In Europa, unele banci se pregatesc de schimbari. Isi modifica software-urile, actualizeaza documentele, refac sistemele de calcul pentru a lua in considerare dobanzile negative, scrie The Wall Strreet Journal. Clientii bancilor o numesc simplu: „istorie financiara!”. Cand banca te plateste pentru un imprumut, e clar ca vorbim despre dobanzi negative si credite achitate de banca.
In Danemarca, Eva Christiansen a devenit vedeta. Domnisoara Christiansen a obtinut o dobanda negativa pentru creditul ei pe trei ani, de la Realkredit Danmark, cea mai mare banca a tarii, scrie Financial Times.
Ce inseamna acest lucru? Banca o plateste pentru a-i imprumuta bani. Rata de dobanda este de -0,0172%, ceea ce inseamna ca Christiansen primeste de la banca 7 coroane daneze in fiecare luna.
Ce spunea presa daneza in luna februarie: In primul rand in Danemarca si in curand peste tot in Europa
In mass-media daneza deja apar semne ca „o cota mai mare de clienti ar putea avea rate negative.” Prima banca cu dobanzi zero a fost Mortgage Denmark. Iar bancherii anuntau atunci, (in luna ianuarie) „suntem foarte incantati de viitoarele negocieri”, declara Christian Heinig, economist-sef al Mortgage Denmark.
Exmple de banci cu dobanzi negative regasim in Spania, Portugalia, Italia
In tari precum Spania, Portugalia si Italia, ratele de dobanda folosite ca referinta pentru multe imprumuturi, in special ipoteci, sunt Euribor-urile. Dobanzile iau in calcul costurile la care bancile se imprumuta reciproc. Pentru ca dobanzile au scazut, unele banci au ajuns in situatia paradoxala de a plati dobanda celor care au imprumutat bani de la ele.
Bankinter plateste anumitor clienti dobanda pentru credite ipotecare deducand suma din principalul pe care il datoreaza cel imprumutat, noteaza The Wall Street Journal.
„Am de gand sa elaborez o declaratie ce atesta ca Bankinter imi platește dobanda la creditul ipotecar”, declara un client din Madrid. „Asta-i istorie financiara„, mai declara acesta.
Caderea dobanzilor la credite are efecte negative asupra altor clienti. Cei afectati sunt deponentii, care se vad nevoiti sa plateasca dobandă bancilor pentru a-si tine banii in depozite la termen ori in conturi curente.
Citeste pe wsj.com