Marti, Comisia Juridica a discutat Legea Conversiei. Deputatii au stabilit crearea unui grup de lucru care, pana la inceputul saptamanii viitoare, sa stabileasca forma finala a amendamentului propus de deputatul Daniel Zamfir, ce prevede conversia la curs istoric. Daniel Zamfir considera ca va reusi sa ii convinga pe parlamentarii PSD, ca este necesara conversia creditelor in valuta la cursul de la data semnarii contractului, spunand ca „este o masura justa”.
Daniel Zamfir a declarat:
„In Comisia Juridica s-au stabilit urmatoarele lucruri:
1. Punct de vedere al Guvernului pana luni.
2.Concomitent, crearea unui grup de lucru care pana la inceputul saptamanii viitoare va conveni asupra formei finale a amendamentului meu.
Am solicitat de asemenea ca la inceputul saptamanii viitoare, tocmai pentru a castiga timp, dezbaterea amendamentului sa se faca in comisiile reunite Juridica si de Buget Finante, lucru acceptat de presedintele comisiei.
Sunt increzator ca asa cum am reusit sa conving colegii la DIP, voi reusi si aici sa ma inteleg cu colegii de la PSD ca trebuie sa facem conversia la cursul de la data semnarii contractului, pentru ca asta este masura justa!”, a explicat deputatul pe pagina personala de Fecebook.
Daniel Zamfir considera ca va reusi sa ii convinga pe parlamentarii PSD sa voteze conversia creditelor in valuta la curs istoric. „Este o masura justa” spune depuatatul care, in trecut, i-a indemnat pe parlamentari sa voteze Legea Darii in plata deoarece 800.000 de romanii nu-si mai pot achita ratele lunare la banca.
„Sunt 800 de mii de oameni care nu isi mai pot achita ratele si zeci de romani si-au luat deja viata din cauza bancilor”, a declarat initiatorul legii, potrivit Pro TV.
Pana in prezent, 4100 de clienti au notificat bancile ca doresc sa se foloseasca de legea darii in plata.
In acest timp, bancherii atrag atentia asupra derapajelor legislative
Presedintelui executiv al ARB, Florin Danescu, a reamintit chiar ieri, in cadrul conferintei organizate de publicatia online BankingNews.ro ca, in Romania, creditarea este afectata de lipsa increderii in contextul numeroaselor initiative legislative cu efect pe piata financiara adoptate sau aflate in dezbatere publica in prezent.
“Cel mai important risc sistemic identificat in Raportul asupra Stabilitatii Financiare al BNR din aprilie 2016 a fost riscul unui cadru legal incert si impredictibil in domeniul financiar bancar. Acest risc sistemic sever s-a concretizat partial prin aprobarea Legii darii in plata”, a mai spus Florin Dănescu, in cadrul conferintei BankingNews.ro ”Rolul bancilor in dezvoltarea afacerilor”.