Banca Nationala a Romaniei a realizat un scenariu pentru a identifica ce pierderi ar inregistra cele 11 banci care au in portofoliu credite in franci elvetieni in cazul in care respectivele institutii ar converti imprumuturile la cursurile de la momentul acordarii.
Rezultatele simularii au fost facute publice prin intermediul agentiei de presa Mediafax, care a prezentat astfel intr-un articol estimarile specialistilor BNR. Materialul contine si date statistice despre cum este impartit portofoliul de peste 75.000 de clienti cu credite franci elvetieni intre bancile active pe segmentul imprumuturilor in CHF.
Din totalul celor 75.000 de persoane care figureaza cu credite in franci elvetieni inregistrate in bilanturile bancilor, aproape o treime (32%) se regasesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen Bank, 7% Banca Romaneasca si 2% la OTP Bank.
Din informatiile detinute de Mediafax, in cazul OTP Bank datele nu sunt relevante, intrucat banca a externalizat aproape intreg portofoliul de credite in franci elvetieni catre un vehicul special, inregistrat in Olanda. Pentru creditele externalizate, banca realizeaza in prezent doar serviciul de colectare a creantelor.
Potrivit ultimului comunicat de presa remis de Raiffeisen Bank, in care banca a anuntat reducerea dobanzii la creditele in franci elvetieni, Raiffeisen Bank are un portofoliu relativ restrans de clienti cu expunere in CHF, respectiv 8.800 de clienti, iar toate creditele oferite sunt garantate cu proprietati imobiliare.
Pornind de la aceasta cifra, luand in calcul distributia procentuala realizata de BNR, putem deduce ca Bancpost are un portofoliu de aproximativ 25.000 de clienti cu credite in franci elvetieni, Volksbank – in jur de 18.500 de clienti, Piraeus Bank – putin peste 15.000 de clienti, iar Banca Romaneasca – circa 5.500 de clienti.