Analiștii financiari susțin că ritmul galopant al inflaţiei din ultimele luni ar determina Banca Naţională a României să majoreze dobânda de politică monetară, din nou, în 2018.
La conferințele de presă organizate după ședințele BNR, Guvernatorul Mugur Isărescu a atras permanent atenția cu privire la provocările cu care se confruntă politica monetară internă, în contextul presiunilor inflaționiste și nivelului redus al ratelor de dobândă din plan european. În acest context, dl. Isărescu a reiterat caracterul preventiv al deciziei de majorare a ratei de dobândă de politică monetară: necesitatea ancorării așteptărilor inflaționiste.
Mai mult, săptămâna trecută, Guvernatorul BNR, a explicat în Parlament, într-o dezbatere organizată de Comisia Economică a Senatului, situaţia inflaţiei şi a politicii monetare. „Majoritatea punctelor atinse de acesta au fost în linie cu perspectiva noastră că relaxarea fiscală ambiţioasă a determinat o creştere a deficitelor bugetare şi de cont curent (din cauza creşterii importurilor), exercitând o presiune asupra creşterii preţurilor şi în sensul deprecierii leului. Date fiind aceste dezechilibre generate la nivel local şi în ciuda mediului extern favorabil, banca centrală a fost nevoită să se rupă de tendinţa regională şi să majoreze dobânda cheie la începului lui 2018”.
Economiştii de la UniCredit Bank intrevăd o dobăndă cheie de 3% în 2018. UniCredit aniticipează că mâine Banca Naţională va creşte, pentru a treia oară consecutiv, dobânda
Acestea fiind explicațiile și așteptările, analiștii consideră că BNR va majora probabil din nou dobânda de politică monetară la şedinţa din 4 aprilie, cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5%, în încercarea de a ţine sub control inflaţia, măsură care se va repeta şi la următoarele două şedinţe, din 7 mai şi 4 iulie, sunt de părere analiştii Unicredit Bank. În total, Banca Centrală va majora dobânda cu un total de 0,75 puncte procenturale până în luna iulie.
Economiştii de la UniCredit Bank estimează că dobânda cheie va ajunge la 3% la finele anului și va fi păstrată și în 2019.
Analiştii Băncii Transilvania şi ING întrevăd o dobăndă cheie de 3,50% în 2018
Previziunile Băncii Transilvania întrevad o creștere constantă a dobânzii cheie pe tot parcursul anului. Banca din Cluj nu exclude posibilitatea ca rata de dobândă de politică monetară să se situeze la 3.50% la final de 2018. Creșterea dobânzii cheie va fi mult mai atenuată în scenariul macroeconimic lansat de BT pentru 2019: dobânda preconizată – 3,75%.
Şi economiștii de la ING Bank se așteaptă ca BNR să crească până la 3,5% dobânda cheie până la finele anului viitor.
„Maximul de inflaţie va fi atins probabil în luna martie în acest an când noi ne aşteptăm la o rată a inflaţiei de 4,5%, dar se va tempera pe final de an, ajungând în jurul valorii de 3,1%. Din acest motiv, ne aşteptăm ca BNR să revizuiască în sus previziunile pe inflaţie, chiar dacă pe termen lung, următoarele opt trimestre, nu sunt aşteptate mişcări semnificative”, declara Ciprian Dascălu, economistul șef de la ING Bank.
Garanti Bank previzionează o dobânda cheie de 2,75% în 2018
Potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic al Garanti Bank, inflația va continua să crească și va atinge un nou vârf, cel mai probabil în primul trimestru al anului, în timp ce media anuală ar putea înregistra un salt, de la 1,3% în 2017, la 4% în 2018.
Ca urmare a presiunii creșterii prețurilor de consum, Garanti Bank anticipează că BNR va opera mai multe majorări în 2018. De asemenea, potrivit raportului antemenționat, Banca Centrală ar putea efectua noi creșteri ale ratei dobânzii de politică monetară. Potrivit Garanti, dobânda cheie ar putea ajunge la 2,75% în 2018.
Rata anuală a inflaţiei a urcat rapid la 4,7% în februarie, după ce în luna ianuarie atingea 4,3%, iar în decembrie se situa la 3,3%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Rate anuale de inflaţie mai mari de 4% nu au mai fost consemnate din 2013.