Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Se încing dobânzile la depozite! După o lungă perioadă de timp, românii cu bani în bănci au motive să zâmbească: A venit și rândul lor să câștige ceva bani de pe urma economiilor
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Analize > Se încing dobânzile la depozite! După o lungă perioadă de timp, românii cu bani în bănci au motive să zâmbească: A venit și rândul lor să câștige ceva bani de pe urma economiilor
AnalizeTop newsStiri de top

Se încing dobânzile la depozite! După o lungă perioadă de timp, românii cu bani în bănci au motive să zâmbească: A venit și rândul lor să câștige ceva bani de pe urma economiilor

Gabriela Dinu
Last updated: 09/06/2022 16:10
Gabriela Dinu 3 ani ago
Share
Află ce dobânzi practică băncile pentru a atrage resurse și clienți noi
SHARE
Află ce dobânzi practică băncile pentru a atrage resurse și clienți noi

După mai mulți ani de acalmie, în care populația și companiile din România primeau dobânzi insignifiante pentru banii economisiți la bănci, lucrurile încep să se schimbe considerabil. Cum inflația pune presiune pe valoarea reală a banilor, băncile  au majorat dobânzile pentru depozitele constituite în lei la niveluri record pentru ultimii ani, în speranța atragerii de lichidități menite să le asigure resursele necesare pentru acordarea împrumuturilor.

Contents
BNR a dat semnalul, fenomenul de strângere a lichidității funcționează, dobânzile la depozite crescTBI Bank lansează un depozit pe 5 ani cu o dobândă unică pe piață de 10%Ce dobânzi practică băncile pentru a atrage resurse și clienți noi

Cel mai important aspect este faptul că personajele principale ale acestei spirale de creștere a dobânzilor sunt băncile mari de pe piață care o lungă perioadă de timp nu au reușit să asigure oferte competitive pentru clienți. De altfel, în ultimii ani, topul celor mai atractive dobânzi pentru depozite avea în prim plan băncile de talie mică să-și dezvolte portofoliul de clienți.

BNR a dat semnalul, fenomenul de strângere a lichidității funcționează, dobânzile la depozite cresc

În timp ce economia își revine după efectele pandemiei de Covid-19 (creșterea anuală din T 1 a fost de 6,5%) inflația bate record după record în România (13,76% în aprilie). Drept urmare, BNR a decis să majoreze dobânda de politică monetară. Măsura este una restrictivă pentru a încetini circulația banilor în cadrul economiei. Cu mai puțini bani în circulație, BNR descurajează creșterea bruscă a prețurilor. Și economiștii se așteptă ca Banca Centrală să continue să majoreze dobânda cheie în timpul celorlalte întâlniri ale Consiliului de Administrație al BNR din acest an.

Acest lucru vă va afecta bugetul și finanțele dacă aveți împrumuturi cu dobândă variabilă cum ar fi cardurile de credit, împrumuturile de consum / nevoi  personale sau credite ipotecare cu rată ajustabilă. În același timp, deponenții pot obține dobânzi mai mari.

În luna mai, Guvernatorul BNR explica că vom vedea și creșteri ale dobânzilor la depozite, după ce economia va resorbi șocul războiului și al prețurilor la energie.

„Părerea mea e că mai trebuie să-i strângem ușor cu cureaua și o să vină dobânzile în sus. Am auzit pe cineva că trebuie dobânzi real pozive acum. La 14% (inflație n.r.) cine le poate duce acolo? Treptat ăsta trebuie să fie procesul care să se întâmple”, explica atunci Mugur Isărescu.

Iar reacțiile au venit. În ultima lună, mai multe bănci au anunțat creșterea dobânzilor pentru depozitele la termen. Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank sau OTP Bank sunt câteva instituții de credit care deja au operat aceste schimbări. Nu trebuie să omitem faptul că băncile au majorat dobânzile și în primul trimestru, mai timid, dar semnalul a fost înțeles.

Așa se face că de ieri BCR și TBI Bank s-au alăturat grupului celor care caută banii clienților și oferă dobânzi mai mari pentru depozite. Diferența este că TBI Bank a plusat. Cum băncile mici fac mai greu rost de clienți, TBI Bank a lansat un produs pe termen lung cu o dobândă record de 10%.

TBI Bank lansează un depozit pe 5 ani cu o dobândă unică pe piață de 10%

Dobânda record oferită pentru noua scadență și actualizarea dobânzilor la depozitele existente reprezintă încă o acțiune menită să susțină promisiunea TBI Bank față de clienți de a fi cel mai bun loc pentru economiile lor. TBI Bank oferă acum scadențe între 1 și 60 de luni, cu unele dintre cele mai bune dobânzi din piață, începând cu 5% pentru depozitul pe o lună, 8% pentru cel pe 12 luni, 8,75% pentru cel pe 24 de luni și 9,50% pentru cel pe 48 de luni, anunță banca.

Suplimentar, TBI Bank oferă comisioane 0 pentru deschiderea unui cont de depozit online sau offline, în sucursale, dar și pentru administrarea și depunerea sau retragerea banilor în numerar la scadență.

De ce este important să economisim? În ciuda dobânzilor mici oferite pentru economiile românilor, banca este un loc potrivit pentru a vă păstra banii dacă fac parte dintr-un fond de urgență sau din obiectivele și cheltuielile pe termen scurt/ mediu.

Ce dobânzi practică băncile pentru a atrage resurse și clienți noi

Banca Transilvania a crescut dobânzile la produsele de economisire în lei pentru persoanele fizice și juridice.Creșterea este între 1,50% și 2,75%. Depozitele care vor avea dobândă mai mare sunt cele constituite pe 1 lună, 3, 6, 12, 24 și 36 de luni. Cele clasice, pe 6 și 12 luni, au dobânda de 4%.

Noile dobânzi la depozitele în lei pentru persoane fizice
✅ Depozit pe 1 lună: 1,90% (de la 0,90%)
✅ Depozit pe 3 luni: 3,10% (de la 3%)
✅ Depozit pe 6 luni: 4% (de la 3,25%)
✅ Depozit pe 12 luni: 4% (de la 3,75%)
✅ Depozit pe 24 de luni: 3,80% (de la 2,60%)

Noile dobânzi la depozitele în lei pentru persoane juridice
*️⃣ Depozit pe 1 lună: 2,05% (de la 0,75%)
*️⃣ Depozit pe 3 luni: 2,25% (de la 0,9%)
*️⃣ Depozit pe 6 luni: 4% (de la 1,25%)
*️⃣ Depozit pe 12 luni: 4% (de la 2%)
*️⃣ Depozit pe 24 de luni: 3,30% (de la 2,30%)
*️⃣ Depozit pe 24 de luni, cu dobândă variabilă: 2,85% (de la 1,85%)

Banca Comercială Română  a majorat până la 4,2% dobânzile pentru depozitele la termen în lei deschise digital, pentru persoane fizice.

BCR – dobânzi la depozitele în lei, deschise prin George, pentru persoane fizice:

✅ Depozit pe 3 luni:
*️⃣ 2,50% pentru clienții care încasează venitul la BCR
*️⃣ 1,20% pentru clienții care nu încasează venitul în cont BCR
✅ Depozit pe 6 luni:
*️⃣ 4% pentru clienții care încasează venitul la BCR
*️⃣ 2,70% pentru clienții care nu încasează venitul în cont BCR
✅ Depozit pe 12 luni:
*️⃣ 4% pentru clienții care încasează venitul la BCR
*️⃣ 2,70% pentru clienții care nu încasează venitul în cont BCR
✅ Depozit Maxiplus 24 luni:
*️⃣ 4,20% pentru clienții care încasează venitul la BCR
*️⃣ 2,90% pentru clienții care nu încasează venitul în cont BCR

BRD a majorat dobânzile aplicabile depozitelor dedicate clienților persoane fizice, acestea ajungând până la 6% pentru depozitul cu dobândă progresivă ”Progresso”, cu maturitate de 1 an.  Pentru depozitele la termen standard, în lei, dobânzile au fost majorate pentru toate maturităţile, conform tabelului de mai jos.

La CEC Bank ai 4,60 % dobândă anuală la depozitul în lei pe 1 an și 5,10% la cel pe 3 ani, constituite online.

Raiffeisen Bank a majorat, din nou, dobânzile la produsele de economisire în lei. Majorarea se aplica pentru toate depozitele la termen, în lei, dedicate persoanelor fizice. Cea mai înaltă dobândă plătită de bancă este de 6.00% pe an, pentru depozitele cu scadenta de 2 ani.

UniCredit oferă pentru depozitele la termen în lei cu prelungire automată pentru o perioadă de 12 luni, o dobândă de 3,6% pe an pentru depozitele constituite în sucursală și de 3,9% pe an pentru depozitele constituite prin Online Banking sau Mobile Banking.

➡️ pentru depozite constituite pe termen de 6 luni – 3,3%
➡️ pentru depozite constituite pentru 3 luni – 2,8%

Clienții UniCredit au posibilitatea să beneficieze de un plus de dobândă de 0,30 puncte procentuale atunci când constituie depozitele prin utilizarea instrumentelor de plată electronice – Online Banking sau Mobile Banking.

Alpha Bank a lansat o campanie specială la începutul lunii iunie. Campania se desfăşoară până la data de 15.07.2022 iar clienții beneficiază de dobânzi mai mari pentru Lei sau Euro, pe maturitatea de 3, 6 sau 12 luni.

OTP Bank România a majorat rata dobânzilor la depozitele la termen în lei pe 1, 3, 6 și 12 luni, cu virament de dobândă la scadență și virament lunar de dobândă.

Beneficiezi de dobândă de până la 5,1% pe an pentru depozitele la termen constituite pe 12 luni, in LEI din fonduri suplimentare + bonus de 0,2% dacă le deschizi prin Internet Banking. Adică, ai o dobândă de până la 5,3% dacă alegi să constitui depozitul Fresh Cash prin Internet Banking.

ING Bank îți propune o dobândă de 3,50% pentru o scadență de un an.

*️⃣ pentru depozitul pe 3 luni – dobânda este de 1,50%,

*️⃣pentru depozitul pe 6 luni – dobânda este de 2,50%.

Garanti Bank iti oferă depozite la termen pentru 1, 3, 6 sau 12 luni, în funcţie de nevoile tale.

Depozitele pot fi constituite în anumite condiții, in functie de fiecare instituție, important este să te documentezi în prealabil.

 

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: banca, Banca Transilvania, dobanzi, BRD, ING, BCR, Unicredit, CEC Bank, depozit, depozite, ING Bank, Alpha Bank, depozit online, banci, Garanti Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank
Gabriela Dinu 09/06/2022
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article BCR majorează până la 4,2% dobânzile pentru depozitele la termen în lei deschise digital, pentru persoane fizice
Next Article Klaus Iohannis la Forumul Educaţiei Financiare: România continuă să aibă cea mai mică rată de intermediere financiară în Uniunea Europeană

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

2 ore ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

2 ore ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

7 ore ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

7 ore ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?