioadă”, a adăugat Ghețea.
Președintele CEC Bank a participat miercuri la o conferință privind marcarea primului deceniu de când România este stat membru al Uniunii Europene.