Un proiect al Comisiei Europene de prin 2013, ar putea prinde viață la finalul acestui an. Comisia analizează de ani buni renunțarea la monedele de 1 și 2 cenți. Încă din 2013, apoi în 2018, Comisia a analizat impunerea unei reguli de rotunjire a prețurilor, ceea ce ar însemna că monedele de 1 si 2 centi nu ar mai fi necesare pentru plăți. Introducerea unor reguli uniforme de rotunjire ar însemna că toate plățile în numerar ar fi rotunjite la 0 sau 5 cenți de euro.
Abia în 2020, Comisia puncta clar că sunt necesare „reguli uniforme pentru rotunjirea prețurilor”, care vor duce la eliminarea monedelor de cupru pe parcursul anilor. Momentul nu a fost unul oportun, a fost amânat, însă în acest final de an măsura ar putea intra în vigoare.
În perioada 28 septembrie 2020 – 11 ianuarie 2021 Comisia Europeană lansa europenilor o provocare printr-o consultare publică. După analize atente, este foarte probabil ca până în final de an Comisia Europeană să adopte regulile de rotunjire uniforme pentru plățile numerar în euro.
Sondajele Eurobarometru din 2019 arătau că majoritateta cetățenilor zonei euro sunt de acord cu eliminarea monedele de 1 și 2 eurocenți – 65%, în creștere față de 2016 – 62% și 2014 – 60%.
Potrivit reglementărilor UE privind monedele euro, instituțiile UE ar trebui să examineze periodic utilizarea diferitelor valori nominale ale monedelor euro sub aspectul costurilor și al acceptării de către public. Astfel, după consultarea publică, Comisia va analiza dacă este timpul să se introducă o reglementare comună de rotunjire a plăților în numerar pentru euro. O astfel de regulă ar duce la eliminarea treptată a monedelor de 1 și 2 cenți.
De ce dispar monedele?
Rotunjirea tuturor prețurilor la 5 cenți va economisi costurile de producție ale celor mai mici monede și ar simplifica, de asemenea, plățile în numerar. Monedele se produc scump, mai ales în aceste vremuri complicate când costul materiilor prime (sau lipsa) sunt la maxime istorice, iar costul de batere a monezilor a crescut și el. La toate acestea se agaugă prețul transportului, prețul carburanților este cel care ridică costul total ce face monedele total nesustenabile în timpul digitalizării.
De altfel, și europeanii au concluzionat că în aceste vremuri tot mai digitalizate (după pandemia COVID), cu plăți conctactless și carduri (virtuale), monedele nu mai sunt necesare deoarece sunt scump de produs, de transportat și aglomerează poșetele doamnelor!
5 țări UE au reguli de rotunjire la euro
Potrivit Comisiei Europene, cinci state membre din zona euro au deja reguli de rotunjire la cei mai apropiati 5 cenți de euro pentru plățile în numerar: Belgia, Finlanda, Irlanda, Italia și Țările de Jos. Experiența lor a fost relevantă în evaluarea impactului de retragere a celor două monede.
Spre exemplu, în Belgia, rotunjirea prețurilor la casa înregistrată este obligatorie din 1 decembrie 2019. Prețurile sunt atât rotunjite în sus, cât și în jos, adică dacă ceva costă 2,76 EUR, clientul va trebui să plătească 2,75 EUR, iar dacă costul este de 2,78 EUR, va fi rotunjit la 2,80 EUR.
5️⃣ motive pentru care Comisia Europeană vrea să retragă monedele de 1 și 2 eurocenți
Potrivit rapoartelor realizate de Comisia Europenă din 2013 și 2018 monedele din cupru de 1 și 2 cenți sunt nesustenabile pentru ca:
1️⃣ Monedele de 1 și 2 euro cenți nu circulă eficient printre operatorii economici, se pierd ușor.
2️⃣ Comercianții cu amănuntul (inclusiv supermarketurile) le oferă clienților ca schimbare, dar clienții nu le pun în recirculare (utilizare „un singur sens”).
3️⃣ Costurile pentru comercianții cu amănuntul sunt mari pentru achiziționarea monedelor.
4️⃣ Monedele de 1 și 2 cenți de euro se pierd rapid, astfel că este nevoie de o multimplicare constantă- deci are un impcat negativ asupra mediului.
5️⃣ Emiterea continuă a acestor monede poate avea o implicație fiscală negativă. Este o activitate care produce pierderi pentru un număr substanțial de state membre din zona euro, deoarece producția, manipularea și emiterea are costuri mai mari decât valoarea nominală.
Cine va fi afectat
În prezent, Comisia analizează și impactul acestei reglementări asupra grupurilor cu venituri mici ale populației, luând în considerare diversitatea zonei euro, mai precis modelele de consum și puterea de cumpărare a populației din UE. La acestea se adaugă și impactul asupra veniturilor organizațiilor de caritate: în multe zone din Europa acestea primesc monede de 1 și 2 cenți ca parte a veniturilor lor. Nu râde! Multe asociații caritabile au voie să adune banii populației din fântânile turistice, spre exemplu.