În acelaşi ritm creşte şi dobanda interbancară la 6 luni. Aceeași ascensiune rapidă o regăsim și în evolutia dobânzii Robor la 6 luni, utilizată mai des în calculul destinat creditelor ipotecare. Aceasta a crescut pana la 1,94%-an.
“Există presiuni pe curs fiincă deficitul de cont curent creşte foarte repede şi merge către 4%. Problema este finanţarea acestui deficit – investiţiile străine directe au scăzut, plus intrările de fonduri UE, care şi ele scad. În opinia mea, în momentul de faţă BNR este într-o dilemă: curs stabil sau dobânzi stabile? Echilibrul cred că va fi dobânzi stabile şi curs volatil”, afirma Ionut Dumitru, într-o întalnire cu presa economică.
Într-o piață monetară normală, cele două dobânzi, ROBOR și ROBID, ar fi trebuit să se găsească în preajma dobânzii-cheie, care este “cheie” tocmai pentru că ar trebui să fie o ancoră pentru dobânzile de pe piața interbancară.
Deci potențial de scădere a ROBOR? Foarte mic. Potențial de creștere? Foarte mare și e normal să fie așa. La pachet însa și cu o creștere a volatilității cursului de schimb”, scria recent Radu Crăciun, președintele al BCR Pensii, pe blogul personal.
De ce creşte ROBOR
Politicile fiscal-bugetare ale guvernului amplifică inflaţia şi deficitele, dar mai ales pun presiune pe politica monetară şi pe dobânzi, se arată în minuta şedinţei de politică monetară a BNR din 3 octombrie.
O serie de factori conjuncturali au precipitat tendinţa de creştere a Robor. Inflţia, pe primul loc
”Această creştere a fost accelerată şi precipitată de faptul că în ultima perioadă excesul de lichiditate pe care îl aveam în piaţa monetară a scăzut foarte mult, pentru că s-au făcut plăţi foarte mari de către companiile de stat către bugetul statului, acei bani evident fiind în piaţa monetară, în depozite bancare, iar acum nu mai sunt, sunt în conturile ministerului de Finanţe, ceea ce a diminuat lichiditatea pe care o aveam în sistemul bancar” explică economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.
INS, 12 octombrie 2017: rata anuală a urcat la 1,85% în septembrie, faţă de 1,2% cat era în luna august. Inflaţia se situează la maximul ultimilor patru ani
Inflatia va sari semnificativ de 3%, spun analiştii, chiar in primul trimestru al anului viitor, fapt care, probabil, va pozitiona Romania in fruntea clasamentului din Europa. „Este inevitabil cand ai cresteri de consum atat de rapide sa nu apara presiuni inflationiste”, declara in luna septembrie Ionuţ Dumitru, preşedinte al Consiliului Fiscal, instituţie ce monitorizează politicile economice şi fiscale ale Guvernului.