Noul coronavirus poate rămâne activ săptămâni întregi pe bancnote, sticlă și alte suprafețe cu care ne întâlnim în viața de zi cu zi, a constatat cel mai performant laborator de biosecuritate al Australiei. Studiul atrage atenția asupra riscurilor pe care le aduce manipularea banilor, a echipamentelor cu touchscreen sau a diferitelor mânere și bare.
Coronavirusul care provoacă COVID-19 poate supravieţui la 20 de grade până la 28 de zile pe suprafeţe, potrivit unui studiu realizat de Agenţia ştiinţifică naţională australiană (CSIRO), relatează AFP şi DPA
Cercetătorii de la Departamentul pentru prevenirea bolilor al CSIRO au descoperit că virusul SARS-CoV-2 poate trăi pe anumite suprafeţe mult mai mult timp decât se credea anterior.
„La 20 de grade Celsius, care este aproximativ temperatura camerei, am descoperit că virusul este extrem de robust, supravieţuind timp de 28 de zile pe suprafeţe netede precum ecranele telefoanelor mobile şi bancnote”, a declarat Debbie Eagles, director adjunct al Departamentului pentru prevenirea bolilor al CSIRO.
„În context, experimente similare pentru Gripa A au descoperit că virusul a supravieţuit pe suprafeţe timp de 17 zile, ceea ce evidenţiază cât de rezistent este SARS-CoV-2”, a mai spus ea.
La 30 de grade, durata de supravieţuire a SARS-CoV-2 scade la 7 zile, iar la 40 de grade, este de doar 24 de ore.
Pe suprafeţele poroase precum bumbacul, virusul a supravieţuit mai puţin, până la 14 zile la cea mai scăzută temperatură şi mai puţin de 16 ore la cea mai ridicată.
Comparativ cu studiile anterioare, care au arătat că noul coronavirus poate supravieţui până la patru zile pe suprafeţe neporoase, de data aceasta timpul este „semnificativ mai lung”, potrivit studiului publicat în Journal of Medical Virology.
Experimentul a fost realizat însă în mediu întunecat – cercetările au arătat deja că lumina soarelui poate ucide rapid virusul.
Oamenii de ştiinţă au afirmat că „rezistenţa (virusului) pe sticlă” reprezintă o descoperire extrem de importantă, având în vedere că bancomatele, casele de marcat cu autoservire din supermarketuri şi chioşcurile de self-checkin din aeroport sunt suprafeţe extrem de atinse care nu pot fi curăţate cu regularitate.
Cercetătorii au adăugat că rezultatele demonstrează încă o dată importanţa bunelor practici precum spălarea regulată a mâinilor şi curăţarea suprafeţelor..