Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: România primește 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană pentru finanțarea somajului tehnic
Share
Notification Show More
Latest News
„Nu tăia stâlpii casei când repari acoperișul fiscal”. BRD avertizează că suprataxarea băncilor riscă să destabilizeze economia
Analize Stiri de top
Studiu Raiffeisen Bank: Participanții la festivaluri preferă plățile digitale, iar bugetul de cheltuieli pentru 32% dintre ei variază între 300 și 500 de lei. Laura Mihăilă: ”Seria noastră Despre Bani 1:1 merge mai departe cu un studiu care arată că românii nu doar iubesc festivalurile, dar își doresc experiențe digitale, rapide și sigure”
Stiri de top
Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O analiză conceptuală asupra evoluției cursului real de schimb în Europa Centrală și de Est după izbucnirea pandemiei
Analize Stiri de top
Garanti BBVA lansează creditul de nevoi personale cu dobândă și comisioane zero. Mustafa Tiftikcioğlu: ”Dorim să punem la dispoziție o soluție rapidă, simplă și eficientă din punct de vedere al costurilor, care să răspundă nevoilor financiare personale, fără povara dobânzilor sau a comisioanelor lunare”
Stiri de top
UPDATE. De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri pe scurt > România primește 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană pentru finanțarea somajului tehnic
Stiri pe scurt

România primește 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană pentru finanțarea somajului tehnic

Gabriela Dinu
Last updated: 02/12/2020 9:42
Gabriela Dinu 5 ani ago
Share
SHARE

Comisia Europeană a anunţat marţi că alocă unui număr de cinci state membre suma de 8,5 miliarde euro, din care 3 miliarde euro României, sub formă de împrumuturi, ce le va permite ţărilor să facă faţă creşterilor bruşte ale cheltuielilor publice efectuate în vederea menţinerii locurilor de muncă.

”Comisia Europeană a alocat suma de 8,5 miliarde euro în cadrul celei de a treia tranşe a sprijinului financiar acordat unui număr de cinci state membre prin intermediul Instrumentului SURE. În cadrul sprijinului financiar acordat astăzi, Belgia a primit 2 miliarde euro, Ungaria – 200 de milioane euro, Portugalia – 3 miliarde euro, România – 3 miliarde euro, iar Slovacia – 300 de milioane euro. Acest sprijin, sub formă de împrumuturi acordate în condiţii avantajoase, le va permite respectivelor state membre să facă faţă creşterilor bruşte ale cheltuielilor publice efectuate în vederea menţinerii locurilor de muncă”, anunţă CE.

Sprijinul financiar va contribui la acoperirea costurilor legate direct de finanţarea sistemelor naţionale de şomaj tehnic şi a altor măsuri similare instituite ca răspuns la pandemia de COVID-19 şi destinate inclusiv lucrătorilor independenţi.

Cu sprijinul financiar acordat marţi, 15 state membre au primit aproximativ 40 de miliarde euro în cadrul instrumentului SURE al UE în perioada cuprinsă între sfârşitul lunii octombrie şi sfârşitul lunii noiembrie. Odată ce se vor aloca toate sumele în cadrul SURE, Belgia va primi 7,8 miliarde euro, Ungaria – 504 milioane euro, Portugalia – 5,9 miliarde euro, România – 4,1 miliarde euro, iar Slovacia – 631 milioane euro.

”Sprijinul financiar acordat astăzi este o consecinţă a celei de a treia emisiuni de obligaţiuni cu impact social în cadrul instrumentului UE SURE, care a fost supralicitată de peste 13 ori mai mult. Acest lucru s-a reflectat în preţuri avantajoase, ceea ce înseamnă că statele membre vor primi sub formă de împrumuturi mai mult decât vor trebui să ramburseze”, precizează CE.

Instrumentul SURE poate furniza sprijin financiar în valoare de până la 100 de miliarde euro tuturor statelor membre. Până în prezent, Comisia a propus acordarea unui sprijin financiar în valoare de 90,3 miliarde euro pentru 18 state membre. Viitoarele tranşe ale sprijinului vor fi acordate în cursul următoarelor luni, odată încheiate respectivele emisiuni de obligaţiuni.

”Prioritatea noastră este de a salva atât vieţi omeneşti, cât şi mijloacele de subzistenţă ale acestora. UE mobilizează 100 de miliarde euro sub formă de împrumuturi acordate ţărilor din UE pentru a finanţa sistemele de şomaj tehnic. Le vom oferi astfel sprijin întreprinderilor, ajutându-le să îşi menţină angajaţii. Astăzi, alte cinci state membre primesc finanţare prin SURE, 15 state membre beneficiind deja de o astfel de finanţare. În curând şi mai multe state vor putea beneficia de această oportunitate”, afirmă preşedinta Ursula von der Leyen.

La rândul său, comisarul european Johannes Hahn, responsabil cu bugetul şi administraţia, a declarat că, odată cu cea de a treia emisiune SURE de succes din acest an, a pus la dispoziţia unui număr de 15 state membre aproximativ 40 de miliarde euro pentru a le sprijini în atenuarea impactului social al actualei pandemii de COVID-19.

”Acest sprijin va ajuta întreprinderile să îşi păstreze angajaţii. Programul SURE este o dovadă a angajamentului UE de a furniza rapid statelor membre mijloacele financiare de urgenţă necesare pentru a depăşi această criză. Eticheta de ‘obligaţiuni cu impact social’ reprezintă o garanţie pentru investitori că banii vor fi investiţi în proiecte sociale şi sustenabile, combinând astfel tranzacţiile financiare cu priorităţile noastre politice”, spune Johannes Hahn.

La 24 noiembrie, Comisia Europeană a emis ce a de a treia obligaţiune cu impact social în cadrul instrumentului SURE al UE, cu o valoare totală de 8,5 miliarde euro. Emisiunea a constat într-o singură tranşă, scadentă pentru rambursare în iulie 2035.

”După cea de a treia emisiune a obligaţiunilor cu impact social SURE săptămâna trecută, care s-a bucurat de un mare succes, distribuim astăzi încă 8,5 miliarde euro pentru a ajuta lucrătorii şi întreprinderile din cinci state membre. Impactul social al crizei COVID-VID ar fi fost cu mult mai grav în absenţa unor plase de siguranţă puternice ale ţărilor europene, în special a programelor de şomaj tehnic. Sunt mândru că, prin SURE, Comisia Europeană sprijină în mod activ aceste sisteme şi măsuri similare pentru lucrătorii care desfăşoară o activitate independentă, ajutând milioane de cetăţeni să depăşească această perioadă dificilă”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie.

CE precizează că această emisiune a suscitat un interes extraordinar pe pieţele de capital, atrăgând cel mai mare registru de ordine procesate vreodată pentru o emisiune de referinţă într-o singură tranşă şi constituind, până în prezent, cea mai mare tranzacţie pe 15 ani efectuată de un emitent supranaţional. Condiţiile favorabile de preţ care s-au datorat interesului ridicat al investitorilor sunt transferate direct statelor membre care primesc împrumuturile.

Obligaţiunile emise de UE în cadrul SURE beneficiază de eticheta „obligaţiuni cu impact social”. Cadrul menţionat le oferă investitorilor în aceste obligaţiuni certitudinea că fondurile mobilizate vor servi unui obiectiv cu adevărat social.

You Might Also Like

60.000 de lei în 1990 valorau un apartament. În 1997, doar o tigaie. Cum economisim eficient și ce facem cu banii puși deoparte? Sfatul specialiștilor

BCE reduce dobânzile pentru a opta oară într-un an, în contextul inflației aproape de 2%

Datele oficiale ale BNR confirmă: ieșiri masive din rezerva valutară în luna mai. Guvernatorul BNR a explicat amploarea intervențiilor pentru apărarea cursului. Mugur Isărescu: Estimările din piață nu au greșit prea mult

Raiffeisen Bank: 1 miliard de euro în obligațiuni sustenabile și investiții-record în comunități în 2024

Analiză: România are nevoie de un acord special cu băncile și de un împrumut masiv de la populaţie ca să evite taxe majorate

TAGGED: SURE, euro, imprumut, UE, CE, Comisia Europeana, obligatiuni, locuri munca
Gabriela Dinu 01/12/2020
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Banca Transilvania lansează, prin BT Pensii, fondul de pensii facultative Pensia Mea. Gabriela Nistor: ”“Aşa cum suntem banca preferată a românilor, ne-am propus să devenim prima opţiune pentru persoanele care îşi construiesc viitorul, cei care azi muncesc şi economisesc”
Next Article Accelerarea digitalizării subțiază rețelele băncilor. BCR, BRD și Raiffeisen Bank au închis în pandemie aproape 100 de agenții. Celelalte unități bancare îmbrățișează noi concepte, iar tranzacțiile cu numerar devin istorie

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

60.000 de lei în 1990 valorau un apartament. În 1997, doar o tigaie. Cum economisim eficient și ce facem cu banii puși deoparte? Sfatul specialiștilor

5 zile ago

BCE reduce dobânzile pentru a opta oară într-un an, în contextul inflației aproape de 2%

o lună ago

Datele oficiale ale BNR confirmă: ieșiri masive din rezerva valutară în luna mai. Guvernatorul BNR a explicat amploarea intervențiilor pentru apărarea cursului. Mugur Isărescu: Estimările din piață nu au greșit prea mult

o lună ago

Raiffeisen Bank: 1 miliard de euro în obligațiuni sustenabile și investiții-record în comunități în 2024

o lună ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?