Cursul valutar este piatra de incercare pentru romani, inca de la inceputul crizei. „Incercare” de a rezista in fata riscului valutar, inclusiv a incapacitatii de plata. Cei care au rate in euro de platit simt rapid in buzunare orice variatie mai importanta si stau mereu cu ochii pe analize si previziuni ale cursului de schimb.
Analistii sunt impartiti in privinta evolutiei viitoare a cursului. Unii se asteapta ca euro sa atinga 4 lei si 50 de bani pana la finalul anului. Altii, in schimb, pariaza pe cotatii apropiate de cele de acum.
„Acesti investitori straini trebuie sa schimbe in lei detinerile pe care le au in alta valuta si atunci leul se va aprecia. Daca ies de pe piata, trebuie sa vanda lei si efectul este de depreciere a monedei nationale fata de euro, dolar”, a declarat ieri, 15 octombrie, la RomaniaTV analistul financiar Dragos Cabat.
Ce previziuni au facut bancherii si analistii in acest an
„Cred ca cele mai mari riscuri asupra monedei nationale ar putea fi exercitate de sectorul extern, de evolutia situatiei la nivel european, cu Grecia, cu Spania. Un alt risc, dar ceva mai mic, este o noua instabilitate politica. Aceasta ar putea sa genereze presiuni de depreciere asupra leului”, a declarat Melania Hancila, fostul economist-sef de la Volksbank.
„Data fiind presiunea pe finantare, destul de ridicata si scaderea rezervelor BNR, leul va avea de suferit, din faptul ca BNR nu va mai interveni sa-l apere, la fel cum a facut-o in trecut”, spun oficialii ING. Vlad Muscalu, senior economist ING Bank Romania crede ca leul va ajunge pana la finalul acestui an la un curs de 4,40 lei/euro.
„Inainte de aceasta am avut o prognoza ceva mai optimista, de 4,35 lei/euro, insa avand in vedere tensiunile din luna mai, determinate in mare parte de ceea ce se intampla peste ocean, ne-au facut sa fim usor mai putin optimisti”, a declarat pentru Business24 Vlad Muscalu.
Nu cu acelasi optimism este prognozat dolarul american. Specialistul de la ING Bank considera ca la sfarsitul acestui an, cursul de schimb va fi de 3,67 lei/dolar.
„Investitiile straine, scaderea temperata a expunerii bancilor straine pe piata locala, varful de rambursare a imprumuturilor de la institutiilor financiare internationale, probabil 4,5 miliarde de euro in 2013 si alte 4,5 miliarde de euro in 2014, vor pune presiune pe curs. Din acest motiv estimam ca in acest an cursul va fluctua intre 4,5-4,55 lei pe un euro”, a declarat country managerul Coface.
Analistul economic, Aurelian Dochia, se asteapta ca spre sfarsitul anului cotatia pentru moneda europeana sa fie sub pragul de 4,5 lei.
Analistii XTB Group sunt de parere ca leul s-ar putea deprecia pana la finalul anului, fata de principalele valute, cursul de schimb pentru moneda europeana urmand sa ajunga in jurul pragului de 4,54 lei, iar pentru dolar la 3,55 lei. „Exista premise puternice ca leul sa se deprecieze fata de moneda unica europeana si de dolarul american, pana la sfarsitul anului”, anuntau specialistii XTB Group.