Ministrii de Finante din zona euro, care au pus presiune asupra Ciprului sa isi regandeasca sistemul bancar daca vrea sa primeasca imprumutul de zece miliarde de euro, iau acum in considerare masuri si mai drastice, spune presa din Cipru.
Aseara, angajatii din banci au protestat fata de aceasta masura!
Cyprus Popular Bank si Bank of Cyprus vor fi divizate, formand o asa-zisa “banca rea”, care va gazdui bunurile inghetate din depozitele neasigurate. In acelasi timp, depozitele care au asigurare, sub pragul de 100.000 de euro impus de Uniune, vor merge intr-o “banca buna” si nu vor fi afectate de nici un fel de taieri. Planul, sprijinit de FMI si BCE, fusese initial respins la negocierile de saptamana trecuta.
“Doua banci din Cipru sunt amenintate cu intrarea in insolventa, asa ca situatia este grava. Ar trebui sa existe o solutie, dar ea nu va fi posibila fara aportul investitorilor. Insolventa inseamna un deznodamant mult mai rau decat ce s-a prevazut pana acum, pentru fiecare deponent in parte. In concluzie, atat zona euro, cat si guvernul german vad ca obligatorie aducerea in scena a investitorilor”, a declarat Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului german, Angela Merkel.
Cipru ia in calcul si alte optiuni ca sa evite taxarea depozitelor, conditie impusa de troica europeana, insa niciuna dintre variante nu a fost pana acum pe placul liderilor de pe batranul continent. Acestia detin cheia imprumutului salvator de 10 miliarde de euro, dar nu il vor acorda decat in momentul in care Cipru va avea 5,8 miliarde in fonduri, de preferat fonduri care sa provina din sectorul bancar.
UPDATE
In aceasta dimineata, Presedintele Parlamentului cipriot, Homer Yiannakis, a declarat ca „prefera suveranitatea” iar Cipru va cauta solutii chiar in afara UE. Dl Homer nu a exclus posibilitatea ca „masurile sa fie dureroase, dar fara umbrela troicii”. „Măsurile vor asigura cel puțin suveranitatea Republicii Cipru”, dar a exclus retragerea Ciprului din zona euro sau Uniunea Europeana.
De asemenea, el a vorbit despre „abordarea de tip strangulare a economiei si distrugerea sistemului bancar”.
Vorbind in aceasta dimineata, ministrul de finante – Sarris – a spus ca lucrurile au luat o intorsatura grava, mentionand ca nu a reusit sa asigure Ciprului sprijinul financiar din Rusia, asa cum spera.